2Φυσικά, δεν αναφέρομαι στο λαχανικό σπανάκι, αλλά στην Άννα Γερμανού και στο brand με το όνομα spanaki, που πριν από 4 χρόνια αποφάσισε να ξεκινήσει. Σχεδιάστρια μόδας από τη Θεσσαλονίκη, με περιβαλλοντικές ευαισθησίες αποφάσισε να συνδυάσει μόδα και περιβάλλον και όπως θα ανακαλύψετε και μόνοι σας με μεγάλη επιτυχία. Τα clutches της είναι ανάρπαστα σε Ελλάδα και εξωτερικό και πάντοτε έχουν κάτι να πουν. Όπως και η ίδια… ας ταξιδέψουμε στον πλανήτη της, λοιπόν.

Καταρχάς, γιατί spanaki; Aπό πού εμπνεύστηκες αυτό το όνομα;

Το όνομα ήταν κατά κάποιο τρόπο τοπαρατσούκλι μου. Μου άρεσε, όμως, και ο συμβολισμός, γιατί ταιριάζει με το χαρακτήρα των προϊόντων που ήθελα να κατασκευάζω (eco-friendly, ethical & handcrafted) οπότε, όταν ήρθε η ώρα να διαλέξω ένα όνομα για αυτά που κατασκευάσω, δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη.

Πότε ξεκίνησε αυτό το project;

Το Spanaki ξεκίνησε το 2010 όταν τελείωνα τη διπλωματική μου στο μεταπτυχιακό και από τότε είναι στην ουσία η υπογραφή που χρησιμοποιώ για ό,τι σχεδιάζω. Περικλείει τις δραστηριότητες μου γύρω από το design, είτε αυτές αφορούν τις γραφικές τέχνες, είτε την κατασκευή και το σχεδιασμό κοσμημάτων και αξεσουάρ.

3

Πόσο καιρό διατηρείς το κατάστημα στη Θεσσαλονίκη;

Το στούντιο – πωλητήριο στην Ολυμπίου Διαμαντή, το έχω εδώ και 1 χρόνο περίπου. Τώρα όμως, μέχρι το τέλος του 2014, θα μεταφερθώ πιο κεντρικά, σε έναν καινούριο χώρο στη Τσιμισκή.

Πώς αποφάσισες να συνδυάσεις τη μόδα με την ανακύκλωση;

Δεν μπορώ να πω πως υπήρξε μια στιγμή που πήρα τέτοια απόφαση…

Η τσάντα ήταν το αποτέλεσμα της επιθυμίας μου να βρω χρησιμότητα στις σελίδες περιοδικών που συνέλεγα, και η επαναχρησιμοποίηση είναι κομμάτι του τρόπου ζωής μου.

Τι υλικά χρησιμοποιείς κυρίως;

Χαρτί και Βινύλιο.

Ποιά θεωρείς ότι είναι τα πιο ανάρπαστα κομμάτια από τις συλλογές σου μέχρι τώρα;

Κάθε προϊόν είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένο στο χέρι και one-of-a-kind. Οπότε, δεν υπάρχει η έννοια του best seller.

4

Τι ακριβώς είναι το LostInThessalonikiWorkshop;

ΤοLostInThessaloniki, ήταν ένα εργαστήριο αφιερωμένο στην DIY κουλτούρα, τα fanzine, τις ερασιτεχνικές εκδόσεις και τη μεταξοτυπία που διοργανώσαμε μαζί με το studio γραφιστικής και μεταξοτυπίας Original Replica, σε συνεργασία με τον Marco Nicotra, ιδρυτή των ανεξάρτητων ιταλικών εκδόσεων BOLO paper, με συμμετοχές τόσο από Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Το αποτέλεσμα του εργαστηρίου είναι μια σειρά από 15 απίθανα fanzine που δημιούργησαν οι συμμετέχοντες, δίνοντας ο καθένας  την προσωπική του εκδοχή μιας περιπλάνησης στη Θεσσαλονίκη.

Μίλησέ μου για το GangBang Project.

Το GangBang το είχα στο μυαλό μου από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να κάνω τις τσάντες. Πρόκειται για ένα project όπου 26 εικαστικοί καλλιτέχνες σχεδίασαν, ο καθένας με το δικό του τρόπο, από μία μοναδική τσάντα SPANAKI. Οι τσάντες αυτές, παρουσιάστηκαν σε μια ομαδική έκθεση που έγινε στο Box Gallery.

Όσοι δεν έχετε επισκεφθεί το κατάστημά της στη συμπρωτεύουσα,  να το κάνετε άμεσα!

wearespanaki.wordpress.com/spanaki.blog.com/www.facebook.com/Spanakitwitter.com/spanakiinstagram.com/spanaki

5