Τελικά είναι ο γάμος απαραίτητο στοιχείο για μια υγιή και αφοσιωμένη σχέση;

Τελικά είναι ο γάμος απαραίτητο στοιχείο για μια υγιή και αφοσιωμένη σχέση;

Οι υγιείς σχέσεις συχνά οδηγούν σε έναν υγιή γάμο. Πόσο απαραίτητος είναι όμως ο γάμος για να φτάσεις σε αυτό το στάδιο της υγιούς σχέσης; 

Ο γάμος για την προηγούμενη γενιά σήμαινε το ένα βήμα μπροστά προς την ενηλικίωση και τη δέσμευση. Σήμερα όμως, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται τι πραγματικά σημαίνει. 

Ρωτάς τον εαυτό σου: “Πρέπει να παντρευτώ;”. Είναι ο μόνος δρόμος προς μία ζωή γεμάτη ευτυχία; Είναι ο γάμος απόδειξη αγάπης και αφοσίωσης; Πώς ένας γάμος σου διασφαλίζει την ασφάλεια και τα υγιή συναισθήματα ή συμπεριφορές; Συμβάλλει ή μάλλον εγγυάται ο γάμος στην οικονομική ασφάλεια, εμπιστοσύνη ή ευτυχία; 

Ας το παραδεχτούμε, ο γάμος δεν εγγυάται τη δέσμευση

Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την απιστία και το διαζύγιο. Έτσι, το να ανέβεις τα σκαλιά της εκκλησίας δεν εγγυάται την πραγματικά δέσμευση. Την ίδια στιγμή, η δέσμευση σαν εμπειρία είναι απαραίτητο συστατικό για μία υγιή και ασφαλή λειτουργία που θα διαρκέσει. 

Η δέσμευση παρέχει αρκετές ψυχολογικές συνθήκες, οι οποίες είναι απαραίτητες για μία λειτουργική σχέση. Σηματοδοτεί μία ασφάλεια που περιέχει τα αναπόφευκτα σκαμπανεβάσματα, και τις διαφωνίες. 

Τα ζευγάρια που φτάνουν στο σημείο της δέσμευσης, απολαμβάνουν τέτοιες στιγμές ασφάλειας,. Πράγμα που βοηθά στις διαφωνίες τους, μιας και συνήθως βρίσκουν πιο εύκολα λύση στα προβλήματά τους. Η λογική πίσω από όλο αυτό είναι το “Ό,τι κι αν γίνει, θα τα καταφέρουμε”. Τα υγιή ζευγάρια μαλώνουν για να πετύχουν την αμοιβαία κατανόηση, όπου όλα είναι καλύτερα και για τους δύο. 

Η δέσμευση, λοιπόν, είναι απαραίτητη σε μία σχέση για να αντέξει. Μερικές φορές, οι άνθρωποι μπορεί να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό αλλά δεν φτάνουν στο σημείο του γάμου ή μίας μακροχρόνιας σχέσης. Μιας και τότε συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι να χωρίσουν. 

5 συμβουλες για να κρατησει ο γαμος σου

Αυτές οι σχέσεις μπορούν να λειτουργήσουν και οι σύντροφοι μπορούν να χωρίσουν υπό καλές συνθήκες. 

Τι γίνεται όμως όταν θέλεις η σχέση σου να κρατήσει “μια ζωή” και να καταφέρετε να κάνετε παιδιά; Ξεκάθαρα, η δέσμευση είναι η λύση. 

Το επόμενο ερώτημα βέβαια είναι το αν ο γάμος είναι η μόνη λύση. Και η απάντηση φυσικά είναι ότι μόνο το ζευγάρι μπορεί να ξέρει. 

Η τελετή του γάμου συμβολίζει την μετάβαση του ζευγαριού σε κάτι που δεν ήταν πριν από αυτήν. Για πολλούς, είναι κάτι το ιερό. Όπου οι άνθρωποι κάτω από τα ιερά δεσμά του γάμου. 

Προσωπικά, πιστεύω πως μία υγιής και μακροχρόνια σχέση θα πρέπει να προχωρήσει στο βήμα του γάμου. Πολλοί ωστόσο είναι εκείνοι που κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους χωρίς να οργανώνουν κάποια λαμπερή τελετή.

Συνοψίζοντας, μία υγιής και αφοσιωμένη σχέση που διαρκεί για μία ζωή είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα. Απαιτεί από το άτομο να αλλάξει. 

Αν λοιπόν είσαι αποφασισμένη να αλλάξεις, είσαι έτοιμη για την μετάβαση αυτή που ονομάζεται “γάμος”. 

Πηγή: Your Tango Μετάφραση: Εύα Τόλιου

featured image: Elite Daily
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.