Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Η απιστία σε μία σχέση συμβαίνει γύρω μας όλη την ώρα. Είτε λόγω προβλημάτων και παραπόνων ως διέξοδος. Είτε επειδή ο ένας ή και οι δύο στη σχέση έχουν βολευτεί δίχως να υπάρχει κάτι αληθινό.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να απατήσει τον σύντροφό του. Ακόμα και αν τον αγαπά πραγματικά. Πολλές φορές μετά το συμβάν, οι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν την κατάσταση και γίνονται μυστικοπαθείς και απόμακροι. Ποια είναι λοιπόν τα βήματα που πρέπει να έχεις στο νου σου μετά την απιστία, στα οποία πρέπει να προβείς αν θέλεις να ξεκαθαρίσεις τα πράγματα ή ακόμα και να βάλεις ένα τέλος;

Αποδέξου την πράξη σου και μην ρίχνεις ευθύνες σε άλλους

Είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα σε όλη τη διαδικασία. Η αποδοχή του λάθους, της απιστίας, της κακής στιγμής -θέσε το όπως θες- είναι αναγκαία για να προχωρήσεις σε λήψη αποφάσεων και να ενεργήσεις έτσι ώστε να μην μπερδευτούν περισσότερο τα πράγματα. Είναι κάτι που έγινε και δυστυχώς ο χρόνος δεν πηγαίνει προς τα πίσω. Οπότε πείσε τον εαυτό σου πως ό,τι έγινε δεν αλλάζει. Από εδώ και πέρα κοιτάς μόνο το “μπροστά”.

Αποφάσισε αν θα το αποκαλύψεις ή θα το κρατήσεις μυστικό

Δεν υπάρχει κάποιος κώδικας ηθικής που θα σου αποκαλύψει τι να κάνεις. Είναι δική σου απόφαση. Σε αυτήν τη φάση πρέπει να αποβάλλεις το “εγώ” σου και να επιλέξεις αν θα το πεις στον σύντροφό σου επειδή του αξίζει να ξέρει την αλήθεια ή αν απλώς θα κάνει εσένα να νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου. Εδώ ξεκινάς να σκέφτεσαι και τα επόμενα βήματα. Επιθυμείς να διορθώσεις τη ζημιά; Έχει νόημα; Είναι κάτι που μετάνιωσες ή είχες βάσιμους λόγους που προέκυψαν από τη σχέση σου; Όλα αυτά βέβαια αν δεν σε έπιασε ο άλλος στα πράσα.

Αν ομολογήσεις την απιστία, κάνε το με τρόπο

Κανείς ποτέ δεν εκτίμησε την ομολογία σε ανύποπτη ώρα. Δηλαδή, πρέπει να έχεις ένα σχέδιο. Δεν μπορείς να ξεστομίσεις ένα τέτοιο πράγμα για παράδειγμα την ώρα του φαγητού, που πριν πέντε λεπτά μπορεί να συζητούσατε ποια ταινία θα δείτε το βράδυ. Καλό είναι να δώσεις ένα ραντεβού. Να τον προετοιμάσεις ότι έχεις κάτι σημαντικό να του πεις. Ακόμα, την ώρα που το κάνεις, κράτα τα λόγια όσο πιο λιτά γίνεται και μπες κατευθείαν στο “ψητό”. Είναι προτιμότερο να γνωρίζει όλη την αλήθεια, γιατί έτσι είναι πιο πιθανό να σε καταλάβει.

Μην πεις συγγνώμη αν δεν ψάξεις τους λόγους της πράξης

Απόλυτη ειλικρίνεια. Αν δεν μετάνιωσες, μην προσποιηθείς. Η συγγνώμη έχει αξία μόνο όταν είναι αυθεντική. Αυτό είναι κάτι που μαθαίνουμε ως παιδιά, όμως στην πορεία κάπου χάνεται. Καιρός να το ξαναθυμηθούμε.

Προετοιμάσου για απορίες

Δεν θα πεις μία κουβέντα και τέλος. Είναι απόλυτα λογικό ο σύντροφός σου να έχει πολλές απορίες σχετικά με τη φύση της απιστίας και τους λόγους που κρύβονταν πίσω από αυτή. Θα αναρωτηθεί ίσως τι πήγαινε λάθος στη σχέση σας, ή τι λάθος έκανε αυτός. Μπορεί να είχε δει σημάδια, μπορεί και όχι. Απάντα ειλικρινά, απλά και χωρίς “σάλτσες”. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να αποφύγεις είναι η σύγκριση του συντρόφου με τον τρίτο που έγινε η πράξη. Δεν θα εκτιμηθεί καθόλου.

Αποφάσισε αν η σχέση σου έχει μέλλον ή όχι

Πρέπει να αναλογιστείς τι θέλεις πραγματικά. Επιθυμείς να κρατήσεις αυτό που έχεις με τον σύντροφό σου; Αν ναι, θα πρέπει να παλέψεις για να κερδίσεις ξανά την εμπιστοσύνη του, αν και εκείνος συμφωνήσει να προχωρήσετε μαζί. Ίσως έχεις αποφασίσει ότι αυτή η σχέση έχει κάνει τον κύκλο της, οπότε και πρέπει να αποχωριστείς τον σύντροφό σου. Μπορεί επίσης να θέλεις να ξεκινήσεις κάτι καινούργιο. Αναμφισβήτητα, η κατάσταση είναι περίπλοκη και η απόφαση δύσκολη.

Δημιούργησε ένα νέο “όραμα”

Αν τελικά μείνεις στη σχέση σου, άφησέ τα όλα πίσω. Ξεκίνα καινούργια σελίδα μαζί με τον σύντροφό σου. Θέστε νέους όρους, νέα όνειρα και νέες ελπίδες για το μέλλον. Δουλέψτε από κοινού για τη διατήρηση και συνέχιση του έρωτά σας. Δεν είναι αδύνατο να ξεπεραστεί ένα τέτοιο συμβάν. Έχει γίνει ξανά στο παρελθόν και θα τα καταφέρεις και εσύ, αν κρίνεις ότι αυτή η σχέση είναι κάτι το ξεχωριστό και που θα αντέξει στον χρόνο και τις δυσκολίες.

featured photo: elitedaily.com