«Λένε ότι η καλύτερη ώρα για να ονειρευτείς είναι λίγο πριν το χάραμα… Την ώρα που ένα πέπλο ομίχλης καλύπτει όλη την πόλη. Εκείνη την ώρα σου έρχονται τα πιο απίστευτα όνειρα. Και εκεί που λες πως όλα πια έχουν χαθεί – απαλά και αθόρυβα σαν μέσα από παραμύθι- σου χαμογελάει ο ήλιος και σε κάνει να πιστέψεις πως όσο τρελό και αν είναι το όνειρο σου μπορεί να γίνει πραγματικότητα, ακόμα κ αν εύχεσαι να αλλάξει ο κόσμος.»

1

Ίσως ο πιο επιτυχημένος τρόπος να δεις την «άλλη όψη του νομίσματος» είναι να το κάνεις μέσα από τα μάτια των παιδιών. Οι λιλιπούτειοι άνθρωποι του κόσμου μας έχουν μια μαγική ικανότητα να ομορφαίνουν κάθε σκέψη, απομυθοποιώντας ό,τι ασήμαντο μοιάζει γιγάντιο στα μάτια μας. Οι μικροσκοπικοί μας φίλοι φροντίζουν πάντα να μας δίνουν αφορμές χαράς και αληθινής δημιουργίας…

Το βίντεο που ακολουθεί, αναπαριστά μια υπέροχη – αναμφισβήτητα αληθινή- εκδοχή του κόσμου μας, μέσα από τα μάτια των μαθητών του 13ου Δημοτικού Σερρών.

BINTEO

Ο Κυριάκος Ρόντσης, σκηνοθέτης αυτού του ιδιαίτερου παραμυθιού, μας διηγείται το ταξίδι του στη «μαγική χώρα των παιδιών» :

«Τον τελευταίο καιρό, με όλη αυτή την μαυρίλα που έχει πέσει γύρω μάς, αναρωτιέται κανείς αν τελικά εξαφανίστηκε η χαρά από τον κόσμο των ανθρώπων. Αν, όπως στα παραμύθια, κάποια κατάρα έχει στοιχειώσει αυτόν τον τόπο.

Αν είναι έτσι, η ιστορία μας χρειάζεται έναν ήρωα που, όπως σε κάθε παραμύθι, θα είναι έτοιμος να δώσει ακόμα και τις πιο δύσκολες μάχες.

Σίγουρα δεν μπορώ να πω ότι τα πράγματα είναι απλά. Αυτό που μπορώ, όμως,  να σας αποκαλύψω είναι ένα μικρό μυστικό, που κατάφερα να βρω σε μια “χώρα” κοντινή με τη δική μας, αλλά πολύ μακριά από τα δικά μας δεδομένα. Μια χώρα στην οποία όλοι είναι χαρούμενοι: στη μαγική “χώρα” των παιδιών.

Τον τελευταίο χρόνο είχα τη χαρά να συνεργαστώ με τους κατοίκους αυτής της χώρας. Όπως φαντάζεστε, τους παρακάλεσα να μου πουν το μυστικό τους . Τι είναι άραγε αυτό που τους κάνει τόσο ευτυχισμένους;

Τα παιδιά το σκέφτηκαν αρκετά, και αφού έκαναν ένα σύντομο συμβούλιο, μου ζήτησαν να κάνουμε μια συμφωνία. Αν τους μάθαινα έναν νέο τρόπο για να εκφράζουν τις σκέψεις τους, μια μορφή τέχνης κατανοητή από τον καθένα, τότε -και μόνο τότε- εκείνα θα μου αποκάλυπταν το μυστικό τους.

Έτσι και έγινε. Για έξι ολόκληρους μήνες, κάθε Δευτέρα πρωί μαζευόμασταν στο κινηματογραφικό εργαστήρι του 13ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών και τους έδειχνα την τέχνη της φωτογραφίας και του video.

Εκείνα έμαθαν πως ακριβώς μπορούν να εκφράζουν τις ιδέες τους και πόσο μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό οι ήχοι, οι εικόνες και –φυσικά- τα ειδικά εφέ.

Το πιο σημαντικό, όμως,  ήταν πως όλοι μαζί καταφέραμε να γυρίσουμε μια ταινία στην οποία αποκαλύπτουν σε εμένα –και σε όσους ακόμα την παρακολουθήσουν- το παράξενο μυστικό τους!  Μια ταινία βγαλμένη μέσα από τον κόσμο των παιδιών. Από έναν κόσμο γεμάτο  φαντασία!»

2

Συντελεστές ταινίας: 

 13ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών – Εργαστήρι Κινηματογράφου 2013-14

Οργάνωση Εργαστηρίου:

 Κυριάκος Ρόντσης

Μαθητές :

Αλέξανδρος Ιωαννίδης, Ηλιάνα Νικολακάκη, Γιώργος Καμπουρίδης, Γιάννης Σαρακατσάνης, Γιάννης Πάντσιος, Δημήτρης Πάντσιος, Φωτεινή Χατζηαντωνίου, Γιάννης Σαρέγκος, Χρήστος Νικηφόρος, Χρήστος Κουρτίδης, Χρήστος Φούρναρης, Ελένη Τζίκα, Μιχαέλα Παρζιάλη, Κατερίνα Καρδάκου, Χριστόδουλος Κατσιόλας, Μαγδαληνή Κανέλη, Βασιλική Τραμπούρα, Γιάννης Κόκκινος, Νικήτας Τόττας, Ραφαήλ Κίστα

Εκπαιδευτικοί:

Ανδρέας Λατίνης – Δάσκαλος της τάξης, Μαρία Μεντίζη – Θεατρολόγος, Βασιλική Βούλτσιου – Διευθύντρια Σχολείου

3

Στιγμές από τα  γυρίσματα της ταινίας θα βρείτε εδώ:

http://st2igmes.blogspot.gr/2014/03/blog-post.html