Το κλειδί για να γίνεις ευτυχισμένη; Το μόνο που έχουμε να σου προτείνουμε είναι η γενναιοδωρία.

Πίστευες ότι την απόλυτη ευτυχία θα τη νιώσεις μόνο αν καταφέρεις να συλλέξεις όλα τα items των ονείρων σου ή το να χάσεις εκείνα τα κιλά που σε ταλαιπωρούν; Έκανες λάθος. Στην πραγματικότητα, το να ξοδεύεις χρήματα για τους άλλους είναι ο τρόπος για να νιώσεις πραγματικά χαρούμενη σύμφωνα με την επιστήμη. Το Nature.com εντόπισε μια σύνδεση μεταξύ της γενναιοδωρίας και της ευτυχίας.

Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να ξοδέψουν χρήματα είτε για τους εαυτούς τους είτε για άλλους, μέσα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Το group ανθρώπων που δαπάνησε χρήματα για άλλα πρόσωπα εμφάνισε υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας, σε σχέση με εκείνους που αγόρασαν πράγματα για τους ίδιους.

Οι ερευνητές συνέδεσαν τη γενναιόδωρη συμπεριφορά με θετικά συναισθήματα. Για αυτό και νιώθουμε καλά μετά από μια γενναιόδωρη πράξη. Η γενναιοδωρία, επίσης, ενεργοποιεί δύο μέρη του εγκεφάλου (temporo-parietal junction και ventral striatum), που συνδέονται με τον έλεγχο της ευτυχίας.

Το ενδιαφέρον είναι πως δεν έχει σημασία το μέγεθος της γενναιοδωρίας. Μια τέτοια κίνηση, όπως και να έχει, θα σε κάνει πραγματικά χαρούμενη. Είτε είναι μικρή και συμβολική είτε είναι μεγάλη.

Δε χρειάζεται να γίνεις ένα μάρτυρας που αυτοθυσιάζεται για να νιώσεις πιο χαρούμενος. Και μόνο το να γίνεις λίγο πιο γενναιόδωρος είναι αρκετό“, δήλωσε ο Philippe Tobler, επικεφαλής της έρευνας.

Ακόμα και η σκέψη του να φερθείς γενναιόδωρα μπορεί να κάνει τη διαφορά

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης πως απλώς με το να δεσμευτείς λεκτικά ότι θα φερθείς με μεγαλύτερη γενναιοδωρία στο μέλλον, ενεργοποιεί αλτρουιστικά μέρη του εγκεφάλου, καθώς και όλους εκείνους τους μηχανισμούς που συνδέονται με θετικά συναισθήματα.

Είναι αξιοσημείωτο το πώς η πρόθεση και μόνο προκαλεί μια αλλαγή πριν ακόμα ολοκληρωθεί η ίδια η πράξη“, είπε ο Tobler. “Το να υποσχεθεί κανείς ότι θα φερθεί γενναιόδωρα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν στρατηγική για να ενισχύσει την επιθυμητή πράξη, από τη μια, και να νιώσει πιο χαρούμενος από την άλλη“.

Δες ακόμα:

Σταμάτα να περιμένεις από τους άλλους να σε κάνουν ευτυχισμένη

featured image: racked.com