Την τελευταία χρονιά, ποιος δεν έχει αμφισβητήσει έστω μια φορά τη δουλειά του ή ακόμη την καριέρα του; Λίγο η τηλεργασία, λίγο η προσπάθεια αναζήτησης ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και λίγο η ψυχολογική κούραση είναι αρκετά για να μειώσουν την επιθυμία για δουλειά.

Όταν έχεις μειωμένο κίνητρο είναι πολύ εύκολο και λογικό να βαριέσαι τα projects που σου έχουν αναθέσει, να νιώθεις μειωμένη έμπνευση, αλλά και γενικώς απροσανατολισμένη. Γι’ αυτό, έχουμε συγκεντρώσει τέσσερις χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να νιώσεις ξανά τη θέληση για δουλειά.

Θυμήσου το «γιατί»

Όταν νιώθεις κολλημένη με μειωμένο κίνητρο, δε μπορείς να δεις καθαρά το πάθος που έχεις για τη δουλειά σου. Όταν, λοιπόν, θες να νιώθεις κινητοποιημένη, θυμήσου το δικό σου «γιατί» ή το βαθύτερο σκοπό που εύχεσαι να πετύχεις. Το διάσημο best-seller του Simon Sinek «Ξεκινήστε από το γιατί» θα σε βοηθήσει να βρεις περισσότερη έμπνευση για δουλειά και να εμπνεύσεις με τη σειρά σου τους γύρω σου. Δες πως η καριέρα σου ευθυγραμμίζεται με το πάθος και τον σκοπό σου και μη φοβάσαι να μετατοπιστείς προς μια διαφορετική κατεύθυνση. Μπορεί να βρεις κάτι ολοκαίνουργιο και συγχρόνως ευχάριστο.

Να θυμάσαι επίσης ότι η δουλειά δεν είναι όλη σου η καριέρα αλλά μονάχα ένα κομμάτι που την αποτελεί. Η καριέρα σχηματίζεται από ένα σύνολο διαφορετικών ρόλων που όλοι μαζί ευθυγραμμίζονται με τον απώτερο σκοπό σου. Αν συνειδητοποιείς ότι κάτι δεν ωφελεί, μη διστάσεις να το αλλάξεις.

Ανάπτυξε και επένδυσε σε νέες δεξιότητες

Ξεκίνα μια δραστηριότητα που θα σου μάθει μια νέα δεξιότητα έτσι ώστε να δεις τη δουλειά και την καριέρα σου με άλλο μάτι. Είμαστε τυχερές γιατί ζούμε στην εποχή του διαδικτύου, επομένως υπάρχει μια πληθώρα επιλογών.

Καταρχάς, μπορείς να δοκιμάσεις κάτι που προσφέρει η δουλειά σου. Αν η δουλειά σου δεν προσφέρει επιλογές, μην απελπίζεσαι. Υπάρχουν online πλατφόρμες με χιλιάδες μαθήματα από τα οποία μπορείς να επιλέξεις εσύ αυτό που σου ταιριάζει και αυτό που σου αρέσει περισσότερο. Ακόμη και ένα νέο βιβλίο είναι αρκετό για να σου ανοίξει τον ορίζοντα νέων ευκαιριών. Το κλειδί είναι να βρίσκεσαι συνεχώς ενημερωμένη με τα trends που κυριαρχούν στον κλάδο σου. Είναι στο χέρι σου να βρίσκεις τον χρόνο και τον τρόπο να μαθαίνεις νέα πράγματα.

Εξέτασε την επιλογή για μια νέα και φρέσκια αρχή

Αφού έχεις αφιερώσει αρκετό χρόνο και δεις ότι βρίσκεσαι ακόμη κολλημένη στην καριέρα σου, μπορεί να είναι ένα σημάδι που σου δείχνει ότι χρειάζεται να κάνεις μια νέα αρχή.

Δοκίμασε να μιλήσεις στο αφεντικό σου και να δείτε αν μπορείτε να διαφοροποιήσετε να tasks που αναλαμβάνεις. Ακόμη, σκέψου να βρεις μια νέα δουλειά ή να δοκιμάσεις κάτι τελείως διαφορετικό. Εξέτασε την καριέρα σου και δες αν εκπληρώνει τους μακροπρόθεσμους στόχους σου. Μήπως υπάρχουν άλλοι ρόλοι στον κλάδο σου που θα σε ενδιέφεραν και θα σε γέμιζαν περισσότερο; Δεν είναι τίποτα να ξεκινήσεις κάνοντας μια έρευνα εργασίας online και να δεις αν υπάρχει κάτι που θα σε ενδιέφερε περισσότερο. Αυτός είναι ακόμη ένας τρόπος να συνειδητοποιήσεις τι είναι αυτό που πραγματικά σε γεμίζει.

Μερικές φορές χρειάζεται να παίρνουμε ρίσκο στη ζωή μας. Μίλα με τους ανθρώπους σου αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό και δες αν μια νέα θέση, μια νέα εταιρία, ένας νέος κλάδος είναι αυτό που πραγματικά έχεις ανάγκη αυτή τη στιγμή. Αν ναι, κάνε το επόμενο βήμα.

Επένδυσε σε άλλους τομείς της ζωής σου

Μερικές φορές επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ στη δουλειά μας όπου τελικά όλα εξαρτώνται γύρω από αυτή. Ακόμη και οι φίλοι μας, η διασκέδασή μας, η ίδια μας η ευτυχία.

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά και πολύπλευρα ζώα που επιδιώκουν διαφορετικά πράγματα για την προσωπική τους ευχαρίστηση. Ξεκίνα να αφιερώνεις χρόνο και ενέργεια σε τομείς πέρα από τη δουλειά σου όπως την αυτοβελτίωση, τις φυσικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, τους φίλους και την οικογένεια, και θα δεις ότι σιγά σιγά θα βρίσκεις την ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής. Ένας ακόμη τρόπος για να διευρύνεις τις ασχολίες σου και να βρεις περισσότερο κίνητρο είναι ο εθελοντισμός. Η εθελοντική εργασία σου δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσεις και να αναπτύξεις δεξιότητες χωρίς τη δέσμευση της εργασίας.

Ξεφεύγοντας για λίγο από τη δουλειά και επενδύοντας χρόνο στον εαυτό σου, θα καταφέρεις να αντλήσεις νέα και φρέσκια ενέργεια που θα σου δώσει το κίνητρο να πας ένα βήμα παραπέρα.

featured photo: unsplash.com/@thoughtcatalog