Μια σχέση περνάει από στάδια. Αυτό γίνεται πιο σαφές αν σκεφτείς πως οι γονείς από δύο μπερδεμένοι νέοι σε πρώτο ραντεβού, κατέληξαν παντρεμένοι με παιδί.

Διάβασε παρακάτω ποια είναι τα πέντε πιο κρίσιμα στάδια μιας σχέσης, που μπορούν είτε να την απογειώσουν είτε να την καταστρέψουν.

Το άβολο στάδιο

Η περίοδος πριν το ραντεβού είναι ίσως η πιο άβολη φάση στη ζωή ενός ζευγαριού. Δεν ξέρεις καν αν αρέσεις στον άλλο και η επαφή σας έχει μια δόση αδεξιότητας. Στο μεταξύ, το να πλησιάσεις το άτομο που σου αρέσει είναι μια δύσκολη πρόκληση από μόνη της. Πρέπει να σκεφτείς έξυπνα μηνύματα και ατάκες, να είσαι flirty χωρίς να καταλήξεις προκλητική ή φορτική και να τον κάνεις να σου ζητήσει να βγείτε. Θα μπορούσε να πει κανείς πως αυτό είναι και το πιο δύσκολο στάδιο, μιας και από αυτό κρίνονται όλα.

Τα πρώτα ραντεβού ανήκουν στο πρώτο στάδιο, το αδέξιο. Και οι δύο, πριν συναντηθείτε για πρώτη φορά με ερωτικό πια πρόσημο μεταξύ σας, έχετε μπει σε διαδικασίες άγχος, υπερανάλυσης και φόβου ότι όλα θα πάνε στραβά. Το μυστικό της επιτυχίας είναι η ανοιχτή επικοινωνία. Επίσης, πάντα να βγαίνεις και μια δεύτερη φορά, καθώς σχεδόν ποτέ δεν καταφέρνει κάποιος να παρουσιάσει επιτυχώς τον εαυτό του στο πρώτο ραντεβού.

Το στάδιο της έλξης

Έχετε ξεπεράσει την αρχική άβολη φάση και αρχίζετε να νιώθετε πιο άνετα. Αρχίζει να σε ελκύει έντονα και σιγά σιγά μπαίνετε στη φάση “μήνας του μέλιτος”. Βλέπεις έντονα τα θετικά του στοιχεία, είναι τέλειος στο μυαλό σου και το μόνο που θέλεις είναι να σε ερωτευτεί σαν τρελός. Η φάση του honeymoon είναι όμως απλά μια φάση, όλοι βγαίνουν από αυτή.

Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν την έξοδο από τη honeymoon φάση με το ότι δεν είναι πια ερωτευμένοι με τον σύντροφό τους. Το honeymoon είναι η έντονη σεξουαλική έλξη, ο εμμονικός πόθος. Όταν τελειώσουν, έρχεται η συντροφικότητα, η σταθερότητα, η έντονη οικειότητα και η εμπιστοσύνη και οι κοινές αξίες. Χωρίς αυτά τα στοιχεία, δε μπορεί να υπάρξει σχέση.

Πώς θα καταλάβεις αν βγαίνοντας από τη honeymoon φάση, δεν ενδιαφέρεσαι πια για τη σχέση αυτή;

Θα νιώσεις πως παρόλο που ενδιαφέρεσαι για αυτόν τον άνθρωπο, δεν σε καλύπτει συναισθηματικά, εγκεφαλικά και πνευματικά. Όταν φύγει η αστερόσκονη της έντονης σεξουαλικής έλξης, θα γίνει αισθητή η έλλειψη άλλων δομικών στοιχείων μιας όμορφης σχέσης.

Το στάδιο της αβεβαιότητας

Μπαίνοντας στη σχέση πιο βαθιά, αρχίζετε να αμφισβητείτε τον έρωτάς σας, το κατά πόσο ταιριάζετε. Ακόμα και το αν μπορεί η σχέση σας να λειτουργήσει. Ξαφνικά η αποκλειστικότητα γίνεται σαφής και ο δρόμος σου φαίνεται χαώδης.

Οι προκλήσεις που επιφυλάσσει αυτό το στάδιο για το ζευγάρι είναι κρίσιμες, αλλά η επιτυχία τους κάνει τους δεσμούς πιο δυνατούς. Για ακόμα μια φορά το κλειδί είναι η ανοιχτή επικοινωνία και η ειλικρίνεια. Είναι σημαντικό να ξέρει ο άλλος πώς νιώθεις ή αν φοβάσαι για όλο αυτό. Οι διάλογοί σας είναι και ο οδηγός της σχέσης σας.

Το στάδιο της οικειότητας

Όταν βγείτε αλώβητοι από το στάδιο της αβεβαιότητας, θα περάσετε στο στάδιο της οικειότητας. Τώρα πιο είστε σε εκείνη τη χρονική στιγμή που δείχνετε ο ένας στον άλλο την ευάλωτη πλευρά σας. Εκείνα τα στοιχεία σας που δεν είναι ιδανικά.

Αυτό το στάδιο είναι ειλικρινές και ωμό. Έχει να κάνει με την αντίληψη πως αυτό που έχετε δεν είναι απλά διασκεδαστικό και σέξυ. Είναι κάτι πιο βαθύ. Αν καταφέρετε να αγκαλιάσετε ο ένας τις ανασφάλειες του άλλου, θα μπείτε στο στάδιο της συντροφικότητας.

Το στάδιο της συντροφικότητας

Στο στάδιο της συντροφικότητας είναι αυτό στο οποίο ένα ζευγάρι κάνει τα μεγάλα βήματα. Μετακομίζουν, συγκατοικούν, μπαίνουν επίσημα σε μια σοβαρή, αποκλειστική σχέση. Αντιλαμβάνονται πως είναι καλύτεροι φίλοι και εραστές ταυτόχρονα. Μπορούν να περάσουν ώρες, μέρες, μήνες μαζί και να είναι ευτυχισμένοι. Σκέφτονται πια σαν ομάδα και όχι σαν δύο μονάδες.

Featured image: Thought Catalog