Συνήθως, οι περισσότεροι από εμάς μαθαίνουμε νέα πράγματα για ψυχαγωγία και επαγγελματική εξέλιξη. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο σκοπός της μάθησης όμως τα οφέλη του να μαθαίνουμε κάτι νέο καθημερινά είναι πολλά.

Και ας είμαστε ειλικρινείς, μόνο λίγοι άνθρωποι διακρίνονται ως δια βίου μαθητευόμενοι, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι ασχολούμαστε με τις συνήθεις καθημερινές ρουτίνες και δραστηριότητές μας.

Ευκαιρίες μάθησης υπάρχουν παντού πλέον, αφού οι πηγές δωρεάν γνώσης είναι πολλές. Έτσι κάνοντας καθημερινότητα τη συνήθεια να μαθαίνουμε κάτι καινούργιο η ζωή μας θα γεμίσει όχι μόνο με γνώσεις αλλά και με φρέσκες ιδέες, νέους ανθρώπους και έμπνευση.

Προσωπική ανάπτυξη

Οι νέες πληροφορίες προάγουν την αυτοβελτίωση και την προσωπική ανάπτυξη. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι η προσωπική ανάπτυξη είναι το κλειδί για τα επιτεύγματά τους. Γι’ αυτό δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι με όσα έχουν ήδη μάθει. Όταν μαθαίνουμε κάτι νέο, αποκτάμε νέες εμπειρίες και δεξιότητες. Σημαίνει ότι εμβαθύνουμε την κατανόησή μας για τον κόσμο και απελευθερώνουμε τις δυνατότητές μας.

Η γνώση είναι δύναμη

Σίγουρα έχεις ακούσει ότι η γνώση είναι δύναμη. Θα προσέθετα όμως και ότι η εφαρμοσμένη γνώση είναι δύναμη. Η γνώση είναι απλώς πληροφορία και θα πρέπει να αναλάβεις την πρωτοβουλία να κάνεις κάτι με αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες.

Η γνώση σε κάνει άτομο με ευρύ πνεύμα, κάτι που σου δίνει τη δυνατότητα να δεις τη ζωή από διάφορες οπτικές γωνίες. Λόγω της “αυτοεκπαίδευσης”, μαθαίνουμε να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις, να κάνουμε πιο λογικές σκέψεις και να βελτιώνουμε τη ζωή μας. Όλα αυτά μας δίνουν την ελευθερία να κάνουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές.

Τελικά, πόσο σημαντικό είναι να νιώθουμε υπερήφανοι για τη δουλειά που κάνουμε;

Η γνώση καταπολεμά την πλήξη

Τίποτα δεν μπορεί να καταπολεμήσει την πλήξη καλύτερα από μια νέα εμπειρία! Η εκμάθηση νέων πραγμάτων και η απόκτηση νέων πληροφοριών μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε ποιο ενδιαφέρουσα τη ζωή μας σε καθημερινή βάση.

Σίγουρα, μπορεί να είναι δύσκολο να βγεις από τη ζώνη ασφάλειάς σου, αλλά το να κάθεσαι άπραγη δεν είναι σίγουρα συναρπαστικό.

Γνωριμίες με νέους ανθρώπους

Όταν ξεκινάς κάτι νέο, όπως ένα χόμπι, αναπόφευκτα θα έρθεις σε επαφή με νέους ανθρώπους με τους οποίους έχεις ήδη κάτι κοινό. Έτσι οι πιθανότητες να κάνεις φιλίες αυξάνονται. Άλλωστε οι νέοι άνθρωποι, οι καινούργιες γνωριμίες είναι η πηγή νέων ιδεών και έμπνευσης.

Το καλό παράδειγμα

Όταν έχεις παιδιά, το παράδειγμά σου είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία ανατροφής. Κάθε φορά που τα παιδιά σε βλέπουν να διαβάζεις ένα βιβλίο ή ένα άρθρο, τα ενθαρρύνεις να κάνουν το ίδιο. Η μάθηση είναι συναρπαστική και αν τα παιδιά δουν τον καθαρό σου ενθουσιασμό και την έμπνευση για τη μάθηση, σύντομα θα υιοθετήσουν τις ιδέες και τις συνήθειές σου.

Η συνήθεια του να μαθαίνουμε κάτι κάθε μέρα, θέλοντας και μη μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Διευρύνει τους ορίζοντες μας και ενισχύει περαιτέρω την ικανότητα μας να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τον κόσμο.

Εσύ τι νέο έμαθες σήμερα;