Κάθε χρόνο, μόλις το πρώτο αεράκι του φθινοπώρου κάνει την εμφάνισή του, ξέρεις πως ήρθε η ώρα για αυτό το απολαυστικό ζεστό πιάτο: τη σούπα.

Ο πρωταγωνιστής των φθινοπωρινών και χειμερινών φαγητών, είναι ιδανικός για μεσημεριανό ή βραδινό, αφού πρόκειται συνήθως για ελαφριά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πιάτα, που τις περισσότερες φορές αποτελούνται από λαχανικά ή και κρέας.

Σούπα με ψητό κουνουπίδι και κόκκινη πιπεριά

Αυτή η σούπα βασίζεται σε δύο λαχανικά που ο συνδυασμός τους είναι ιδιαίτερα γευστικός. Είναι πολύ εύκολο να τη φτιάξεις και θα χρειαστείς:

1 κουνουπίδι κομμένο σε μπουκετάκια

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

Ψητές κόκκινες πιπεριές, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες

4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Ψιλοκομμένο βασιλικό

Φρέσκο θυμάρι, Κόκκινο πιπέρι

Αλάτι και μαύρο πιπέρι

Τριμμένο τυρί, ψωμί ή κρουτόν για γαρνίρισμα

Εκτέλεση: Αφού αλατοπιπερώσεις και λαδώσεις τα μπουκετάκια κουνουπιδιού, θα τα ψήσεις στο φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, θα βάλεις σε μία κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σκόρδο για λίγα λεπτά κι έπειτα θα προσθέσεις το ψημένο κουνουπίδι, τις πιπεριές, το ζωμό λαχανικών και τα μπαχαρικά. Αφού βράσουν για 10 λεπτά σε σιγανή φωτιά, με ένα μπλέντερ χειρός θα χτυπήσεις το μείγμα μέχρι να γίνει λείο και βελούδινο. Θα σερβίρεις με φρυγανισμένο ψωμί η κρουτόν και θα γαρνίρεις με το τριμμένο τυρί.

Pumpkin Soup (Κολοκυθόσουπα)

Αυτή η κολοκυθόσουπα προσφέρει τη ζεστασιά και τη θαλπωρή που ψάχνεις μια φθινοπωρινή μέρα. Βελούδινη υφή, παραδοσιακή και οικεία γεύση με εξαιρετικές μοντέρνες πινελιές. Τα υλικά που πρέπει να έχεις είναι:

Κολοκύθα κίτρινη

1 κρεμμύδι λευκό

Ζωμό λαχανικών

1 ξινόμηλο

Γάλα καρύδας

Μοσχοκάρυδο, Πιπέρι Καγιέν

Αλάτι, Πιπέρι

Γιαούρτι, Ξηρούς Καρπούς, Κρουτόν για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Αφού τσιγαρίσεις το κρεμμύδι, προσθέτεις στην κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το γάλα καρύδας. Βράζεις σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει αρκετά η κολοκύθα και στη συνέχεια ανακατεύεις όλο το μείγμα σε δόσεις στο μπλέντερ. Στο τέλος προσθέτεις το γάλα καρύδας, τόσο ώστε να αποκτήσει η σούπα σου τη βελούδινη υφή που επιθυμείς. Σερβίροντας, μπορείς να γαρνίρεις με γιαούρτι, ξηρούς καρπούς ή κρουτόν.

Σούπα με νιόκι, μανιτάρια και kale (λαχανίδα)

Αυτή η σούπα με νιόκι, μανιτάρια και λαχανίδα εμπλουτίζεται με έναν κρεμώδη ζωμό με αρώματα σκόρδου και δενδρολίβανου. Είναι εύκολη και μπορεί να φτιαχτεί μέσα σε 30 λεπτά. Αρκεί να έχεις στην κουζίνα σου αυτά:

