Φροντίζεις πριν και μετά από κάθε προπόνηση να κάνεις διατάσεις. Προσέχεις για την ορθή στάση του σώματός σου και πηγαίνεις τακτικά για check-ups. Προσπαθείς να συμπεριλάβεις τη γιόγκα στο πρόγραμμά σου, γιατί θέλεις να δυναμώσεις τον κορμό σου. Σε γενικές γραμμές, νιώθεις υγιής. Ωστόσο, μερικές φορές έχεις ανεξήγητους πόνους στη μέση και την πλάτη. Συχνά οι φαινομενικά αθώες καθημερινές σου δραστηριότητες εύκολα μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στη σπονδυλική σου στήλη. Η επιβάρυνση ορισμένων μυών και αρθρώσεων μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενη καταπόνηση και διαστρέμματα. Με λίγα λόγια, γίνεσαι ευάλωτη σε νέους τραυματισμούς ή υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να επιδεινώσεις υφιστάμενα προβλήματα.

Διάβασε παρακάτω τις συχνότερες βλαβερές συνήθειες για τη σπονδυλική σου στήλη και πώς να τις διορθώσεις:

Κάθεσαι όλη την ημέρα

Πιθανώς δεν χρειάζεται να σου επισημάνουμε ότι το να κάθεσαι από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ. οδηγεί σε δυσάρεστες συνέπειες για την πλάτη σου. Εκτός από την πίεση που ασκείται στους μύες σου, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητά σου να εισπνέεις και να εκπνέεις αποτελεσματικά. Ειδικά, εάν καμπουριάζεις ή γέρνεις στον υπολογιστή σου. Η κακή στάση σώματος, επιβαρύνει τη βαθιά εισπνοή και τη χρησιμοποίηση του διαφράγματός σου στο μέγιστο. Με τη σειρά της η μη ορθή αναπνοή δημιουργεί μια αλυσιδωτή αντίδραση αρνητικών επιπτώσεων στο σώμα.

Πώς να το διορθώσεις: Αν βρίσκεσαι σε μια καρέκλα, τσέκαρε πώς κάθεσαι. Τα πόδια πρέπει να πατούν καλά στο πάτωμα, σε απόσταση ελαφρώς πλατύτερη από τα ισχία. Όταν κάθεσαι ευθεία, η γωνία μεταξύ των ποδιών και των ώμων σου πρέπει να είναι 90 μοίρες. Η καρέκλα θα πρέπει να υποστηρίζει όλα τα σημεία της πλάτης σου. Προσπάθησε να είναι σε ευθείες γραμμές οι αγκώνες προς τους καρπούς στηριζόμενοι στα υποβραχιόνια και να ξεκουράζονται στα πλευρά. Έπειτα, φέρε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι κοντά σου, ώστε να αποφύγεις να γέρνεις μπροστά. Τέλος, πρόσεξε τον υπολογιστή σου: Μήπως το βλέμμα σου εστιάζει στο πρώτο τρίτο της οθόνης; Αν όχι, μπορεί να είναι πολύ χαμηλή, προκαλώντας πίεση στο λαιμό σου.

5 καθημερινές συνήθειες που επιβαρύνουν τη σπονδυλική σου στήλη
To Vogue or Bust

Κάθεσαι με τα πόδια κάτω από τους γλουτούς ή σταυροπόδι

Σαφώς, είναι αδύνατο να κάθεσαι σε τέλεια στάση όλη μέρα, κάθε μέρα. Όμως, υπάρχουν ορισμένες στάσεις που είναι χειρότερες από άλλες. Μία που αγαπούν πολλές γυναίκες; Διπλώνοντας τα πόδια τους κάτω από τους γλουτούς ή σταυροπόδι. Αν και φαίνεται πιο άνετο – ιδιαίτερα αν το έχεις συνηθίσει – καθισμένη έτσι τοποθετείς αυξημένη ένταση στη λεπτή δέσμη των νεύρων πίσω από το γόνατο. Αυτό συμπιέζει το ισχιακό νεύρο και μαζεύει τους ιγνυακούς τένοντες με αποτέλεσμα να τους νιώθεις σφιχτούς. Στο τέλος, καταλήγεις να παραπονιέσαι για πόνο χαμηλά στην πλάτη.

