Όταν μιλάμε για μπάσκετ, το όνομα του John Wooden, προπονητής της ομάδας μπάσκετ του UCLA, πρέπει να είναι γραμμένο με μεγάλα χρυσά γράμματα. Έχοντας το παρατσούκλι “Wizard of Westwood” εξαιτίας των 10 πρωταθλημάτων που πήρε μέσα σε 12 χρόνια, αποτελεί πρότυπο σε πολλούς τομείς.

Ο “προπονητής Wooden” όπως τον αποκαλούσαν, έχει φύγει από τη ζωή εδώ και 9 χρόνια. Όταν πέθανε τον Ιούνιο του 2010 στα 99 του χρόνια, χαρακτηρίστηκε ως μία “ιδιοφυΐα” στο χώρο του μπάσκετ.

Αλλά ακόμα και σχεδόν μία δεκαετία μετά το θάνατό του, η ζωή του μπορεί να μας διδάξει ακόμα πολλά. Μέχρι να πεθάνει είχε στο πορτοφόλι του διπλωμένο ένα χαρτάκι. Ήταν επτά συμβουλές που του είχε δώσει χειρόγραφα ο πατέρας του σαν δώρο όταν αποφοίτησε από το δημοτικό.

Έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του; Σύμφωνα με τον καλό του φίλο και στέλεχος του NBA, Pat Williams, φυσικά και ναι.

Πιστεύω,” αναφέρει ο Williams, “ο χαρακτήρας αλλά και όσα κατάφερε ο John Wooden βρίσκονται όλα γραμμένα σε εκείνο το χαρτάκι που του έδωσε ο πατέρας του όταν αποφοίτησε από το δημοτικό.”

Ακόμα και 100 χρόνια μετά, αυτές οι 7 συμβουλές θα πρέπει να είναι μέρος της καθημερινότητάς μας:

Να είσαι αληθινός

Ζεις τη ζωή που θέλεις; Δεν πρέπει να σου κλέβει τη δημιουργικότητα η ρουτίνα. Κάνε αυτό που σε χαρακτηρίζει. Κανείς δεν είναι εδώ κατά λάθος. Όλοι είμαστε εδώ για κάποιο λόγο. Να είσαι εντάξει με τον εαυτό σου και να κυνηγάς τα όνειρά σου.

Μετάτρεψε την κάθε σου μέρα σε θαύμα

Ακούγεται κλισέ, αλλά όλοι έχουμε ακριβώς τον ίδιο χρόνο μέσα στη μέρα (24 ώρες, 1440 λεπτά). Τον εκμεταλλεύεσαι όπως πρέπει; Περίπου 150.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα. Μη θεωρείς δεδομένες τις ώρες που περνάνε. Όπως έχει πει και ο Bil Keane, “ Το χθες ανήκει στο παρελθόν, το αύριο θα είναι πάντα ένα μυστήριο -το σήμερα όμως είναι ένα δώρο.”

Μην αφήνεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα

Ο Charles Dickens είχε χαρακτηρίσει την αναβλητικότητα ως “κλέφτη του χρόνου”, και είχε δίκιο. Πιστεύουμε ότι το αύριο είναι μία προέκταση του σήμερα, αλλά δεν είναι.

Να βοηθάς τους άλλους

Ο ναρκισσισμός δε βοήθησε ποτέ κανέναν. Ο Dr. Tim Keller έχει πει, “Μη σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου, σκέψου τον εαυτό σου μαζί με όλους τους άλλους”. Πάρε τηλέφωνο έναν φίλο σου, επισκέψου κάποιον δικό σου άνθρωπο. Μάζεψε εκείνο το σκουπίδι που είναι πεταμένο στο πεζοδρόμιο. Ή ακόμα γίνε εθελοντής και βοήθησε κάποιον που έχει ανάγκη.

Διάβασε όσο περισσότερο μπορείς

Διάλεξε προσεκτικά αυτά που θα διαβάσεις. Διάλεξε κάτι αληθινό, κάτι ηθικό, κάτι σωστό για σένα, κάτι που θα σε αγγίξει και κάτι που θαυμάζεις.

Εντρύφησε στις φιλίες

Λέγεται πως είμαστε “προϊόν” των πέντε ανθρώπων που περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί τους. Αν όντως ισχύει αυτό, τότε διάλεξε προσεκτικά τις φιλίες σου και αφιέρωσε χρόνο σε αυτές. Ο συγγραφέας C.S. Lewis είχε γράψει “Η φιλία γεννιέται μέσα σε μία στιγμή. Όταν ο ένας λέει στον άλλον ‘Νόμιζα αυτό συνέβαινε μόνο σε εμένα…’, αυτό θα πει φιλία.” Γίνε ένας καλός φίλος.

Να λες ευχαριστώ κάθε μέρα

Να είσαι ευγνώμων για το κάθε τι στη ζωή σου. Ο Albert Einstein μία φορά είχε πει, “Υπάρχουν δύο τρόποι να ζήσεις τη ζωή: είτε να θεωρείς ότι τίποτα δεν αποτελεί θαύμα, είτε να τα θεωρείς όλα ένα θαύμα.” Ζούμε σε μία εποχή που όλα είναι ένα θαύμα, αλλά κανείς δεν μπορεί να το καταλάβει.

Λίγο πριν πέσει η αυλαία για τον προπονητή Wooden και αναφερόμενος σε αυτά που του είχε αφήσει γραμμένα ο πατέρας τους, είπε ότι τελικά έζησε σαν ένα ρητό που είχε κάποτε διαβάσει: “Δεν είμαι αυτό που πρέπει να είμαι, δεν είμαι αυτό που θα ήθελα να είμαι, δεν είμαι αυτό που θα έπρεπε να γίνω. Είμαι όμως ευγνώμων για το ότι είμαι καλύτερος από αυτό που ήμουν.”


Πηγή & featured image: foxnews.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου