Άλλος ένας ψυχαναγκασμός που μας καταδιώκει είναι να χωρίζουμε τις ταινίες ανά εποχή. Ξέρεις ας πούμε ότι πλησιάζουν Χριστούγεννα, όταν δεις για πρώτη φορά -για τη χρονιά- το Home Alone. Κι ας είναι κι ένας μήνας πριν, όσο να πεις προετοιμάζεσαι αρκετά. Το καλοκαίρι όμως τι γίνεται; Οφείλεις να έχεις κι εκεί μια καλή λίστα που και θα σε βάζει στο mood από νωρίς, αλλά κυρίως θα σου κρατάει συντροφιά τα ζεστά καλοκαιρινά μεσημέρια. Ξέρεις, αυτά τα αφόρητα από τη ζέστη.

Avis de Mistral

Προσωπική αγαπημένη και για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή. Το πρώτο πράγμα που θα νοσταλγήσω να δω το καταχείμωνο, αλλά και η πρώτη επιλογή την ημέρα που δεν έχω τι να δω το καλοκαίρι. Μια ταινία που σε ταξιδεύει από την αρχή στην νότια Γαλλία, συγκεκριμένα στην Προβηγκία και σε ξεχνά απλά εκεί. Δεν θες να φύγεις από εκείνα τα τοπία της ταινίας και δεν θες να τα ξεχάσεις. Όσο για την υπόθεση, ένας στριμμένος Jean Reno είναι το highlight. Αλλά και η ιστορία γύρω από την οικογένεια του που θα σε κάνει να το ξανασκεφτείς όταν είπες κατηγορηματικά ότι “εγώ φέτος δεν έρχομαι στο χωριό, θα μείνω στην πόλη”.

(500) Days of Summer

Μολονότι προδίδει ο τίτλος την εποχή, δεν είναι αυτό ακριβώς που φαντάζεσαι. Μέχρι σήμερα πάμε στοίχημα ότι έχεις δει πάνω από δύο φορές την συγκεκριμένη ταινία χωρίς απαραίτητα να είναι καλοκαίρι. Άλλο όμως να έχει 30 βαθμούς έξω και να ακούς συνέχεια το όνομα της Summer. Όσο να πεις σε κερδίζει λίγο περισσότερο. Κλασσική επιλογή για κάθε καλοκαίρι αν και είμαστε σίγουρες ότι θα αντέχαμε κι εμείς 500 μέρες με την Σάμερ.

Eat Pray Love

“Dolce far niente” μάθαινε από τους Ιταλούς η Julia Roberts τότε και το έκανε το απόλυτο καλοκαιρινό σύνθημα. Η ενδοσκόπηση που ακολουθεί η ηρωίδα σε αυτήν την ταινία – ταξίδι έγινε αφορμή για πολλούς ανθρώπους εκεί έξω -ιδίως γυναίκες- να βγουν λίγο από την άνεση τους και να δουν τι γίνεται εκεί έξω. Να μάθουν να τρώνε – αυτό άσ’το στους Ιταλούς- να πιστεύουν και να αγαπούν. Το τρίπτυχο που έκανε αυτή την ταινία έμπνευση. Ε, δεν γίνεται να λείπει από την καλοκαιρινή σου λίστα.

Moonrise Kingdom

Δεν ξέρω αλήθεια τι κάνει αυτή η ταινία εδώ, αλλά οφείλεις να παραδεχτείς ότι έχει κάτι από καλοκαίρι. Πιο συγκεκριμένα, κάτι από το καλοκαίρι του 1965, όπου και διαδραματίζεται. Τα χρώματα και η “παιδικότητα” είναι ακόμα δύο στοιχεία που θυμίζουν καλοκαίρι όσο τίποτα άλλο. Όλα αυτά σε συνδυασμό με ένα summer camp που μόνο ο Wes Anderson θα μπορούσε να αποτυπώσει τόσο έντονα και ζωηρά. Ο συγκεκριμένος άλλωστε δεν θα μπορούσε να λείπει από τέτοια λίστα.

Hot Summer Nights

Επίσης δεν γίνεται να κάνουμε καλοκαίρι χωρίς το αιώνιο crush μας. Επειδή είναι πλέον σίγουρο ότι το CMBYN το βλέπεις ανεξαρτήτως καιρού, φρόντισε να παρακολουθήσεις κάποιο “ζεστό καλοκαιρινό βράδυ” και αυτή την ταινία. Ο Timothee Chalamet θα σε αποζημιώσει για το βράδυ που προτίμησες να μείνει σπίτι για ταινία αντί να βγεις κάπου για κοκτέιλ.

4L

Mε Jean Reno ξεκινήσαμε, με Jean Reno οφείλουμε να κλείσουμε. Δεν ξέρω γιατί αυτός ο άνθρωπος έχει συνδυαστεί τόσο πολύ με το καλοκαίρι. Βασικά, ξέρω αλλά ας μη το συζητήσουμε εδώ. Το 4L έκανε πρόσφατα την εμφάνιση του στο Netflix κι έκανε ξαφνικά τα roadtrips τόσο ζηλευτά, παρά τις ταλαιπωρίες. Βλέποντας την ταινία μέχρι το τέλος θα νιώθεις ότι έχεις διανύσει την ίδια απόσταση με τους ήρωες, κι ας ήσουν δύο ώρες στον καναπέ σου.