Έχεις μετατρέψει το σπίτι σου σε θερμοκήπιο; ΟΚ, cool. Αν σου αρέσει η αισθητική που θυμίζει λίγο ζούγκλα και η ζωή της μαμάς φυτών σου ταιριάζει γάντι, είσαι εξαιρετική. Μπράβο σου. Αν ωστόσο το κάνεις απλά γιατί θεωρείς πως έτσι το σπίτι σου θα έχει μόνιμα καθαρή ατμόσφαιρα, κάνεις λάθος. Μη φρικάρεις.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε αρχές Νοεμβρίου, μετά από τριάντα χρόνια μελετών, κατέληξε σε αυτό το στενάχωρο συμπέρασμα: Συγγνώμη, αλλά το φιλόδενδρο και τα το snake plant σου, δεν έχουν καμία επιρροή στον ποιότητα του αέρα στον χώρο σου.

“Αυτό ήταν μια συχνή παρανόηση για κάποιο καιρό”, είπε ο Michael Waring σε μια δήλωση του από το Drexel’s College. “Τα φυτά είναι τέλεια, αλλά δεν καθαρίζουν πραγματικά τον εσωτερικό αέρα αρκετά γρήγορα, ώστε αυτό να έχει επίπτωση στην ατμόσφαιρα του σπιτιού σου ή στο περιβάλλον του γραφείου σου.”

Τι ισχύει πραγματικά;

Ο φυσικός εξαερισμός του σπιτιού σου αραιώνει τους ρύπους πολύ γρήγορα και τα φυτά δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο να “δράσουν”. Χρειάζεσαι μεταξύ 100 και 1.000 φυτών ανά τετραγωνικό μέτρο για να μπορείς να πεις πως όντως καθαρίζεται η ατμόσφαιρα. Αυτό όπως καταλαβαίνεις δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα.

Συγγνώμη αλλά τα φυτά σου δεν καθαρίζουν την ατμόσφαιρα στο σπίτι σου
wellandgood.com

Γιατί τόση παραπληροφόρηση;

Μπορείς να κατηγορήσεις όλες την Bational Aeronautics and Space Administration για την παραπληροφόρηση σε ό,τι έχει να κάνει με τα φυτά εσωτερικού χώρου. Το 1989, η NASA δήλωσε ότι τα φυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση χημικών ουσιών από τον αέρα. Δυστυχώς, το πείραμα διεξήχθη σε ένα εργαστήριο και οι επιστήμονες δεν εξέτασαν ποτέ πώς τα φυτά αλληλεπιδρούν εκτός αυτού του συγκεκριμένου περιβάλλοντος.

Φτάνοντας στο σήμερα, καταλήγουμε πως τα φυτά φέρνουν θετικά vibes και όμορφη αισθητική, απλά δεν καθαρίζουν τον αέρα.

featured image: MyDomaine