Πολλοί είναι αυτοί που έχουν συνδέσει το cardio με μία συγκεκριμένη μορφή έντονης γυμναστικής. Κι όμως το cardio μπορεί να έχει πολλές περισσότερες μορφές από αυτό.

Από τον χορό μέχρι το τρέξιμο ή το kick boxing, το cardio αναφέρεται σε ένα είδος γυμναστικής που μας κάνει να ιδρώνουμε πολύ και να ανεβάζουμε τους καρδιακούς μας παλμούς.

Ένα τέτοιο είδος εκγύμνασης φαίνεται πως έχει πολλαπλά οφέλη, για το σώμα, το πνεύμα και την υγεία. Γιατί λοιπόν να μην του δώσεις μία ευκαιρία;

Αυξάνει τις αντοχές σου

Ένα από τα πρώτα πλεονεκτήματα που έρχονται στο μυαλό όταν μιλάμε για το cardio, είναι η αύξηση της αντοχής. Για να μπορέσουν να πνευμόνια και η καρδιά σου να αντέξουν εντονότερη γυμναστική, το μόνο που χρειάζονται είναι εξάσκηση. Από εκεί και πέρα, θα δεις ότι αυτό κάνει καλό και σε άλλου τομείς της ζωής σου. Θα μπορείς να πηγαίνεις ακόμα πιο μακριά με τα πόδια, χωρίς το αυτοκίνητο, ή θα ανεβείς ακούραστα πλέον τις σκάλες της πολυκατοικίας. Δεν το λες και λίγο.

Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος

Το cardio κάνει αυτό ακριβώς που περιγράφει: Κάνει την καρδιά να χτυπά ταχύτερα. Με αυτόν τον τρόπο όμως επωφελείται και όλο το υπόλοιπο σώμα σου. Η καλή κυκλοφορία του αίματος κρατά χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου, την πίεσή σου, ενώ παράλληλα σου δίνει και όλη την ενέργεια που χρειάζεσαι μέσα στη μέρα.

Σε βοηθά να σκέφτεσαι πιο καθαρά

Το cardio είναι μεν καλό για το σώμα, αλλά και για το μυαλό σου. Αυτή η εντονότερη κυκλοφορία του αίματος, φέρνει και περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο σου. Έτσι, αποκτάς μεγαλύτερη διαύγεια, καλύτερη μνήμη, καθαρή σκέψη και όρεξη για δουλειά. Έχει μάλιστα υποστηριχθεί ότι μία γυμναστική σαν το cardio, βοηθά και στην καλύτερη συγκέντρωσή σου μέσα στην ημέρα.

Βελτιώνει τη διάθεσή σου

Κάθε γυμναστική απελευθερώνει τις απαραίτητες ορμόνες στον οργανισμό που φτιάχνουν άμεσα τη διάθεση. Ένα έντονο cardio το καταφέρνει αυτό σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. Ταυτόχρονα, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους και στρες και να σε κάνει να αισθανθείς πολύ καλύτερα για τον εαυτό σου.

Είναι ευέλικτη

Αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που θα σε κάνει εύκολα να βάλεις το cardio στη ζωή σου. Όπως είπαμε, cardio μπορεί να θεωρηθούν διάφορες μορφές γυμναστικής. Σίγουρα, είναι κι ένα είδος γυμναστικής που μπορείς να κάνεις από το σπίτι και με μηδέν εξοπλισμό. Μπορεί επίσης να εξατομικευθεί ανάλογα τις ανάγκες σου ή να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Η απόφαση είναι πάντοτε δική σου.

featured image: @maximova.ta