Το stalking, ελληνιστί κατασκοπεία, υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει. Παλιά άμα ήθελες να κατασκοπεύσεις κάποιον πήγαινες κάτω από το σπίτι του και περίμενες εκεί (βλ. ντόνατς και καφέ) τον/την ακολουθούσες, έπαιρνες τηλέφωνο και το έκλεινες, χτυπούσες με νεράντζια τα παράθυρα και μετά κρυβόσουν να μην σε δει και άλλα τέτοια. Όμως σήμερα το stalking/ κατασκοπεία είναι πιο εύκολο λόγω των social media (facebook, twitter, instagram, tumblr κτλ). Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δημιουργήσει τουλάχιστον ένα λογαριασμό σε κάποιο από τα προηγούμενα, κι άλλοι που έχουν λογαριασμούς σε όλα, έτσι τους δίνεται η ικανότητα να αναζητήσουν πράγματα και πρόσωπα. Για παράδειγμα συγγενείς που βρίσκονται στο εξωτερικό, παλιούς συμμαθητές, φίλους από τα παλιά/ στρατό, διάσημους και φυσικά άτομα που μας εγείρουν την περιέργεια και μας ελκύουν (φλερτ).

10748559_10204280138077450_15527148_n

Ο όρος stalking έχει δύο έννοιες, την αναζήτηση και την κατασκοπεία, τις περισσότερες όμως φορές χρησιμοποιείται με τη δεύτερη έννοια, και συνήθως γίνεται σε καταστάσεις που έχουν να κάνουν με το τελευταίο παράδειγμα δηλαδή το φλερτ, ερωτικό ενδιαφέρον. Έχεις την ικανότητα να μάθεις σχεδόν τα πάντα γι’ αυτόν/αυτήν με μια μόνο ματιά στην σελίδα του, τι κάνει στη ζωή του, σπουδάζει; Τι σπουδάζει, δουλεύει; Τι δουλειά κάνει, βγαίνει, με ποιους βγαίνει, τι πίνει, τι διαβάζει, τι βλέπει, τι τρώει, πού το τρώει και με ποιους; Πώς ντύνεται και άλλα πολλά. Οπότε έχεις γνωρίσει τον άλλον χωρίς να μιλήσετε, χωρίς να υπάρξει μια πραγματική σε πραγματικό χρόνο face to face επαφή, και πράττεις αναλόγως.

Ακούγεται λίγο τρομακτικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το κάνουμε, ίσως όχι σε υπερβολικό βαθμό αλλά το κάνουμε. Γιατί όπως λένε και μερικοί, δεν κατασκοπεύω, απλά αναζητώ και συμφωνώ μέχρι το σημείο που γίνεται εμμονή. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα από τον κινηματογράφο που δείχνουν τις δυνατότητες ενός stalker (ψυχολογικά διαταραγμένου), και χρειάζονται προσοχή.

Πέρα από τα τρομακτικά, είναι κοινωνικά αποδεκτό. Είμαστε μέρος του σύγχρονου κόσμου που αυτό σημαίνει και του διαδικτυακού. Τα περισσότερα πράγματα γίνονται μέσω internet, όποτε το να κάνεις καμιά φορά ‘stalking’ ή αναζήτηση δεν θεωρείται κακό.

Όσο για το bonus track του άρθρου, είναι το ‘Every breath you take’ από τους Police, δεν ξέρω τι φάση έχει παιχτεί αλλά είμαστε σοβαροί;

Every breath you take

Every move you make

Every bond you break

Every step you take

I’ll be watching you