Σου έχει τύχει ποτέ να αισθάνεσαι παραμελημένη από τον σύντροφό σου και να έχεις την υποψία ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, αλλά εκείνος να ισχυρίζεται το αντίθετο; Πολλές φορές οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν πρόβλημα επικοινωνίας επειδή τα άτομα αδυνατούν να δώσουν αγάπη με τρόπο που ο άλλος μπορεί να την καταλάβει. Το πώς ο καθένας δείχνει την αγάπη του στον άλλο μπορεί να διαφέρει πάρα πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο και αυτό πολλές φορές καταλήγει να δημιουργεί συναισθηματικά κενά. Όμως αυτό είναι καθαρά κομμάτι έκφρασης της αγάπης που αν δουλευτεί σωστά μπορεί να βελτιώσει πολύ τη σχέση.

Υπάρχουν 5 τρόποι να πάρεις και να δώσεις αγάπη στους αγαπημένους σου ανθρώπους. Συνήθως ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο δίνει αγάπη είναι και ο τρόπος με τον οποίο την παίρνει. Για αυτό είναι σημαντικό να μπορείς να καταλάβεις τους τρόπους που χρησιμοποιεί ο άλλος. Έτσι θα μπορείς και να αντιλαμβάνεσαι πότε σου δίνει προσοχή αλλά και πως μπορείς εσύ να του την γυρίσεις με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Αντίστοιχα θα πρέπει και εσύ να του δείξεις ποιοι τρόποι καλύπτουν τις δικές σου ανάγκες ώστε να μπορεί να σου προσφέρει αυτό που θες.

Με τα λόγια

Το να χρησιμοποιείς φράσεις όπως “σε αγαπώ”, “σε θέλω στη ζωή μου” ή “περνάω υπέροχα μαζί σου” πολλές φορές είναι αρκετό για να δείξεις στον άλλον πραγματικό ενδιαφέρον.

Με τις πράξεις

Μιλάμε για πράξεις απλές και καθημερινές που όμως για κάποιους σημαίνουν πολλά. Μπορείς να του μαγειρέψεις ή να τον βοηθήσεις σε ένα project που θέλει να κάνει. Πράγματα μικρά που όμως δείχνουν στον άλλον ότι πραγματικά ενδιαφέρεσαι.

Με τα δώρα

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν υλικά αγαθά για να δείξουν την αγάπη τους. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι μεγάλο ή ακριβό. Μπορεί να είναι απλώς ένα λουλούδι ή μία σοκολάτα. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν έχει τόση σημασία το δώρο, αλλά η σκέψη και η πράξη πίσω από αυτό.

Με ποιοτικό χρόνο

Δεν έχει τόση σημασία το πόσο χρόνο αφιερώνεις στον άλλον, αλλά πόσο ποιοτικός είναι. Το να κάθεστε στο ίδιο δωμάτιο, αλλά ο καθένας να δουλεύει στον υπολογιστή του δεν μετράει. Πηγαίνετε μία βόλτα ή καθίστε μαζί στο τραπέζι να φάτε και να συζητήσετε. Ακόμα και το να καθίσετε αγκαλιά και να κοιτάτε το ταβάνι μπορεί να είναι αρκετό σε τέτοιες περιπτώσεις.

Με σωματική επαφή

Δεν μιλάμε απαραίτητα για σεξουαλική επαφή αν και είναι μέσα σε αυτή την κατηγορία. Μιλάμε γενικότερα για αγκαλιές, χάδια, αγγίγματα και φιλιά. Η έλλειψη αυτών σε μία σχέση μπορεί από κάποιους να θεωρηθεί αυτόματα έλλειψη ενδιαφέροντος.

Πώς να τους χρησιμοποιήσεις για να βελτιώσεις την επικοινωνία σου

Κάθισε λοιπόν να παρατηρήσεις ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους εσύ παίρνεις αγάπη. Σε ποια από αυτές τις πέντε καταστάσεις αισθάνεσαι ότι γεμίζεις; Για παράδειγμα, μπορεί εσύ να θέλεις ποιοτικό χρόνο, το αγόρι σου να σου παίρνει δώρα και εσύ να μένεις ανικανοποίητη με ένα αίσθημα κενού. Δεν είναι ότι σε παραμελεί, είναι ότι δείχνει την αγάπη του με διαφορετικό τρόπο έκφρασης. Πριν λοιπόν βιαστείς να του κάνεις παράπονα για την έλλειψη ενδιαφέροντος σκέψου καλά που βασίζεις το επιχείρημά σου. Μήπως στ’ αλήθεια ενδιαφέρεται με τρόπο που εσύ δεν βλέπεις;

Αυτές οι γλώσσες αγάπης ισχύουν για όλες τις σχέσεις. Σίγουρα όλοι έχουμε γνωρίσει στη ζωή μας αδέρφια που μεγάλωσαν με τον ίδιο τρόπο, στην ίδια οικογένεια άλλα ο ένας παραπονιέται ότι δεν πήρε καθόλου προσοχή από τους γονείς του γιατί την έπαιρνε όλη ο άλλος. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Συνήθως οι γονείς δίνουν τα ίδια πράγματα σε όλα τους τα παιδιά. Το θέμα είναι πως το κάθε παιδί εκλαμβάνει διαφορετικά την ίδια συμπεριφορά. Για παράδειγμα η μαμά μπορεί να μαγειρεύει συχνά τα αγαπημένα τους φαγητά. Αν το ένα από τα δύο παιδιά εκλαμβάνει αυτό τον τρόπο έκφρασης της αγάπης αλλά το άλλο όχι, αυτόματα το δεύτερο αισθάνεται παραμελημένο.

Το ζητούμενο λοιπόν στις ανθρώπινες σχέσεις είναι να ξέρουμε με ποιους τρόπους παίρνουμε αγάπη και να μπορούμε να το επικοινωνούμε αυτό στους σημαντικούς μας ανθρώπους. Επιπλέον θα πρέπει να είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τους τρόπους με τους οποίους οι άλλοι λαμβάνουν την αγάπη και να προσαρμόσουμε την συμπεριφορά μας ανάλογα.

Featured photo: www.unsplash.com