Aνταγωνισμός. Ένα ζήτημα που απασχολεί και τους άνδρες, όμως την πρωτιά την κλέβει παραδοσιακά ο γυναικείος πληθυσμός. Ναι λοιπόν, κάποιες γυναίκες (και δεν είναι λίγες) είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές. Ίσως και εσύ να είσαι μια από αυτές. Στοιχηματίζουμε δε πως αν δεν είσαι μια από αυτές, τότε τουλάχιστον σίγουρα έχεις υπάρξει έστω και για μια φορά στη θέση του ‘’θύματος’’. Από κάποια φίλη, η συνάδελφο ή ακόμα και από κάποια που ποτέ δεν θα το φανταζόσουν.

Η σύγκριση, η ζήλια αλλά και τα αισθήματα ανεπάρκειας μπορούν να ‘’γεννηθούν’’ πολύ εύκολα όταν η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και έτσι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ‘’αναζωπυρώνεται’’ το δυσάρεστο αίσθημα του ανταγωνισμού.

Η σύγκριση ως μέρος της εξέλιξης μας

Ταυτίζεσαι και υιοθετείς και εσύ αρκετά συχνά στοιχεία του χαρακτήρα ή της εμφάνισης της μητέρας, της αδερφής ή και της φίλης σου; Να ξέρεις πως αν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό. ‘Εν μέρει όμως. Και λέμε εν μέρει διότι η σύγκριση με τα οικεία πρόσωπα του ίδιου φύλου με εμάς αποτελεί ένδειξη της εξέλιξης μας, ωστόσο το υγιές είναι να έχουμε την ανάγκη και την επιθυμία να αναπτύσσουμε και να υποστηρίζουμε τη διαφορετικότητα μας, γιατί το πιο σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε το ποιοι είμαστε, δομώντας την αίσθηση του εαυτού μας.

Οτιδήποτε διαφορετικό από αυτό, αναπόφευκτα οδηγεί στον ανταγωνισμό και στη χειρότερη περίπτωση, στη καθήλωση μιας τοξικής θα λέγαμε σύγκρισης. Θέλοντας δηλαδή μια γυναίκα να είναι η ‘’καλύτερη’’ και αυτή που θα καταφέρει να ‘’κλέψει τις εντυπώσεις’’, είναι ικανή να ανταγωνιστεί με κάθε εφικτό τρόπο, πασχίζοντας να καλύψει την ανασφάλεια της κατωτερότητας από την οποία διακατέχεται.

Πως ξεχωρίζεις μια τέτοια γυναίκα;

  • Aπαξιώνει τις επιτυχίες σου
  • Σπάνια θα σε ενθαρρύνει να προσπαθήσεις για τους στόχους και τα όνειρα σου
  • Αγωνίζεται να προσπεράσει όσα εσύ έχεις καταφέρει
  • Στη χαρά σου πολύ συχνά θα βρει τρόπο για να απουσιάζει, αντίθετα στις λύπες σου θα είναι πιο συχνή η παρουσία της
  • Αντιγράφει με κάθε ευκαιρία την συμπεριφορά σου, τις απόψεις αλλά και την εμφάνισή σου
  • Διατηρεί μια μυστικοπάθεια σε ότι αφορά τα δικά της ζητήματα ενώ αντίθετα επιδιώκει να έχει πλήρη εικόνα για τα όσα συμβαίνουν στη δική σου ζωή

Πως να το διαχειριστείς;

Ρεαλιστικά μιλώντας, δεν υπάρχει μια και μόνο λύση εδώ, μιας και κάθε περίπτωση, κάθε άνθρωπος αλλά και κάθε επίπεδο ανταγωνισμού διαφέρει. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διακρίνεις τι πραγματικά συμβαίνει στη μεταξύ σας σχέση, ακόμη και αν βρίσκεσαι εσύ στη θέση της ‘’ανταγωνίστριας’’. Αναρωτήσου τι είναι αυτό που πραγματικά σου προκαλεί ή της προκαλεί αυτά τα συναισθήματα και ύστερα εστίασε στα καλά αυτής της σχέσης.

Προσπάθησε να προφυλαχτείς από αυτά που έχουν την δύναμη να σε βλάψουν ή να σε στεναχωρήσουν και προσπαθήστε από κοινού να κάνετε μια ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση, μιας και η επικοινωνία αποτελεί το άλφα και το ωμέγα. Ιδιαιτέρως αν πρόκειται για κάποιο οικογενειακό πρόσωπο ή μια φίλη που αμοιβαία μοιράζεστε εδώ και χρόνια την καθημερινότητα και την αγάπη σας.

Ο φωτεινός δρόμος της αυτοβελτίωσης

Κλείνοντας, το πιο σημαντικό το οποίο θα πρέπει να θυμόμαστε όλες και όλοι, είναι πως το να ξοδεύουμε τον πολύτιμο χρόνο μας στο να ζηλεύουμε πρόκειται κυριολεκτικά για χάσιμο χρόνου. Χάσιμο χρόνου που όσο κι αν φαίνεται παράξενο, σίγουρα έχει κάτι να μας μάθει για τον εαυτό μας αλλά και για τους άλλους!

Άλλωστε όπως χαρακτηριστικά έχει πει και η Mary Schmich, «Κάποιες φορές στη ζωή θα τύχει να προηγούμαστε και κάποιες άλλες θα τύχει  να ‘’μείνουμε πίσω». Γιατί έτσι είναι η ζωή, και εν τέλει είναι δίκαιο που συμβαίνει έτσι.

Ο αγώνας της αυτοβελτίωσης λοιπόν είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι, θα είναι και πάντα θα μοιάζει μακρύς. Θα χρειαστεί λοιπόν να αγωνιστούμε όχι όμως με κίνητρο να υπερισχύσουμε έναντι κάποιου άλλου ανθρώπου, παρά μόνο έναντι του ίδιου μας του εαυτού!

featured photo: