Ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) έχει κάνει έντονα την εμφάνιση του και έχει απασχολήσει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού παγκοσμίως.

Οι δείκτες μας δείχνουν ότι επηρεάζει πολύ συχνότερα τις νεαρές γυναίκες ηλικίας 18-40 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αφήνει ανεπηρέαστο και ένα μεγάλο ποσοστό αντρών παρόμοιας ηλικίας.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι επίσης γνωστό με τις ονομασίες σπαστικό κόλον, ευερέθιστο κόλον, βλεννώδης κολίτιδα και σπαστική κολίτιδα. Είναι μια ξεχωριστή κατάσταση από τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και δεν σχετίζεται με άλλες παθήσεις του εντέρου.

Ποια είναι συμπτώματα του ΣΕΕ;

Τα συμπτώματα ποικίλλουν σε σοβαρότητα και διάρκεια από άτομο σε άτομο. Μια πρόσφατη ανασκόπηση, δείχνει ότι για τη διάγνωση, οι επαγγελματίες υγείας αναζητούν ως κριτήριο , συμπτώματα που έχουν εμφανιστεί για τουλάχιστον τρεις ημέρες το μήνα, τους τελευταίους τρεις μήνες. Το ΣΕΕ μπορεί να προκαλέσει εντερική βλάβη σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, αυτό δεν είναι συνηθισμένο.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

• Κράμπες στην ευρύτερη περιοχή της κοιλιάς

• Κοιλιακό άλγος

• Φούσκωμα και αέρια

• Δυσκοιλιότητα

• Διάρροια

Δεν είναι ασυνήθιστο τα άτομα με ΣΕΕ να έχουν ακόμη και εναλλαγές δυσκοιλιότητας και διάρροιας. Το φούσκωμα και τα αέρια συνήθως υποχωρούν μετά την κένωση, ενώ τα συμπτώματα δεν είναι πάντα επίμονα και τις περισσότερες φορές έχουν εξάρσεις και υφέσεις.

Ποια είναι η θεραπεία του ΣΕΕ;

Μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για το ΣΕΕ. Η θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και ποικίλει κατά πολύ από άτομο σε άτομο. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες αλλαγές στο τρόπο ζωής που φαίνεται ότι βοηθούν όπως:

• Τακτική σωματική άσκηση

• Μείωση ποσοτήτων καφεΐνης (ιδίως σε άδειο στομάχι), καθώς η καφεΐνη διεγείρει σημαντικά τα τοιχώματα του εντέρου

• Αποφυγή μεγάλων γευμάτων

• Αποφυγή επεξεργασμένων τροφών με πολλά λιπαρά, ζάχαρη ή και καυτερά-τηγανητά φαγητά

• Κατανάλωση μιικρότερων και συχνότερων γευμάτων

• Λήψη προβιοτικών («καλά» βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο) για να βοηθήσουν στην ανακούφιση των αερίων και του φουσκώματος.

Πως επηρεάζει το stress το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου;

Το ΣΕΕ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το stress και με τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας. Αυτός είναι και ο λόγος που την τελευταία δεκαετία το συναντάμε συχνότερα στην κλινική πράξη. Η αυτόματη κίνηση ή η κινητικότητα του πεπτικού συστήματος ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το νευρικό σου σύστημα. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα σου, καθιστώντας το πεπτικό σου σύστημα υπερδραστήριο.

Πιστεύεται επίσης ότι το ΣΕΕ επηρεάζεται και από το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με την σειρά του επηρεάζεται από το στρες.

Μπορώ να ακολουθήσω μία συγκεκριμένη διατροφή για το ΣΕΕ;

Για μερικούς ανθρώπους, οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Μια κοινή δίαιτα που προτείνουν οι διατροφολόγοι σήμερα, είναι η δίαιτα με χαμηλό FODMAP. Το FODMAP είναι ένα είδος υδατάνθρακα που βρίσκεται μέσα σε ορισμένα τρόφιμα και πολλές μελέτες έχουν δείξει συνδέσεις μεταξύ των FODMAP και ορισμένων κοινών πεπτικών προβλημάτων.

Ακόμη, πολλές φορές, η αφαίρεση συγκεκριμένων τροφίμων και η επανεισαγωγή τους σταδιακά μετά από λίγες ημέρες ή εβδομάδες, βοηθούν το άτομο να αντιληφθεί ποιες είναι οι “trigger” τροφές που προκαλούν τα έντονα συμπτώματα.

Bottom Line:

Τα συμπτώματα του ΣΕΕ εμφανίζονται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άνθρωπο ανάλογα το φύλο, την ηλικία, τα επίπεδα του stress αλλά και τις διατροφικές του συνήθειες. Η ακριβής αιτία του ΣΕΕ είναι άγνωστη, αλλά η πάθηση έχει συνδεθεί με ορισμένα τρόφιμα και διαταραχές της διάθεσης κυρίως λόγω έντονου stress. Είναι σημαντικό να παρακολουθείς τις εξάρσεις σου για να κατανοήσεις απόλυτα τα ερεθίσματα που θα οδηγήσουν και στην θεραπεία του ΣΕΕ.

Τέλος, εάν δυσκολεύεσαι να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τα συμπτώματα του ΣΕΕ , καλό είναι να συμβουλευτείς έναν γαστρεντερολόγο και έναν εξειδικευμένο διατροφολόγο ,που θα σε βοηθήσουν σημαντικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.