Το άγχος δεν είναι μόνο παραγωγικό. Πολύ συχνά, μπορεί να μετατραπεί σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων που αναπαράγονται συνεχώς στο μυαλό σου. Οι σκέψεις αυτές μπορεί να σε εγκλωβίζουν και να σε πείθουν πώς όλα θα πάνε στραβά. Οι τελευταίες είναι συνηθέστερες σε περιπτώσεις κρίσεων πανικού, μετα-τραυματικών ή ψυχαναγκαστικών διαταραχών. Αυτές οι σκέψεις ως αποτέλεσμα άγχους μπορεί να σε κατακλύζουν και να νιώθεις ότι δεν μπορείς να δράσεις διαφορετικά, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν πλασματικές φοβίες. Είναι ουσιαστικά, μία «άμυνα» που φτιάχνει το μυαλό. Σου δείχνει πόσο χειρότερα μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα έτσι ώστε να καθησυχαστείς με την αρνητική κατάσταση που βιώνεις. Σε αποσπά από το πραγματικό «πρόβλημα» δημιουργώντας σου ένα «ψεύτικο».

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τέτοιου είδους σκέψεις όμως;

Δεν είσαι (ο) μόνος

Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως δεν είσαι (ο) μόνος σε αυτή τη συναισθηματική φάση. Υπάρχουν και άλλοι εκεί έξω που μπορεί να σκέφτονται τα ίδια πράγματα, να αισθάνονται τον ίδιο φόβο, αρνητισμό και ανησυχία. Επίσης, ακόμα κι αν νιώθεις μόνος, δεν είσαι. Σίγουρα υπάρχει κάποιο να μιλήσεις και να μοιραστείς τις σκέψεις σου. Μην ντρέπεσαι να ανοιχτείς αλλά αντίθετα, εξωτερίκευσε όσα σκέφτεσαι. Αυτός μπορεί να είναι κάποιος καλός σου φίλος, η οικογένεια σου ή ένας ειδικός. Όποιος πιστεύεις ότι θα είναι εκεί για εσένα.

Αποδέξου τα συναισθήματά σου

Όταν περνάς κάτι δύσκολο, περνάς συχνά από το στάδιο της άρνησης και της αμφισβήτησης. Αν όμως θέλεις να βοηθήσεις τον εαυτό σου, οφείλεις να κατανοήσεις και να αποδεχτείς την κατάσταση και τον αρνητισμό που σου προκαλεί. Αν δεχτείς όσα συμβαίνουν μέσα σου, τότε το να τα βελτιώσεις θα είναι μια πολύ πιο ανώδυνη διαδικασία.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας κρίσης άγχους και μιας κρίσης πανικού

Κάνε κάτι για εσένα

Συχνά ξεχνάς να σε αγαπάς. Να σε προσέχεις. Στρέφεις όλη σου τα φροντίδα στο περιβάλλον σου ή στη δουλειά σου προκειμένου να τα καταφέρνεις καλά παντού, με αποτέλεσμα, να ξεχνάς να περιποιείσαι το σημαντικότερο κομμάτι του εαυτού σου: την ψυχή σου. Μόνο αν νιώσεις καλά με εσένα, θα καταφέρεις να αλλάξεις όλα όσα σκέφτεσαι. Ξεκίνα από σήμερα. Κάνε αυτό που ονειρευόσουν τόσο καιρό. Ένα χόμπι, ένα ταξίδι, μία νέα γνωριμία ή η γυμναστική που τόσο καιρό αναβάλλεις. Κάνε το για σένα, από εσένα.

Δράσε άμεσα

Οι σκέψεις αυτές δεν εξαφανίζονται δια μαγείας. Θέλει προσπάθεια και χρόνο. Όσο περισσότερο τις καταπιέζεις, τόσο περισσότερο συνεχίζουν να επιστρέφουν. Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να δρας άμεσα. Μόλις σκέφτεσαι κάτι αρνητικό, να το κοιτάς κατάματα και να το αντιμετωπίζεις. Χρησιμοποίησε τη λογική σου, ένα ξεκάθαρο και αντικειμενικό τρόπο σκέψης και «εξουδετέρωσε» αυτό που προσπαθεί να σε «πολεμήσει».

Στις περιπτώσεις αυτές, είναι δύσκολο να δεις καθαρά και να αντιμετωπίσεις όσα σου επιτίθενται. Θυμήσου όμως, πως όλα όσα σκέφτεσαι είναι πλασματικά. Εσύ χτίζεις τις σκέψεις σου και εσύ τις διαχειρίζεσαι. Ο φόβος είναι μια ψευδαίσθηση που δημιουργούμε στον εαυτό μας. Είναι καιρός, να την προσπεράσεις και να δημιουργήσεις στον εαυτό σου το ασφαλές περιβάλλον που αποζητά.

featured image: MyDomaine