Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι μια κοινή μακροχρόνια πάθηση, που επηρεάζει το πεπτικό σύστημα, γνωστή και ως σπαστική κολίτιδα. Προκαλεί εντερικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, κράμπες, φούσκωμα, διάρροια, αέρια ή και δυσκοιλιότητα.

Τα συμπτώματα και η διάρκειά τους μπορεί να μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου και από άτομο σε άτομο, ενώ είναι μικρό το ποσοστό που αντιμετωπίζει σοβαρά συμπτώματα.

Ωστόσο, η σωστή διαχείριση του φαινομένου με αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση παραγόντων, όπως το άγχος μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων και στη ρύθμιση της πάθησης.

Τι ρόλο παίζει το άγχος στο σύνδρομο;

Η κινητικότητα του πεπτικού συστήματος επηρεάζεται από το νευρικό σύστημα. Συνεπώς όταν υπάρχει άγχος μπορεί να επηρεαστούν τα νεύρα, τα οποία με τη σειρά τους κάνουν το πεπτικό σύστημα υπερδραστήριο με αποτέλεσμα την επιδείνωση των συμπτωμάτων που μπορεί να σας ταλαιπωρήσουν.

Το να καταπολεμηθεί το άγχος ως παράγοντας επιδείνωσης της πάθησης μπορεί να μην είναι πάντα εφικτό. Γι’ αυτό μπορείτε να εστιάσετε στη διαχείριση του και τη μείωση σε βαθμό που δεν θα επηρεάζει το ίδιο την υγεία και την καθημερινότητά σας.

Ένας τρόπος να ξεκινήσετε είναι να εντοπίσετε τους παράγοντες που σας προκαλούν στρες και να αξιολογήσετε ποιους από αυτούς μπορείτε να ελέγξετε. Η τακτική άσκηση σε συνδυασμό με άλλες δραστηριότητες ή τεχνικές που σας χαλαρώνουν μπορούν, ακόμη, να αποδειχθούν χρήσιμες στη διαχείριση του συνδρόμου. Σε περίπτωση που νιώθετε ότι το αίσθημα του άγχους που νιώθετε είναι ανεξέλεγκτο και επηρεάζει την καθημερινότητά σας είναι σημαντικό να το συζητήσετε με τον γιατρό σας, ο οποίος θα μπορέσει να σας συμβουλεύσει για την υποστήριξη που χρειάζεστε.

Διατροφή και ευερέθιστο έντερο

Όντας μια πάθηση του πεπτικού συστήματος, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου επηρεάζεται από τη διατροφή, ενώ μπορεί να αποτελέσει το κλειδί στη διαχείρισή του όπως μας εξηγεί η Οικονομίδου Χριστίνα, Ενδοκρινολόγος και συνεργάτης του doctoranytime. Επομένως, υπάρχουν τροφές που μπορούν να επιδεινώσουν ή να βελτιώσουν την κατάσταση της πάθησης.

Για παράδειγμα, τροφές πλούσιες σε άμυλο όπως ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά αλλά και ζαχαρούχα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία τροφοδοτούν τα βλαβερά, για το έντερο, βακτήρια είναι καλό να αποφεύγονται καθώς επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Για τον ίδιο λόγο, χρειάζεται να αποφεύγεται και η κατανάλωση του αλκοόλ και των αναψυκτικών.

Από την άλλη, η ένταξη στοιχείων όπως ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Α στη διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά ως προς την αντιμετώπιση του συνδρόμου. Αποφύγετε τροφές

πλούσιες σε λιπαρά και προτιμήστε τροφές με καλά λιπαρά, όπως τα Ωμέγα 3 λιπαρά που περιέχονται στα ψάρια και το ιχθυέλαιο.

Πρωτεΐνες

Απαραίτητες για την καλή υγεία του εντέρου είναι οι πρωτεΐνες υψηλής θρεπτικής αξίας, οι οποίες εξισορροπούν τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα. Στην περίπτωση αυξημένου ζαχάρου, ευνοούνται τα επιβλαβή για το έντερο βακτήρια, γεγονός που οδηγεί στην επίταση των συμπτωμάτων. Ιδανικές πηγές πρωτεΐνης είναι: τα ψαρια, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα.

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες, που περιλαμβάνονται σε φρούτα και λαχανικά είναι σημαντικές για την καταπολέμηση της νόσου, καθώς περιέχουν βιταμίνες, μεταλλα, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη μόρια. Στην μείωση της φλεγμονής βοηθάνε, επίσης, βότανα, όπως ο κουρκουμάς.

Προτιμήστε να καταναλώσετε τροφές που περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες αντί για αδιάλυτες, καθώς οι δεύτερες μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πρεβιοτικά και προβιοτικά

Η ένταξη προβιοτικών και προβιοτικών στη διατροφή είναι απαραίτητη στην αντιμετώπιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. Τα πρεβιοτικά είναι ουσίες που προάγουν την ανάπτυξη της ήδη υπάρχουσας χλωρίδας, ενώ τα προβιοτικά είναι ζώντες μικροοργανισμοί που διατηρούν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας. Τα προβιοτικά μπορούν να ληφθούν, είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής, είτε μέσα από τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, οπως το γιαουρτι, το τουρσι και άλλα.