Το LITTLE BOOKSTORES είναι μια κοινότητα μικρών βιβλιοπωλείων από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Μέσα απ’ αυτήν μπορεί κάποιος να τα γνωρίσει όσο μακριά κι αν βρίσκονται, να μάθει τα αγαπημένα τους βιβλία, τις όμορφες, τις αστείες στιγμές. Σαν να τα επισκέπτεται και να συνομιλεί με τους βιβλιοπώλες τους που σίγουρα έχουν πολλά να μοιραστούν. Υπό αυτή την έννοια είναι μια διαδικτυακή στέγη που ενώνει τους βιβλιόφιλους και τους ανθρώπους που ασχολούνται με το βιβλίο γενικότερα, με τα μικρά βιβλιοπωλεία. Αυτό είναι το LITTLE BOOKSTORES.

Η Ντέμη Κουτσοσταμάτη έβαλε σκοπό να μας συστήσει με όλους αυτούς τους χώρους που παραδοσιακά και από πάντα φιλοξενούσαν με φροντίδα και αγάπη το βιβλίο. Τα μικρά συνοικιακά βιβλιοπωλεία που τείνουν να εξαφανιστούν. Μας εξηγεί τι σημαίνει ”μικρό” βιβλιοπωλείο, την ιδέα της και τους στόχους της. 

img_0380

Πώς μπορεί κάποιος να συμμετέχει σε αυτό;

Όλοι μπορούν να στείλουν το αγαπημένο τους μικρό βιβλιοπωλείο, εκείνο που βρίσκεται στη γειτονιά τους ή το ανακάλυψαν σε κάποιο απ’ τα ταξίδια τους. Κάθε μήνα το LITTLE BOOKSTORES θα παρουσιάζει ένα από αυτά.

Όλοι επίσης μπορούν να γραφτούν στη λίστα επαφών του LITTLE BOOKSTORES και να διαδώσουν το σκοπό του που είναι να αναδείξει την αξία των μικρών βιβλιοπωλείων και να θυμίζει τη σημασία τους στη ζωή μας.

Πως σου ήρθε αυτή η ιδέα και πότε πήρες την απόφαση να κάνεις το μεγάλο βήμα και να το ξεκινήσεις;

Δεν ήταν ποτέ ένα μεγάλο βήμα, ήταν πολλά, άγνωστα στην αρχή, μικρά που το καθένα οδηγούσε στο επόμενο. Δεν είχα ακριβή εικόνα για τι θα επακολουθούσε, πού θα με οδηγούσε η τύχη και οι επιλογές μου, από τη στιγμή που ξεκίνησα να εργάζομαι στο χώρο του βιβλίου μέχρι σήμερα. Αν, ωστόσο, θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάτι που έπαιξε μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της ιδέας του LITTLE BOOKSTORES είναι η γνωριμία μου με 7 πολύ αξιόλογους βιβλιοπώλες στη Θεσσαλονίκη και την Ιωάννα Σεραφειμίδου από τις Πυγολαμπίδες στο κλουβί, που εμπνεύστηκαν ένα φεστιβάλ για το παιδικό βιβλίο και τους αναγνώστες του, το BOOKPOINTS. Με υποδέχτηκαν στην όμορφη ομάδα τους ως υπεύθυνη επικοινωνίας και τους ευχαριστώ! Μοιράστηκα το κέφι που έχουν παρ’ όλη την αγωνία τους και είδα από πρώτο χέρι τι είναι ικανά να πετύχουν τα μικρά βιβλιοπωλεία ενωμένα και με λίγη βοήθεια.

Πόσο σημαντικά πιστεύεις ότι είναι τα βιβλία στη ζωή ενός ανθρώπου;

Ανάμεσα στα πολλά που μαθαίνεις διαβάζοντας είναι να μπαίνεις στη θέση του άλλου, ταυτίζεσαι με ήρωες και ηρωίδες βιβλίων που αμφισβητούν κάθε προκατάληψη που ίσως είχες για ανθρώπους ή ομάδες. Σε βοηθούν να έχεις κριτική σκέψη, να δέχεσαι τον διπλανό σου, να καλλιεργείς την έκφρασή σου, να πλουτίζεις τη γλώσσα σου, να διευρύνεις το πνεύμα σου. Αν δεν είναι αυτά σημαντικά για μια κοινωνία, για τον πολιτισμό και την παιδεία της τότε δεν ξέρω τι είναι.

