11

Πέρα από την αρχική αντίδραση που μας προκαλεί το διάβασμα του τίτλου, συνειδητοποιούμε ότι το νόημα περικλείει ένα σύνολο από πολλά οικεία αλλά και ταυτόχρονα άγνωστα στοιχεία, που στο σύνολο τους συνθέτουν την ιδιαίτερη προσωπικότητα όλων μας. Ανεξάρτητα από την έκταση της χαρτογράφησης που θεωρείτε ότι έχετε ολοκληρώσει στη μέχρι τώρα προσωπικότητα σας, το μόνο βέβαιο είναι ότι όσο περισσότερο τον εξερευνούμε, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούμε πόσο λιγότερο γνωρίζουμε τον εαυτό μας.

Πόσες φορές αλήθεια έχετε “συλλάβει” τον εαυτό σας να εξομολογείται ότι δεν θα τολμούσε ποτέ να φορέσει ένα συγκεκριμένο είδος φορέματος, ενός παπουτσιού, μιας διαφορετικής σιλουέτας, ενός χρώματος και κατά το πέρασμα του χρόνου, όχι μόνο το αναιρεί αλλά το υιοθετεί? Αν φυσικά προεκτείνουμε το παραπάνω προβληματισμό,στον τομέα της συμπεριφοράς και ιδιαίτερα σε θέματα σχέσεων, όπου το πλήθος των συναισθημάτων εμπεριέχει πολύ περισσότερα αντιφατικά και έντονα συναισθήματα συνεργαζόμενα επιτυχώς ή αποτυχώς με τη λογική, τότε κυριολεκτικά  ξαναγνωρίζουμε τον εαυτό μας! Εσείς άραγε θυμάστε την τελευταία φορά που μια “πρωτόγνωρη” για εσάς κατάσταση, ανέδειξε μια πλευρά του εαυτού σας που ανεξάρτητα από την ετυμηγορία που στη συνέχεια εκδώσατε για αυτή, σας παρουσίασε ξεκάθαρα έναν άλλο σας εαυτό? Πόσες φορές άνθρωποι, σχέσεις και ιδέες που θεωρούσατε ότι δεν πρόκειται ποτέ να αλλοιωθούν ως προς τη σημασία τους, τη συμβολικότητα τους και κυρίως της συναισθηματική αξίας που σας δημιούργησαν λόγω της χρονικής επένδυσης που τους κάνατε, αναθεωρήθηκαν και καταρρίφθηκαν εν μια νυκτί ή μέσα σε λίγες ώρες, χωρίς κάποια “λογική και πολισμένη” απάντηση?

Μέσω των επιλογών μας λοιπόν, μας δίνεται η δυνατότητα να σκιαγραφήσουμε στο μυαλό μας το πραγματικό προφίλ του εαυτού μας. Αν γενικότερα ανήκουμε στην κατηγορία των ανθρώπων, που προτιμούν τη ρουτίνα και την “ασφάλεια” της καθημερινής επανάληψης παρόμοιων γεγονότων και καταστάσεων, τότε ίσως να μην γνωρίσουμε όσο θα θέλαμε τον “όμορφο-άγνωστο” που στέκεται απέναντι στον καθρέφτη μας, περιμένοντας απλά ένα “διαφορετικό” κάλεσμα από εμάς! Αντίθετα η κοινωνικότητα των “άγνωστων πτυχών” κάθε προσωπικότητας, τείνει να αυξάνεται κάθε φορά που συνειδητά ή ασυνείδητα, πραγματοποιούμε ένα παραπάνω βήμα προς το “άγνωστο”, μακριά από το μέχρι σήμερα οικείο περιβάλλον! Εκεί όπου οι μέχρι τώρα εμπειρίες μας, δεν επαρκούν ώστε να δώσουν τις απαιτούμενες “σωστές και ακριβείς κατευθύνσεις” που τη συγκεκριμένη στιγμή ζητάμε, για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία κάθε νέα πρόκληση.

Άλλωστε ίσως αυτός να είναι και ο πραγματικός λόγος που όλοι μας “λάμπουμε” κάθε φορά που γνωρίζοντας ένα/μία νέο/α σύντροφο που καταφέρνει να ξεκλειδώσει ένα από τα πολλά καλά φυλασσόμενα νέα στοιχεία της προσωπικότητας μας. Επιπλέον ο κυριότερος λόγος που η μόδα θα αποτελεί ένα διαχρονικό σύμμαχο όλων μας ανεξάρτητα από το ποσοστό της προσωπικότητας μας που θα έχουμε καταφέρει-επιλέξει να χαρτογραφήσουμε, θα είναι ότι πάντα θα προσφέρει τον ιδανικότερο τρόπο στο να το εξωτερικεύσουμε στον υπόλοιπο κόσμο, με ένα τρόπο πέρα από τις λέξεις.

Καθώς λοιπόν όλοι μας έχουμε την προσωπική μας θεώρηση των πραγμάτων τόσο για τη μόδα όσο και για όλα όσα μας περιβάλλουν, βασιζόμενοι στη πηγή των μέχρι τώρα εμπειριών μας, καλό θα ήταν να εστιάσουμε την προσοχή μας στην αιτία για την οποία  συμβαίνει αυτό και όχι στο προφανή λόγο που μας προκαλούνται τα παραπάνω συναισθήματα αμηχανίας απέναντι μας! Ίσως τελικά αυτό που αξίζει να συγκρατήσουμε, να εντοπίζεται στο γεγονός ότι το πρόσωπο που όλοι μας αντικρίζουμε καθημερινά κοιτώντας τον καθρέφτη, είναι πολύ περισσότερο ενδιαφέρον όσο επιλέγεις να το “γνωρίζεις” μέσα από την καθημερινή συγκατοίκηση μαζί του, από όσο πίστευες μέχρι τώρα!