Αν υπάρχει μία ερώτηση που έχει απασχολήσει το ανθρώπινο είδος για αιώνες, τότε είναι αυτή. Υπάρχουν, βέβαια, και οι άνθρωποι που αποδέχονται τον θάνατο ως έχει και δεν αναρωτιούνται για το τι συμβαίνει περαιτέρω. Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι που θεωρούν ότι η επαφή του ανθρώπου με το θάνατο έχει πολλά περισσότερα φάσματα από όσα φανταζόμαστε. Αυτά εξετάζει και η σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix,  Surviving Death.

Τα 6 επεισόδια του Surviving Death βασίζονται στο ομώνυμο βιβλίο της Leslie Kean’s

Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, άνθρωποι που βρέθηκαν πολύ κοντά στο θάνατο αλλά γλύτωσαν συναντιούνται με ειδικούς και επιστήμονες που προσπαθούν να βγάλουν κοινά συμπεράσματα για την έννοια του θανάτου. Το πιο εντυπωσιακό ίσως είναι πως όλα αυτά τα κλισέ που βλέπουμε στις ταινίες, όπως το τούνελ ή το “μην πας προς το φως”, ίσως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αργότερα μπαίνουν στο προσκήνιο εκείνοι που θεωρούν ότι έχουν την ικανότητα να επικοινωνούν με τους νεκρούς. Εννοείται πως εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα. Αυτό, όμως, που ίσως μας ιντριγκάρει, είναι οι κοινές εμπειρίες ανθρώπων που κατά τ’άλλα δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους.

Mπορεί τα μέντιουμ και οι ειδικοί στην παραφυσική δραστηριότητα να μην είναι οι πιο έγκυρες πηγές, σίγουρα όμως έχουν κάτι να πουν. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους που έχουν έρθει πολύ κοντά στο θάνατο, λένε ότι δε τον φοβούνται πια. Λίγο πιο πέρα, οι ψυχίατροι προσπαθούν να εξηγήσουν την τάση των ανθρώπων να θέλουν να μάθουν τα πάντα για το θάνατο όσο είναι ζωντανοί. Όσο για τη μετενσάρκωση, ασ’το καλύτερα. Αφήνουμε τη σειρά να πει τα υπόλοιπα.

Μετά από μία χρονιά εκατομμύρια θανάτων, πολλοί είναι αυτοί που στρέφονται στο Surviving Death για απαντήσεις

Θα λέγαμε πως είναι κάπως ειρωνική η κυκλοφορία της σειράς λίγες μέρες μετά τη λήξη του 2020. Τώρα είναι όμως που κάποιοι άνθρωποι εκεί έξω αναζητούν απαντήσεις για τους ανθρώπους που έχασαν άδικα. Και μπορεί τελικά το Surviving Death να μην δίνει τις τελικές απαντήσεις, σίγουρα όμως δίνει τροφή για σκέψη.

Featured Image: Netflix