Τι είναι αυτό που δεν σου αρέσει στα online βιβλιοπωλεία;

Μ’ αρέσει να ανακαλύπτω βιβλία σε φυσικούς χώρους εφόσον έχω τη δυνατότητα. Μου αρέσει η προσωπική επαφή, να παρατηρώ τους ανθρώπους γύρω μου, να μιλώ με τον βιβλιοπώλη ή την βιβλιοπώλισσα. Ίσως κιόλας να ανοίξω κουβέντα με κάποιον που ψάχνει, επίσης, ένα βιβλίο. Σπάνια μπαίνω σ’ ένα βιβλιοπωλείο ξέροντας τι θέλω να αγοράσω, το βρίσκω εκεί. Κάποιες φορές θα πέσει το μάτι μου σε ένα σκονισμένο ράφι ψηλά, ή σε έναν πάγκο με νέες κυκλοφορίες ακριβώς μπροστά μου, ή θα με κοιτάξει κάποιος στα μάτια και θα μου πει “πάρε αυτό, είναι φοβερό”. Θεωρώ όλα αυτά τα τυχαία περιστατικά σημαντικά, το πώς έφτασε κάτι στο ράφι της βιβλιοθήκης μου. Δεν συγκρίνεται η εμπειρία του να βρίσκεσαι σε ένα χώρο γεμάτο ανθρώπους και βιβλία, να τα βλέπεις το ένα δίπλα στο άλλο, να τα πιάνεις, να τα ξεφυλλίζεις, με την online αγορά, είτε πρόκειται για τυπωμένο βιβλίο είτε για e-book. Είναι πολύ πιο πλούσια, πιο ουσιαστική, πιο όμορφη.

Τι κάνει ένα βιβλιοπωλείο μικρό; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν;

Μικρό είναι το βιβλιοπωλείο που λόγω χώρου δεν μπορεί να χωρέσει τα πάντα, επομένως επιλέγει προσεκτικά τα βιβλία του. Που αισθάνεσαι όταν μπαίνεις μέσα σ’ αυτό οικειότητα. Που εισπράττεις το σεβασμό των ανθρώπων που εργάζονται σ’ αυτό για το βιβλίο, τη γνώση και την αγάπη τους γι’ αυτό που κάνουν. Που θα σε θυμούνται όταν το επισκεφτείς ξανά γιατί γι’ αυτά δεν είσαι άλλος ένας πελάτης, και ίσως φτάσετε κάποια στιγμή να συζητάτε με τις ώρες για το τι διάβασες, τι σου άρεσε, τι όχι, τι διάβασαν εκείνοι που δεν έχεις προλάβει να διαβάσεις ακόμα…

Τι πιστεύεις πως κάνει τους ανθρώπους να θέλουν περισσότερα μικρά βιβλιοπωλεία;

Είμαστε κοινωνικά πλάσματα και η εικονική επικοινωνία που ζούμε καθημερινά μας κάνει να αποζητούμε την επαφή σε πραγματικό τόπο και χρόνο όλο και περισσότερο. Τα μικρά βιβλιοπωλεία είναι κοινωνικοί χώροι, συναντάς άλλους ανθρώπους, μπορείς να μοιραστείς τις αναζητήσεις σου, να γίνεις κομμάτι ενός διαλόγου που εξελίσσεται γύρω από το βιβλίο. Το βιβλίο από όλα τα μέσα έχει αποδειχτεί το πιο διαχρονικό και όσα χρόνια κι αν περάσουν φαίνεται πως ο άνθρωπος δεν θα πάψει να θέλει να το ανακαλύψει στο φυσικό του χώρο, τα βιβλιοπωλεία. Πριν από μερικά χρόνια υπήρχε ο φόβος ότι θα επισκιαστεί από το e-book, ωστόσο δε συνέβη.

pic-13

Ποιο είναι το βιβλίο που σου άλλαξε τη ζωή;

Είναι πολλά, μυθιστοριογράφων, διηγηματογράφων, παραμυθάδων, ποιητών, φιλοσόφων, κριτικών λογοτεχνίας, επιστημόνων. Από τα παιδικά μου χρόνια μέχρι σήμερα όλες οι αλλαγές στη ζωή μου είναι συνδεδεμένες με κάποιο βιβλίο. Η ζωή σου πολλαπλασιάζεται διαβάζοντας και όσο μεγαλώνεις αλλάζει μέσα από την ίδια τη σχέση σου με το βιβλίο.

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου μικρό βιβλιοπωλείο από αυτά που έχεις ανακαλύψει τον τελευταίο καιρό;

Έχω ανακαλύψει πάρα πολλά υπέροχα μικρά βιβλιοπωλεία, από την Άνδρο μέχρι τη Λέσβο και από την Ξάνθη μέχρι το Ναύπλιο. Θα τα αποκαλύψω όλα με τον καιρό στο LITTLE BOOKSTORES.  Ευχαριστώ όσους επικοινώνησαν μαζί μου και μου έστειλαν το αγαπημένο τους μικρό βιβλιοπωλείο, με γέμισαν χαρά και με βοήθησαν να μάθω και πολλά που δεν ήξερα. Η πρώτη πινέζα έχει ήδη μπει στο χάρτη, στο βιβλιοπωλείο Δύο στην Ξάνθη, και πάμε για τις υπόλοιπες…

Για περισσότερα: littlebookstores

Επιμέλεια: Γεωργία Κωτσιοπούλου