Πρόσφατα σε μια “γυναικεία” συζήτηση αγαπημένη φίλη, αποκαρδιωμένη, με ρώτησε “μα πώς μπορείς να σταματήσεις τις σκέψεις που σε ταλαιπωρούν;” Δεν είναι εύκολο, δεν θα το καταφέρνεις πάντα, αλλά γίνεται. Σκέψου τον κόσμο που ζούμε, την καθημερινότητά μας. Άπειρες στενάχωρες ειδήσεις, συνεχής αρνητικότητα, άχρηστες ανούσιες λεπτομέρειες καθημερινά μας κατακλύζουν από την τηλεόραση και το ίντερνετ κι ας μην σκεφτούμε τα social media. Και σε όλο αυτό πρόσθεσε και τα προσωπικά σου θέματα και ανησυχίες.

Ας γίνεις φρουρός του μυαλού σου, προστάτευσέ το, φρόντισέ το. Εάν αφήσεις την πόρτα ανοιχτή και αφύλαχτη αρνητικές σκέψεις δικές σου και των άλλων θα εισχωρήσουν. Και οι σκέψεις έχουν την τάση να φυτρώνουν και να εξαπλώνονται. Η νευροεπιστήμη λέει ότι οι συνάψεις των νευρώνων στον εγκέφαλό σου ισχυροποιούνται όσο τις χρησιμοποιείς, έτσι προκύπτει η μάθηση. Όσο αφήνεσαι σε αρνητικές σκέψεις τις ενδυναμώνεις. Υπερισχύει αυτό στο οποίο επικεντρώνεσαι, γι αυτό ας είσαι προσεκτικός. Επίλεξε τι θα αφήσεις να σε επηρεάσει και χτίσε τις συνάψεις που θα σε πάνε μπροστά. Ωραία τα λόγια θα πεις, αλλά πώς;

Δημιούργησε καινούριες συνήθειες που σε ευχαριστούν. Επαναπρογραμματίσου. Βάλε στη μέρα σου ένα εικοσάλεπτο διαβάσματος, έναν περίπατο, ή απλώς επικεντρώσου για λίγα λεπτά στην αναπνοή σου και καθάρισε το μυαλό σου. Παρατήρησε τις σκέψεις σου και με ηρεμία και αποδοχή διαχειρίσου τες. Θα έρχονται συνέχεια γιατί έτσι λειτουργεί το μυαλό μας, δεν σταματά. Αποφάσισε όμως, ποιες θα αφήσεις να σε απασχολήσουν και ποιες θα προσπεράσεις.

Σιγά σιγά θα σου γίνει συνήθεια και οι αρνητικές βραδυνές ειδήσεις για παράδειγμα, θα είναι για σένα μια υπενθύμιση να αλλάξεις κανάλι και να παρακολουθήσεις μια αγαπημένη ταινία. Οι απίστευτες διαφωνίες στο facebook θα σε κάνουν να γυρνάς στο youtube και να παρακολουθείς βίντεο μαγειρικής που σε ενδιαφέρουν. Οι σκέψεις του “πρώην” που σε στεναχωρούν και σε θυμώνουν, θα είναι ένα καμπανάκι για να κάνεις λίγο Pilates.

Τελικά, πολλές μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου προστίθενται και κάνουν μια σημαντική και μεγάλη. Αναλαμβάνεις την ευθύνη και τον έλεγχο του μυαλού σου και του περιβάλλοντος που σε επηρεάζει. Αποκτάς συνειδητότητα και μπορείς πλέον να επιλέξεις αυτό που βελτιώνει τη ζωή σου και εσένα σαν άνθρωπο.

Διάβασε επίσης: Η Ιθάκη σου σε περιμένει