Αυτά τα σπιτικά ψωμάκια, που ανακαλύψαμε στο thecookinyou.gr είναι ίσως τα καλύτερα που έχεις δοκιμάσει. Είναι τραγανά απ’ έξω και απίστευτα αφράτα στο εσωτερικό τους, και τρώγονται με όποιον τρόπο θέλεις.

Μπορούν να γίνουν υπέροχα σάντουιτς, αλείφονται με μαρμελάδα, και κάνουν την καλύτερη “βούτα” στη σαλάτα σου! Και φυσικά είναι τα πιο νόστιμα και υγιεινά, γιατί θα τα φτιάξεις εσύ!

Υλικά:

  • 400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 9 γραμμάρια μαγιά (1 φακελάκι)
  • 30 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 50 ml χλιαρό νερό
  • 30 γραμμάρια βούτυρο
  • 150 ml γάλα
  • 1 αυγό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

για την επάλειψη:

  • 3 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
  • χοντρό αλάτι (προαιρετικά)
  • φρέσκο δεντρολίβανο ή θυμάρι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Βήμα 1: Ενεργοποιείς τη μαγιά.

Σε ένα μπολ ρίξε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και μία κουταλιά του γλυκού από τη ζάχαρη, ανακάτεψε και άσε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Βήμα 2: Ετοίμασε τη ζύμη.

Σε ένα κατσαρολάκι βάλε το γάλα με το βούτυρο και τα ζέστανε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσοχή να μην πάρει βράση.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξε το μισό από το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, το γάλα με το βούτυρο και το αβγό. Στη συνέχεια ρίξε νερό με τη μαγιά. Ανακάτεψε το μείγμα με μία ξύλινη κουτάλα και σταδιακά πρόσθεσε και το υπόλοιπο αλεύρι. Η ζύμη σου πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική. Αν χρειαστεί πρόσθεσε λίγο ακόμα αλεύρι. Ζύμωσε για περίπου 7 – 10 λεπτά, σκέπασε με μία καθαρή πετσέτα και άσε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον.

Βήμα 3: Φτιάξε τα ψωμάκια.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια άνοιξε τη ζύμη με πλάστη, σε ένα παραλληλόγραμμο, πάχους περίπου 1 εκατοστό. Με ένα πινέλο άλειψε με το λιωμένο βούτυρο και κόψε τη ζύμη σε κομμάτια διάστασης περίπου 15×8 εκατοστά. Δίπλωσε στα τρία και τοποθέτησε τα ψωμάκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Προαιρετικά πασπάλισε με χοντρό αλάτι.

Σκέπασέ τα και άφησέ τα να φουσκώσουν για περίπου 20-30 λεπτά.

Βήμα 4: Ψήσε τα ψωμάκια.

Προθέρμανε τον φούρνο στους 190 °C (στον αέρα). Ψήσε τα ψωμάκια για 12-15 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και πριν κρυώσουν άλειψέ τα με λίγο λιωμένο βούτυρο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 5 τροφές πλούσιες σε μελατονίνη για να διορθώσεις άμεσα την ποιότητα του ύπνου σου