Υπάρχουν πολλά δημοφιλή fitness slogans που στόχο έχουν να σε ενεργοποιήσουν. Τα ακούς συνήθως κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Για παράδειγμα: «Κακή προπόνηση είναι η καθόλου προπόνηση». Ή το πιο γνωστό «no pain, no gain». Κοινώς, πρέπει να γυμναστείς τόσο σκληρά που οι μυς σου να πονάνε.

Ωστόσο, ενώ ο στόχος τους είναι να θες να πας στο γυμναστήριο, κάποιες φορές λειτουργούν ανασταλτικά. Κυρίως, για τους ανθρώπους που πρέπει να κάνουν διαλείμματα. Ή να αποφύγουν ορισμένα είδη ασκήσεων για την υγεία τους. Αλλά και για τα άτομα με χρόνιες ασθένειες και αναπηρίες. Περισσότερο διαμορφώνουν, λοιπόν, μια σχέση με την άθληση που χαρακτηρίζεται από ενοχές, ντροπή ή παραίτηση. Αυτή η κοινωνική πίεση της παρότρυνσης μέσω του πόνου -ακόμη και όταν δεν είναι ασφαλής – και οι φυσικοί κίνδυνοι ενός εξοπλισμού που δεν είναι για όλους, μπορούν να σε κάνουν να πιστεύεις ότι πρέπει να υποφέρεις, για να είσαι «fit».

Όμως, η πίεση μέσα από τον συναισθηματικό και τον σωματικό πόνο δεν λειτουργεί για τους περισσότερους ανθρώπους, λέει η επιστήμη. Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Body Image διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να αθληθούν, όταν «ενθαρρύνονται» να το κάνουν με τρόπους που τους προκαλούν ντροπή και αμηχανία. Το να ντρέπεσαι κατά την προπόνηση απλά δεν λειτουργεί, καταλήγει η μελέτη.

Για πολλούς τα γυμναστήρια μπορούν να αποδειχθούν χώροι που δε νιώθουν αποδεκτοί. Ειδικά, όταν οι γύρω χωρίς συχνά τους κοιτάζουν, όταν αλλάζουν τις ασκήσεις, για να ταιριάζουν στις ανάγκες τους. Και σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στην Disability and Health Journal, μέρος του φόβου και της αμηχανίας προέρχεται από το γεγονός ότι τα γυμναστήρια είναι συχνά φυσικά απρόσιτα για άτομα με διάφορες σωματικές δυσκολίες.

Αυτά δεν είναι τα μόνα εμπόδια που δημιουργούνται από το μοντέλο «χωρίς δικαιολογίες». Η σύγχρονη φιλοσοφία γύρω από το fitness και το marketing των γυμναστηρίων έμμεσα υπαγορεύουν ότι μπορείς και πρέπει να χρησιμοποιείς το γυμναστήριο αρκετά συχνά. Τόσο όσο, για να κάνεις τη συνδρομή σου οικονομικά να αξίζει τον κόπο.

Τι είναι καλό να θυμάσαι

To πιο σημαντικό είναι να γυμνάζεσαι με τον δικό σου τρόπο. Ό, τι και αν σημαίνει αυτό. Είτε πρόκειται για μια βόλτα γύρω από τη γειτονιά, είτε για κολύμπι. Αρκεί να ταιριάζει στις καθημερινές σου ανάγκες. Προσπάθησε, λοιπόν, να ακούς το σώμα σου. Και να αναπτύξεις μια κατανόηση του πότε και πώς αυτό μπορεί να ωφεληθεί από την άσκηση.

Ο επαναπροσδιορισμός του fitness αφορά το σεβασμό για όλα τα σώματα. Αν δεν ασκείσαι, όπως η mainstream fitness βιομηχανία υπαγορεύει, δε σημαίνει ότι προβάλλεις δικαιολογίες ή τεμπελιάζεις.

Η αξία σου ως πρόσωπο δεν συνδέεται με τους τρόπους που γυμνάζεσαι. Είναι πάντα πολλά περισσότερα από αυτό.

featured image: iamlisaclark