Η νέα δραματική παραγωγή του BBC, Sitting in Limbo, βασίζεται σε μια αληθινή και αρκετά πρόσφατη ιστορία του Anthony Bryan. Εκπροσωπεί, όμως, και πολλούς συνανθρώπους του.

Ο Anthony Bryan είχε μετακομίσει από την Τζαμάικα στην Αγγλία σε ηλικία 8 ετών. Από το 1948 μέχρι και το 1971, το βρετανικό κράτος είχε προσκαλέσει κατοίκους των χωρών της Καραϊβικής να έρθουν να δουλέψουν. Ωστόσο, το 2012, ο νόμος άλλαξε και αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν σε μία κατάσταση όπου δεν ανήκουν πουθενά. Το χειρότερο; Οι περισσότεροι έπρεπε να αντιμετωπίσουν την απέλαση τους από τη χώρα στην οποία ουσιαστικά μεγάλωσαν. Η όλη υπόθεση έμεινε γνωστή στην ιστορία ως το σκάνδαλο Windrush.

Έτσι και στη νέα αυτή ταινία, ο Anthony Bryan το 2016 θέλει για πρώτη φορά να βγάλει διαβατήριο, ώστε να ταξιδέψει στη Τζαμάικα και να δει την άρρωστη μητέρα του. Τότε μαθαίνει ξαφνικά ότι δεν θεωρείται Βρετανός υπήκοος. Δεν έχει δικαίωμα εργασίας στη χώρα ούτε κάποια ασφάλιση υγείας. Αβοήθητος, μαζί με μερικούς άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, απειλείται με απέλαση από τη χώρα χωρίς να έχει κανένα άλλο δικαίωμα.

Τη ιστορία του αποφάσισε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη, ο αδερφός του, Stephen S. Thompson

Πρόκειται για μια πτυχή -κι ένα λάθος- της βρετανικής κυβέρνησης που δεν έγινε ευρέως γνωστό. Για εκείνους τους ανθρώπους όμως ήταν η πραγματικότητα για πολύ καιρό. Και δεν είναι τυχαίο που μία ταινία σαν κι αυτή κυκλοφορεί αυτό το διάστημα και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Πολλοί είναι οι κάτοικοι της Αγγλίας που τις τελευταίες μέρες δεν έχουν σταματήσει να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μαύρων συνανθρώπων τους. Έτσι, αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι από ποτέ και η ιστορία τους αγγίζει αρκετά, όπως φαίνεται και από τα σχόλια στο Twitter.

O Antony σώθηκε κυριολεκτικά τελευταία στιγμή κι γλίτωσε την απέλαση όταν ανέλαβε την υπόθεση ένας δικηγόρος μεταναστών. Αφού βέβαια, οι περισσότεροι άνθρωποι σαν κι εκείνον αντιμετωπίστηκαν σαν εγκληματίες, έπειτα ήρθε η ώρα όπου έπρεπε να αποζημιωθούν. Μέχρι και σήμερα, πολλοί είναι εκείνοι που ακόμα δεν έχουν ξαναβρεί τις κανονικές τους ζωές. Το Sitting In Limbo και η πραγματική αυτή ιστορία είναι ένα παράδειγμα για τα τρομερά κρατικά λάθη που έχουν συμβεί κατά καιρούς.

Featured Image: radiotimes.com