Εάν ταυτιστείς με τα παρακάτω μάλλον είσαι και εσύ σε μια situationship και απλά δεν το έχεις καταλάβει. Βγαίνετε και περνάτε καλά ωστόσο, η λέξη σχέση δεν έχει ακουστεί ακόμα από τα χείλη σας. Όταν σας ρωτάνε αν είστε μαζί ανταλλάζετε άβολες ματιές, ενώ δεν μπορείτε να εξηγήσετε ακριβώς αυτό που έχετε.

Η new entry ορολογία των σύγχρονων σχέσεων έρχεται να ορίσει αυτό που εσείς μάλλον δυσκολεύεστε να βάλετε σε λέξεις. Συνώνυμη του “it’s complicated”, αυτή η «κατάσταση» στην οποία βρίσκεστε είναι ακόμα σε ένα αόριστο επίπεδο, ενώ οι προσπάθειες για να ξεκαθαρίσουν το τοπίο φαίνονται ελάχιστες.

Τι είναι επιτέλους αυτό το «situationship»;

Ουσιαστικά μιλάμε για ένα είδος απροσδιόριστης σχέσης, όπου οι δυο σύντροφοι δεν επιθυμούν ή δεν μπαίνουν στον κόπο να την ονομάσουν, αφήνοντας την ως έννοια περισσότερο «ρομαντική». Το μέλλον δεν αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης, ενώ φράσεις του τύπου «Ας ζήσουμε το τώρα» έχουν την τιμητική τους.

Μην πανικοβάλλεσαι όμως -ακόμα τουλάχιστον- η αόριστη αυτή κατάσταση στην οποία βρίσκεστε δεν είναι το τέλος του κόσμου, ούτε συνεπάγεται απαραίτητα κάτι αρνητικό.

Βρίσκεστε σε μια ασαφή περίοδο, χωρίς κάποια ταμπέλα και κυρίως χωρίς σχέδια για το μέλλον. Ζείτε το τώρα και δίνετε έμφαση σε αυτό, χωρίς να σας προβληματίζει τι εξέλιξη μπορεί να έχει. Αν αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνείς και νιώθεις ελεύθερη, τότε keep going. Αν πάλι έχεις κουραστεί με την αοριστία της κατάστασης, σου έχουμε τις 5 κόκκινες σημαίες που αποδεικνύουν ότι αυτό που έχετε ίσως να μην λέγεται ακόμα σχέση.

Ο κοντινός του κύκλος, σου είναι ακόμα άγνωστος

Αν τα πράγματα είναι περισσότερο περιστασιακά, ίσως το να σε γνωρίσει στους πιο κοντινούς του φίλους να μην είναι στα πλάνα του. Οι επίσημες γνωριμίες είναι κάτι που αποφεύγει και προσπαθεί να περιορίζει. Άλλωστε θα δυσκολευόταν να ορίσει αυτό που έχετε, οπότε ξέχνα το προς το παρόν. Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις δεν σε συμπεριλαμβάνουν

Όπως και με τους φίλους, η γνωριμία με την οικογένεια προϋποθέτει κάτι σταθερό. Αν λοιπόν παραμένετε σε μια «complicated» κατάσταση, το να σε γνωρίσει στη μαμά του θα υποδήλωνε ένα είδος δέσμευσης που μάλλον επιθυμεί να καθυστερήσει.

Κάνετε σχέδια τελευταίας στιγμής

Τα άτομα που βρίσκονται σε σχέση συνήθως κάνουν σχέδια μέρες, βδομάδες ή και μήνες νωρίτερα. Αντίθετα τα άτομα που βρίσκονται σε situationships προγραμματίζουν τις συναντήσεις τους την ίδια μέρα ή και λίγες ώρες νωρίτερα. Εάν λοιπόν το μόνο που λαμβάνεις είναι προσκλήσεις τελευταίας στιγμής, λάβε το μήνυμα: Μάλλον αυτό που έχετε δεν είναι και από τις προτεραιότητες του.

Η πρόσβαση στην προσωπική του ζωή είναι περιορισμένη

Το να μοιράζεστε πιο προσωπικές και ευάλωτες στιγμές σας δεν είναι το δυνατό σας σημείο. Προτιμάτε να περνάτε χρόνο κάνοντας πράγματα χωρίς απαραίτητα να τα συζητάτε κιόλας.

Δεν αναφέρεστε ποτέ στο μέλλον

Οι μελλοντικοί χρόνοι πρέπει να ήταν κεφάλαιο δύσκολο για εσάς στο δημοτικό. Συζητήσεις που αφορούν το άμεσο αλλά και το πιο μακρινό μέλλον είναι σχεδόν απαγορευτικές, ενώ όταν από λάθος ειπωθούν σας φέρνουν σε μεγάλη αμηχανία

Κάνει σχέδια χωρίς εσύ να είσαι απαραίτητα μέρος τους

Ανεξαρτησία και ελευθερία χωρίς περιορισμούς είναι τα κύρια μηνύματα που εκπέμπει αυτού του είδους η συμπεριφορά. Προγραμματίζει τη ζωή του χωρίς να δίνει ξεκάθαρα σημεία του τι κάνει, που είναι και με ποιους.

Αν βρίσκεις τον εαυτό σου παγιδευμένη σε μια τέτοια «situationship» ίσως ήρθε η ώρα να αναλάβεις δράση και να πάρεις τον έλεγχο στα χέρια σου. Ένα ξεκάθαρο τοπίο θα σου λύσει τις απορίες και θα απομακρύνει το άγχος, που αυτή η αοριστία έχει δημιουργήσει. Η επικοινωνία πρέπει τώρα να γίνει ο καλύτερος σου σύμμαχος, εκφράσου ελεύθερα και θέσε τα όρια με τα οποία εσύ αισθάνεσαι καλύτερα. Αν οι απόψεις σου ταρακουνήσουν τον σύντροφό σου τότε βρίσκεσαι στον σωστό δρόμο.

Αν πάλι νιώσεις ότι χτυπάς σε τοίχο, μάλλον ήρθε η στιγμή να προχωρήσεις και να αναζητήσεις τη διαύγεια που τόσο καιρό αναζητούσες. You got this girl!

featured photo: Twenty20.com/dingo/