Ο δικός σου! Κάθε σώμα είναι ιδανικό και ιδιαίτερο και μπορεί να ξεκινήσει πρακτική στη γιόγκα. Όποιο και αν είναι το ύψος σου, το βάρος σου, το χρώμα του δέρματός σου, η ηλικία σου ή η φυσική σου κατάσταση μπορείς να ξεκινήσεις την πρακτική σου και να ωφεληθείς από το ολιστικό σύστημα της γιόγκα για το σώμα και το νου.

Υπάρχουν πολλά συστήματα γιόγκα ώστε να βρεις αυτό που ταιριάζει περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία σου. Επίσης, υπάρχουν πολλοί τρόποι να προσαρμόσεις τις asanas (στάσεις γιόγκα) στο σώμα σου και τις δυνατότητές σου στη δεδομένη στιγμή

Πολλές φορές σε μια κουβέντα ακούω να λένε «ωραία η γιόγκα αλλά δεν είμαι ευλύγιστος/η αρκετά για να κάνω» και αυτός είναι ο μεγαλύτερος μύθος, η πιο λάθος εντύπωση που μπορεί κάποιος να έχει για την πρακτική της γιόγκα. Θέλω να το φωνάξω: «Δεν χρειάζεται να είσαι ευλύγιστος». Η γιόγκα δεν είναι για τους ευλύγιστους, αδύνατους, όμορφους, νέους κλπ. Στην πρακτική της γιόγκα έρχεσαι όπως είσαι. Μέσα από τη γιόγκα μαθαίνεις το σώμα σου και τον εαυτό σου. Δυναμώνεις σωματικά και ψυχικά. Καθώς εμβαθύνεις στην πρακτική σου σαν αποτέλεσμα θα δεις το σώμα σου να γίνεται πιο ευλύγιστο, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός ούτε η προϋπόθεση για να ξεκινήσεις.

7 πράγματα που δε θα έκανε ποτέ ο yoga instructor σου

Σε σένα λοιπόν, που η γιόγκα σου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα ήθελες να δοκιμάσεις αλλά διστάζεις διότι έχεις την εντύπωση ότι δεν θα μπορείς να κάνεις, θέλω να σου πω να αφήσεις για λίγο στην άκρη αυτούς τους ενδοιασμούς και τις ψευδείς ιδέες. Βρες μια σχολή που να έχει μαθήματα για αρχάριους και πήγαινε να δοκιμάσεις. Ίσως θα ήθελες να ενημερωθείς πρώτα για τα διαφορετικά συστήματα και μαθήματα ώστε να διαλέξεις κάτι που σου ταιριάζει περισσότερο, πχ ένα χαλαρωτικό μάθημα ή ένα δυναμικό με πολλή κίνηση. Το ιδανικό βέβαια είναι να δοκιμάσεις ώστε να έχεις την εμπειρία πως νιώθεις και πως νιώθει το σώμα σου μετά το μάθημα. Οι περισσότερες σχολές γιόγκα έχουν τη δυνατότητα για δοκιμαστικό μάθημα δωρεάν ή με μικρή συμμετοχή.

Το κείμενο επιμελήθηκε η Χριστίνα Σολωμού

Certified Iyengar Yoga Teacher (CIYT) & Meditation Instructor (Mindfulness and Active Meditations) Instagram: holisticbodymind Facebook: Holistic BodyMind

featured image: Flipboard