Αν και η πρώτη επίσημη «Εβδομάδα Μόδας» πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη μόλις το 2006, η επιρροή των σκανδιναβικών χωρών στο design καταγράφεται σταθερά εδώ και δεκαετίες.

Χάρη σε αρκετά νέα Σκανδιναβικά brands, η Εβδομάδα Μόδας της Κοπεγχάγης κάθε χρόνο στρέφει όλο και περισσότερα βλέμματα στον ευρωπαϊκό βορρά.

«Υπάρχει κάτι στο σκανδιναβικό σχέδιο με το οποίο ο υπόλοιπος κόσμος είναι γοητευμένος. Ο τρόπος ζωής εδώ είναι πολύ απλός. Οι άνθρωποι που κάνουν ποδήλατο στην πόλη, τα απλά φαγητά, τα μινιμαλιστικά ρούχα, τα οποία είναι προσιτά και πραγματικά καλής ποιότητας – υπάρχει μια συνέργεια σε όλα αυτά», λέει στη Danielle Naer του editorialist.com, η Sofie Dolva, Fashion Director του Copenhagen International Fashion Fair. 

Η Dolva, αποδίδει την πρόσφατη άνοδο της μόδας στη Σκανδιναβία στις προσωπικότητες πίσω από τα brands. «Μπορείς πραγματικά να νιώσεις αυτή τη μοναδική ζεστασιά, το πάθος και την αυθεντικότητα που προέρχονται από τους ίδιους τους Σκανδιναβούς σχεδιαστές», μοιράζεται. «Νομίζω ότι αυτό είναι πιο σημαντικό για τον καταναλωτή στις μέρες μας — να αισθάνεται ότι αυτοί που βρίσκονται πίσω από το brand είναι ειλικρινείς».

Οι Σκανδιναβικές εταιρείες μόδας φημίζονται για το ότι δίνουν προτεραιότητα στα υφάσματα με αντοχή και το κάνουν με υπευθυνότητα. Τα ανακυκλωμένα πλαστικά νήματα ήταν ένα βασικό στοιχείο στις πασαρέλες και στους εκθεσιακούς χώρους, όπως και τα δέρματα.

The Garment

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Garment (@the.garment)

Το The Garment ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια από τις Δανές σχεδιαστές Charlotte Eskildsen και τη Sophia Roe, δίνοντας νέα πνοή στον σύγχρονο μινιμαλισμό. Μαζί με τους σύγχρονους όπως οι The Row και Jil Sander, το σχεδιαστικό δίδυμο δημιουργεί με διαφανή layers, τρισδιάστατες ροζέτες και πλεκτά που σκουπίζουν το πάτωμα.

By Malene Birger

Η Maja Dixdotter και η Ellen Dixdotter διεκδίκησαν τις κορυφαίες θέσεις του δανικού οίκου το 2020, μια αλλαγή που έφερε μια πιο επιλεκτική κατεύθυνση σχεδιασμού. Καλαίσθητες ανατροπές σε βασικά κομμάτια, λιγότερα prints και πειραματισμοί με νέες υφές είναι τα νέα στοιχεία της Malene Birger. Αντίθετα με τις τάσεις, η αντοχή είναι ενσωματωμένη στο DNA της – κάθε κομμάτι είναι αρκετά ανθεκτικό ώστε να έχει μια ζωή με διάρκεια.

Mark Kenly Domino Tan

O Mark Kenly Domino Tan έρχεται με τις δικές του ανατροπές διατηρώντας τη λάμψη του σκανδιναβικό πνεύματος. Κάθε κομμάτι της συλλογής του φέρνει μια αίσθηση φρεσκάδας και δυναμισμού.