1 πακέτο νιόκι

4 φλιτζάνια λαχανίδα

Μανιτάρια

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 καρότα κομμένα σε κύβους

5 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

1/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος

Σέλινο, ψιλοκομμένο σκόρδο

Δενδρολίβανο, Κόκκινο πιπέρι, 1 φύλλο δάφνης

Αλάτι, Πιπέρι

Παρμεζάνα για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Θα ξεκινήσεις σοτάροντας το κρεμμύδι και το καρότο σε μια μεγάλη κατσαρόλα για 5 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Στη συνέχεια προσθέτεις τα μπαχαρικά και τα μανιτάρια και αφήνεις για μερικά λεπτά. Σειρά έχει ο ζωμός λαχανικών και αφού τον προσθέσεις στην κατσαρόλα θα σιγοβράσεις τη σούπα για 10 λεπτά. Τέλος, προσθέτεις τα νιόκι και τη λαχανίδα και ανακατεύεις για 2-3 λεπτά μέχρι να βράσουν τα νιόκι. Λίγο πριν σερβίρεις ρίχνεις την κρέμα γάλακτος και γαρνίρεις στο κάθε πιάτο με την τριμμένη παρμεζάνα.

Γαλλική κρεμμυδόσουπα

Τη συγκεκριμένη σούπα ή θα τη λατρέψεις ή θα τη μισήσεις. Αλλά πρέπει έστω μία φορά να τη δοκιμάσεις. Τα υλικά είναι τα εξής:

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο ανάλατο

4 λευκά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

3 φλιτζάνια ζωμό βοδινού

1 κουταλιά της σούπας βαλσάμικο ξύδι

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι

Αλάτι, Πιπέρι

Γαλλική μπαγκέτα κομμένη σε φέτες

4 φέτες τυρί προβολόνε ή γραβιέρα

Εκτέλεση:

Θα ξεκινήσεις λιώνοντας το βούτυρο σε μία βαθιά κατσαρόλα. Στη συνέχεια θα προσθέσεις τα κρεμμύδια και θα ανακατέψεις μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτεις έπειτα το ζωμό βοδινού, το ξύδι, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνεις να σιγοβράσουν.

Παράλληλα ψήνεις τις φέτες μπαγκέτας στο φούρνο μέχρι να γίνουν αρκετά τραγανές και τις αφήνεις στην άκρη για το σερβίρισμα. Όταν η κρεμμυδόσουπα είναι έτοιμη, τη μοιράζεις ομοιόμορφα σε πυρίμαχα σκεύη. Τοποθετείς 2-3 φέτες μπαγκέτας στην κορυφή του κάθε μπολ και γαρνίρεις με το τυρί, πριν το τελευταίο βήμα που θα απογειώσει την κρεμμυδόσουπα. Βάζεις τα μπολ στο φούρνο για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και να αποκτήσει μία λαχταριστή χρυσαφένια κρούστα. Στη συνέχεια απλώς απολαμβάνεις!

Σούπα γλυκοπατάτας

Αυτό το πιάτο συνδυάζει τη γλύκα της πατάτας και την πικάντικη γεύση των μπαχαρικών. Είναι απλή και εύκολη συνταγή και μπορείς να την ετοιμάσεις και σαν ορεκτικό σε ένα τραπέζι για φίλους. Αρκεί να έχεις τα εξής:

3-4 μεσαίου μεγέθους γλυκοπατάτες

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

1 κονσέρβα γάλα καρύδας

Σκόνη σκόρδου

Αλάτι, Πιπέρι

Πάπρικα, Τσίλι, Τζίντζερ, Πιπέρι καγιέν

Μαϊντανό για τη γαρνιτούρα

Εκτέλεση:

Αφού προθερμάνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς, καθάρισε και κόψε τις γλυκοπατάτες σε μικρά κομμάτια. Tοποθέτησέ τες σε ένα ταψί μαζί με τα κρεμμύδια και λάδωσε ελαφρά. Ψήσε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν κι έπειτα ανακάτεψε στο μπλέντερ μαζί με το ζωμό λαχανικών, το γάλα καρύδας και τα μπαχαρικά. Αν το μπλέντερ δε χωράει όλα τα υλικά μαζί, ανακάτεψέ τα σε δόσεις αρκεί να περιέχει ίση ποσότητα υγρών και στερεών για να αναμειχθούν πιο εύκολα.

Έπειτα μεταφέρεις το μείγμα σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο σε μέτρια φωτιά. Θα αφήσεις να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά και η σούπα σου θα είναι έτοιμη να την απολαύσεις, αφού τη γαρνίρεις με μερικά φύλλα φρέσκου μαϊντανού.

Αυτές ήταν μερικές από τις ιδέες που θα σε κάνουν να ευχαριστηθείς το φθινόπωρο, παρέα με αυτά τα ζεστά πιάτα.