Κάποιες από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου προκάλεσαν μεγάλο σκάνδαλο, διχάζοντας την κοινή γνώμη και αποσπώντας διαφόρων ειδών σχόλια. Πολλά από αυτά τα σκάνδαλα προκλήθηκαν λόγω των προκλητικών ερωτικών σκηνών που περιλάμβαναν οι ταινίες ενώ σε μερικές περιπτώσεις και η βία ήταν βασικό συστατικό της επιτυχίας. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο έγιναν  τόσο γνωστές. Εδώ έχουμε 5 από αυτές.

“Irreversible” του Gaspar Noe (2002)

skandalo

Σε αυτή την ταινία η σκηνή που προκάλεσε έντονο σχολιασμό είναι αυτή ενός βιασμού, η οποία διαρκεί πάνω από 9 λεπτά. Μάλιστα όταν προβλήθηκε στις Κάννες πολλοί θεατές αποχώρησαν από την αίθουσα, ενώ στη συνέντευξη τύπου ο σκηνοθέτης κλήθηκε να αντιμετωπίσει οργισμένες ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Μάλιστα, η Μόνικα Μπελούτσι, η πρωταγωνίστρια, παρενέβη για να κατευνάσει τα πνεύματα.

“Το Βασικό Ένστικτο” του Paul Verhoeven (1992)

skandalo

Δεν υπάρχουν πολλά να πούμε για αυτή την ταινία. Ακόμα και αν δεν την έχεις δει σίγουρα έχεις ακούσει για την σκηνή που την έκανε γνωστή. Μιλάω φυσικά για τη στιγμή που η Sharon Stone αλλάζει το σταυρωμένο της πόδι με περίσσεια άνεση και χωρίς εσώρουχο.

“In the Realm of the Senses” του Nagisa Oshima (1976)skandalo

Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, αυτή η ταινία είναι από τις πιο σκανδαλώδεις στην κινηματογραφική ιστορία της Ιαπωνίας. Παρουσιάζει την ιστορία ενός ζευγαριού μέσα από μία σειρά ερωτικών σκηνών οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως άκρως ανήθικες. Η ταινία αυτή δεν επιτρεπόταν να προβληθεί στην Ιαπωνία μέχρι και το 2001.

“Το κουρδιστό Πορτοκάλι” του Stanley Kubrick (1971)

skandalo

Άλλη μία ταινία με σκηνές που προκάλεσαν αίσθηση. Έδωσε άλλη έννοια στις λέξεις βιασμός και φόνος και περιείχε πολλές περίεργες και ιδιαίτερες στιγμές που έφεραν τον Kubrick μπροστά στην αναγνωρισιμότητα.

“H χρυσή εποχή” του Luis Buñuel (1930)

skandalo

Σε αυτή την ταινία ο Bunuel έκανε κανονική επίθεση στις βασικές αξίες της εποχής που δεν επιτρεπόταν κανείς να “αγγίξει”. Μιλάμε φυσικά για την οικογένεια και τη θρησκεία. H ταινία είχε μόλις προλάβει να προβληθεί όταν ξέσπασε το σκάνδαλο και φυσικά η προβολή της διακόπηκε. Θεωρήθηκε υπερβολικά προκλητική και έτσι απαγορεύτηκε μέχρι το 1981.

Φωτογραφίες: imdb.com