Πώς να το διορθώσεις: Κάνε διαλείμματα. Το να σηκωθείς όρθια και να κινηθείς δεν βοηθά μόνο τις αρθρώσεις και τους μυς, αλλά και την ροή του αίματος. Όταν επιστρέψεις στο γραφείο, δοκίμασε να κάτσεις σωστά για τουλάχιστον τριάντα λεπτά. Αν όλα αυτά αποτύχουν, κάνε γιόγκα.

Μεταφέρεις μια βαριά τσάντα στον έναν ώμο

Εάν η τσάντα σου έχει βάρος, δεν είναι καλό να την τοποθετείς σταθερά στη μία πλευρά του σώματός σου από την άλλη. Επηρεάζει αρνητικά τους ώμους και το λαιμό σου μέχρι τα γόνατά σου, τους γοφούς και τους αστραγάλους. Η ανισορροπία συμβαίνει ιδιαίτερα κατά την περιστροφή, αφού είναι δύσκολο να γυρίζεις τον κορμό σου προς τον ώμο που έχεις την τσάντα.

Πώς να το διορθώσεις: Αγόρασε ένα backpack. Υπάρχουν επιλογές για κάθε προϋπολογισμό και στυλ. Το βάρος θα είναι πιο ομοιόμορφα κατανεμημένο.

Φοράς τακούνια όλη την ημέρα

Φορώντας το αγαπημένο σου ψηλοτάκουνο ζευγάρι, μετατοπίζεις το κέντρο βάρους προς τα εμπρός. Με αυτόν τον τρόπο μαζεύεις τις γάμπες, σπρώχνεις τους γοφούς μπροστά και λυγίζεις την πλάτη σου. Όλο το βάρος πηγαίνει στο μπροστινό πέλμα έναντι μιας σταθερής βάσης σε ολόκληρο το πόδι. Το κέντρο ελέγχου του εγκεφάλου που αποθηκεύει τη μυϊκή μνήμη προσαρμόζεται αναλόγως, γεγονός που επηρεάζει την ισορροπία, το βάδισμα και προκαλεί ασυνήθη καταπόνηση των αρθρώσεων.

Πώς να το διορθώσεις: Εάν δεν μπορείς να βάλεις flats, επίλεγε τα ψηλοτάκουνα με φειδώ. Φρόντισε γενικά να φοράς κάτι άνετο, ώστε να μην ασκείται υπερβολική πίεση στο σώμα. Εκείνες τις ημέρες που περνάς ώρες στα δάχτυλα των ποδιών σου, κάνε διατάσεις στις γάμπες και τα πόδια σου.

Κοιτάς συχνά προς τα κάτω την οθόνη του κινητού σου

Εκτός από τον προφανή πόνο στον αυχένα και το πάνω μέρος της πλάτης, τραβάς τους ώμους προς τα εμπρός. Έτσι, συρρικνώνονται οι μύες στο μπροστινό μέρος του στήθους. Κάθε φορά που το κάνεις αυτό, διδάσκεις το σώμα να “στρογγυλοποιεί” το άνω μέρος του. Επομένως, δύσκολα διατηρείται μια σωστή στάση, όσο το Instagram και το Facebook τραβούν την προσοχή σου.

Πώς να το διορθώσεις: Φέρε το τηλέφωνο στο επίπεδο των ματιών σου, όπως θα έκανες αν τραβούσες μια φωτογραφία. Ή εστίασε στην οθόνη μόνο με τα μάτια σου και όχι ολόκληρο το κεφάλι. Το καλύτερο βέβαια είναι να περιορίσεις την ώρα που περνάς στο κινητό.

Featured image: self.com