Από αυτή την πρωτοχρονιά που δεν πολυέμοιαζε με τις συνηθισμένες, χωρίς κόσμο και εξόδους, ελπίζω ότι παρέλειψες τα αμέτρητα resolutions για το 2021.

Ενώ το να συσσωρεύεις, κάθε Ιανουάριο, άπειρα “θέλω”, περισσότερο συμβάλλει στο άγχος, παρά στο κίνητρο, υπάρχουν ένα-δύο στόχοι για τον καθένα, που αξίζουν να σημειωθούν και να μας απασχολούν την νέα χρονιά. Σε νορμάλ συνθήκες αυτοί οι στόχοι είναι προσωπικοί, αλλά μόλις τελείωσε το 2020, και δεν άφησε καμία συνθήκη να θεωρείται νορμάλ. Για τα resolution του ΄21, λοιπόν, κάνε μία εξαίρεση και πέρα από την προσωπική σου εξέλιξη, σημείωσε με κεφαλαία, «eco-citizenship».

Εάν ο όρος του eco-πολίτη σου είναι άγνωστος, να σας συστήσω, από εδώ η προσωπική ευθύνη όλων μας να ελαττώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα. Με τους επιστήμονες να κρούουν κουδούνια και τον  Γενάρη να πηγαίνει πακέτο με αλλαγές και στόχους, η συνειδητή στροφή των στόχων, από την προσωπική στην συλλογική ευμάρεια, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Ενώ, θεωρητικά, η ιδέα αφορά εξίσου όλους τους ανθρώπους, οι ευρωπαίοι φαίνεται πως είμαστε περισσότερο υπόλογοι. Όσο τα στατιστικά υποστηρίζουν, πως εάν ολόκληρος ο πληθυσμός της Γης κατανάλωνε, όπως ο μέσος ευρωπαίος, θα χρειαζόμασταν περίπου τρείς πλανήτες, μάλλον το eco-citizenship έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί στους στόχους μας και πέρυσι.

Η ιδέα του eco-πολίτη έχει πρακτική εφαρμογή με την αναθεώρηση συνηθειών. Μιλώντας για μινιμαλισμό, ελάττωση χρήσης πλαστικού και απορριμμάτων, ελάττωση της κατανάλωσης κρέατος και ζωικών προϊόντων  αλλά και πράσινες μετακινήσεις, ουσιαστικά ονοματίζουμε τις συνήθειες μας που χρειάζονται βελτίωση. Προσοχή, όλοι αυτοί οι όροι, λειτουργούν σαν κατευθυντήριοι άξονες. Προφανώς στόχοι όπως η παραγωγή μηδενικών απορριμμάτων, μία διατροφή αυστηρά χορτοφαγική και η κατανάλωση ενέργειας αποκλειστικά από πράσινες πηγές, θα είχαν καταπληκτικά αποτελέσματα, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα έμεναν στο χαρτί και δεν θα μας ξανά απασχολούσαν. Ο στόχος δεν είναι η καρικατούρα που τα κάνει όλα αυτά άριστα, κάτι τέτοιο συχνά δεν είναι καν πραγματοποιήσιμο. Ο στόχος είναι το ethical thinking του eco-πολίτη.

Η δεξιότητα να αντιλαμβάνεται, ότι κάθε πράξη ή απραξία διαμορφώνει το μέλλον, και συμβάλλει στην μεταμόρφωση της κοινωνίας στην πιο βιώσιμη μορφή της, είναι αυτή που αξίζει να μας απασχολήσει για να την αναπτύξουμε. Λέξη κλειδί, η δεξιότητα, αφού μαρτυρά ότι για να αναπτυχθεί χρειάζεται χρόνο και εξάσκηση. Μία ολόκληρη χρονιά μου ακούγεται παραπάνω από αρκετή.

featured photo: Τwenty20.com/Savyolova