Η μεταβλητότητα των πραγμάτων, αποτελεί μια μόνιμη υπενθύμιση πως τίποτε δεν παραμένει αναλλοίωτο με την πάροδο του χρόνου, όχι μόνο αισθητικά αλλά και φιλοσοφικά! Σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία και καθημερινά, είναι απόλυτα φυσιολογικό η διάρκεια ζωής όλων των σημείων αναφοράς και των αξιών, να δοκιμάζονται και να αμφισβητούνται συνεχώς, από την ταχύτητα και το πλήθος των νέων ιδεών που εμφανίζονται συνεχώς.

husseinchalayan44

Όλοι μας, καλούμαστε, συνειδητά ή όχι, να δίνουμε “εξετάσεις” καθημερινά σε όλο το εύρος των παραγόντων, που στο σύνολο τους συνθέτουν την προσωπικότητα μας. Πιο σημαντικό στις ημέρες που διανύουμε, δε θεωρείται το παρόν, αλλά αυτό που πρόκειται να έρθει, δηλαδή το μέλλον. Όλοι προσπαθούν είτε μέσα από την παρακολούθηση αλλά και τη μελέτη blogs, περιοδικών και sites να προβλέψουν, αλλά και να προτείνουν πρώτοι/ες το επόμενο βήμα. Γενικά, η έκφραση “πολύ μπροστά”, ίσως περιγράφει απόλυτα τις συνθήκες που επικρατούν στην εποχή μας, όπου η τάση του τώρα είναι εκείνη του αύριο.

Η μόδα από τη φύση της, καλείται να παρουσιάζεται στην αίθουσα αξιολόγησης του τύπου και των καταναλωτών κάθε έξι μήνες και να απολογείται για τα αποτελέσματα της. Βρίσκεται μόνιμα σε μια ερευνητική και πειραματική κατάσταση, όπου τίποτε δεν παραμένει δεδομένο, καθώς η ουσία της επαναπροσδιορίζεται συνεχώς μέσα από τις κοινωνικές, πολιτικές, οικολογικές και κυρίως αισθητικές εξελίξεις παγκοσμίως. Αρνείται πεισματικά να οχυρωθεί πίσω από οποιαδήποτε “πετυχημένη συνταγή επιτυχίας” καθώς πέρα από ασυμβίβαστη και περήφανη, είναι πολύ έξυπνη, ώστε να πιστέψει ότι κάτι τέτοιο θα διαρκούσε για πάντα.

Καθώς λοιπόν η δική μας αντίληψη γύρω από τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα, μπορεί να αλλάξει ριζικά από λεπτό σε λεπτό, αναζητώντας νέα ικανοποιητικά πρότυπα, ίσως το μόνο σταθερό σημείο αναφοράς να περικλείεται στην ανάγκη έκφρασης της στιγμής. Οι στιγμές, είναι ουσιαστικά χρονικά δείγματα πλήρους εκφραστικής αρμονίας σε συνδυασμό με τη συναισθηματική ένταση της περιόδου. Οι στιγμές είναι αθάνατες και απόλυτα ανεπηρρέαστες από το χρόνο, καθώς τα συναισθήματα που περιλαμβάνουν αποτελούν το vintage των επόμενων γενεών. Είναι η ζωντανή απόδειξη, ότι η μόδα είναι εδώ για να εκφράζει 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ώρο σε όλες μας τις ψυχολογικοσωματοτυπικές φάσεις της ζωής μας.

Η μόδα υπηρετεί εμάς, το είναι μας, τις πεποιθήσεις μας και τη μοναδικότητα μας. Εφόσον λοιπόν, όλοι μας αλλάζουμε κάθε στιγμή που περνάει πως είναι δυνατόν το εκφραστικό μας μέσο να παραμένει σταθερό; Ανεξάρτητα λοιπόν, κατά πόσο το πεδίο της μόδας σας ενθουσιάζει ή σας αφήνει παγερά αδιάφορους/ες, ας έχετε στο μυαλό σας, ότι και στις δύο περιπτώσεις, η αντίληψη σας εκφράζεται μέσα από αυτά που επιλέξατε (σκόπιμα ή όχι) να φορέσετε!