Είμαστε μερικοί άνθρωποι που μπορεί να ξεχνάμε να κάνουμε πολλά πράγματα το πρωί, εκτός από ένα. Να φτιάξουμε καφέ. Είναι ένα τελετουργικό που πια το κάνουμε σχεδόν με κλειστά μάτια, και όσο περνάνε τα χρόνια γινόμαστε ακόμα καλύτεροι. Και, δεδομένου ότι είναι συνήθως το πρώτο πράγμα που βάζουμε στον οργανισμό μας κάθε μέρα, γιατί να μην ανακαλύψουμε πώς να κάνουμε τον καφέ μας πιο υγιεινό;

Υπάρχουν οκτώ συστατικά που μπορείς να προσθέσεις στον καφέ σου και για να έχει καλύτερη γεύση, αλλά και για να είναι περισσότερο ευεργετικός.

Κανέλα

Είναι ο καλύτερος τρόπος εάν θέλεις να μεγιστοποιήσεις τη γεύση του καφέ σου χωρίς να προσθέσεις επιπλέον θερμίδες. Απλά πασπάλισε μια κουταλιά του γλυκού κανέλα στο φλιτζάνι σου. Προσθέτει λίγη παραπάνω γεύση και παράλληλα έχει μια ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Έχοντας χρησιμοποιηθεί στην ιατρική για χιλιάδες χρόνια, η κανέλα έχει μια από τις υψηλότερες αντιοξειδωτικές δράσεις οποιουδήποτε μπαχαρικού. Είναι επίσης γεμάτη με μαγγάνιο, σίδηρο και ασβέστιο τα οποία βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Έτσι θα εξαφανιστούν και τα χειμερινά κρυολογήματα! Εάν δεν θέλεις να βάλεις πάνω από τον καφέ σου κανέλα, όπως κάνουμε στην κρέμα του cappuccino, επειδή σου φαίνεται έντονη η γεύση μπορείς απλά να βάλεις λίγη κατά την παρασκευή του καφέ, μέσα στο φλυτζάνι σου.

Εκχύλισμα βανίλιας

Εάν θέλεις να κάνεις πιο γλυκό τον καφέ σου δεν χρειάζεται να προσθέσεις ζάχαρη. Δοκίμασε μερικές σταγόνες εκχυλίσματος βανίλιας. Ενισχύει τη διάθεσή σου και τη συνολική υγεία του εγκεφάλου. Η βανίλια έχει επίσης αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από στομαχόπονους και πεπτικά προβλήματα. Επίσης μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις και ανακουφίζει από το άγχος. Μήπως ήρθε η ώρα να τη δοκιμάσεις;

Γάλα καρύδας

Το γάλα καρύδας είναι τέλειο εάν δεν μπορείς να πιείς τον καφέ σου χωρίς γάλα αλλά έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, θέλεις για κάποιο λόγο να κόψεις τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή απλά θέλεις ένα υποκατάστατο γάλακτος χαμηλών θερμίδων. Με το γάλα καρύδας θα πάρεις μια υγιεινή δόση βιταμινών C, E και B, αντιοξειδωτικών, μαγνησίου και σιδήρου.

Κάρδαμο

Το κάρδαμο είναι ένα μπαχαρικό που προστίθεται συνήθως στον καφέ στη Μέση Ανατολή. Δίνει στον καφέ μια εξωτική γεύση παρόμοια με το τζίντζερ (είναι στην ίδια οικογένεια άλλωστε) και είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά. Δύο κουταλιές της σούπας έχει μόλις 36 θερμίδες. Είναι γεμάτο με φυτικές ίνες και απαραίτητα μέταλλα. Μια έρευνα μάλιστα διαπίστωσε ότι το κάρδαμο περιέχει ενώσεις που μπορούν να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα ή να ανακόψουν την ανάπτυξη νέων καρκινικών κυττάρων.

Πιπέρι καγιέν

Εάν θέλετε πραγματικά κάτι διαφορετικό στην καθημερινή ιεροτελεστία του καφέ σου τότε πρόσθεσε ελάχιστο πιπέρι καγιέν στην παρασκευή του. Όχι μόνο θα σε ξυπνήσει για τα καλά, αλλά θα δώσει επίσης μια θρεπτική ώθηση στην ημέρα σου. Το πιπέρι καγιέν έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση προβλημάτων στο στομάχι και τα κυκλοφοριακών προβλήματα για χιλιάδες χρόνια στην ιατρική των Αμερικανών ιθαγενών. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μπορεί να ανακουφίσει τους πονοκεφάλους, να βοηθήσει στην πέψη και ακόμη να αποτρέψει καρδιακές παθήσεις.

featured photo: @rotundperfect