Όλοι έχουμε έναν φίλο ή φίλη που μεταπηδά από τη μια σχέση στην επόμενη. Δεν προλαβαίνει να χωρίσει και ήδη έχει βρει τη νέα του αγάπη. Μπορεί να είσαι και εσύ αυτός ο φίλος ή η φίλη. Όντως, μερικοί άνθρωποι απλώς δεν το δέχονται να είναι single. Σα να πρόκειται για κατάρα.

Γιατί συμβαίνει αυτό άραγε;

Κάποιοι επιλέγουν να είναι μόνιμα σε σχέση διότι έτσι έχουν μάθει και τους φαίνεται βολικό. Δεν ξεφεύγουν από τη συνήθεια. Άλλοι φοβούνται τη μοναξιά ή την ανυπαρξία αυτής της αδρεναλίνης που νιώθουν όταν έχουν έναν αγαπημένο άνθρωπο δίπλα τους. Σε άλλους πάλι, απλά τυχαίνει.

Όποιος και αν είναι ο λόγος, συνειδητός ή υποσυνείδητος, το να μην μένεις μόνος για ένα χρονικό διάστημα πριν αποφασίσεις να δημιουργήσεις μια σοβαρή σχέση, περισσότερο κακό κάνει παρά καλό. Δεν το καταλαβαίνει κανείς εκείνη την ώρα, καθώς όταν βρίσκει έναν άνθρωπο να μοιραστεί τη χαρά του, θεωρεί τον εαυτό του αυτόματα ευτυχισμένο. Όμως, κρύβονται πολλά απο πίσω που το πιο πιθανό είναι να “σκάσουν” αργότερα στη ζωή του.

Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι για τους οποίους έχεις ανάγκη να μένεις single ανάμεσα στις σχέσεις σου;

Αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, δες τους λόγους και πάρε λίγο χρόνο να σκεφτείς αν συμφωνείς ότι αυτή είναι η σωστή στάση που πρέπει να έχεις μόλις βγεις από έναν ερωτικό δεσμό.

Θα έχεις χρόνο να συνειδητοποιήσεις τον χωρισμό

Ο χωρισμός έχει τις φάσεις του. Η πρώτη μέρα είναι η μέρα του κλάματος. Η πρώτη βδομάδα κυλά αργά και βασανιστικά αλλά σιγά σιγά ανακαλύπτεις ότι δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Σταδιακά τους πρώτους μήνες μετά κάνεις τα ίδια πράγματα που κάνατε μαζί. Αλλά αυτή τη φορά με τον δικό σου τρόπο. Και αρχίζεις να σκέφτεσαι πως ίσως είναι καλύτερα έτσι. Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο για πισωγύρισμα και ναι, είναι συχνό φαινόμενο. Αφού βγεις από τη σχέση και αισθάνεσαι ότι ζεις τη ζωή σου, σου έρχεται μετά από λίγο καιρό κατακούτελα η στενοχώρια και η νοσταλγία που νιώθεις για τον άνθρωπο που ήσουν μαζί του. Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι και όλα πρέπει να τα νιώσεις. Ώσπου θα πιάσεις κάποια στιγμή τον εαυτό σου να ξέρει τι ακριβώς ζητά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Θα καταλάβεις εάν είσαι έτοιμος για νέα σχέση

Αφού περάσει ο καιρός του “πένθους”, είσαι σε θέση να απαντήσεις στο ερώτημα του εάν θες νέα σχέση. Είσαι έτοιμος να μπεις ξανά στο ίδιο ή παρόμοιο καλούπι με πριν; Έχεις εκτονωθεί αρκετά πριν συνδεθείς με έναν νέο άνθρωπο; Και το πιο σημαντικό, να είσαι απόλυτα σίγουρος ότι έχεις ξεπεράσει την προηγούμενή σου σχέση. Δε θες μπαίνοντας σε μια νέα κατάσταση να κουβαλήσεις μπαγκάζια από το παρελθόν. Μπορεί να βλάψεις τον άνθρωπο που θα σου δοθεί, ή ακόμα και τον εαυτό σου. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι λειτουργικό. Καθάρισε το μυαλό σου και πάρε τη σωστή απόφαση.

Θα ανακαλύψεις τι αναζητάς από την επόμενή σου σχέση (αν τελικά είσαι έτοιμος)

Στην περίπτωση που απάντησες ότι δεν είσαι έτοιμος για νέες περιπέτειες, κάνε skip αυτό το βήμα. Αντίθετα, αν είσαι πρόθυμος να ξεκινήσεις κάτι εντελώς καινούργιο, άρχισε να ψάχνεις τι ακριβώς αναζητάς από τον επόμενο. Αυτά που δεν άντεχες στην προηγούμενη σχέση σου, αυτά που σε ενοχλούσαν, αυτά που σε δέσμευαν παραπάνω από το επιτρεπτό. Όλα αυτά δεν πρέπει να τα καλωσορίσεις στο επόμενο βήμα. Αντίστοιχα, κατά την περίοδο αυτή θα καταλάβεις τι έκανες εσύ λάθος και πώς θα μπορούσες να βελτιώσεις τη συμπεριφορά σου και τις συνήθειές σου. Μην πας ποτέ σε νέα σχέση με το ίδιο σκεπτικό.

Θα (ξανα)βρεις τον εαυτό σου

Ξαφνικά, όταν χωρίζεις, έχεις άπειρο διαθέσιμο χρόνο μόνο και μόνο για την πάρτη σου. Εκμεταλλεύσου τον. Κάνε πράγματα που σε ενδιαφέρουν και αμελούσες νωρίτερα. Ασχολήσου με hobbies που απέρριπτες για να περάσεις χρόνο με τη σχέση σου. Βγες έξω, δώσε βάση στη δουλειά ή τις σπουδές σου, δημιούργησε νέες παρέες, ταξίδεψε, απελευθερώσου. Είναι η κατάλληλη στιγμή να δοθείς ολοκληρωτικά στον εαυτό σου και να τον αγαπήσεις για αυτό που είναι. Εάν χρειαστείς βοήθεια, μη διστάσεις να δοκιμάσεις να απευθυνθείς σε έναν ειδικό. Θα γίνει η μετάβαση πολύ πιο ομαλά και θα βοηθηθείς στο να συνειδητοποιήσεις ποιος τελικά είσαι και ποια είναι η αξία σου.

Θα αναπληρώσεις τυχόν χαμένο χρόνο με τους κοντινούς σου ανθρώπους

Είναι πολύ πιθανό να είχες αμελήσει φίλους και οικογένεια σε ένα χ ή ψ βαθμό. Τώρα ήρθε η ώρα να περάσεις αυτόν τον χαμένο χρόνο ώστε να θυμηθείς πόσο όμορφο πράγμα είναι η φιλία και η αίσθηση του “ανήκειν” σε ένα μεγαλύτερο γκρουπ ατόμων. Κάνε την πλάκα σου. Πέρνα χρόνο με γονείς, αδέρφια, φίλους. Είναι στιγμές που θα απολαύσεις και θα τις έχεις για πάντα στο μυαλό σου, αφού πρόκειται για τους αγαπημένους σου ανθρώπους.

Θα γίνεις πιο ανεξάρτητος

Εάν είχες συνηθίσει να κάνεις τα πάντα επί δύο (φαγητό για δύο άτομα, ταινία μαζί με τον άλλον, διακοπές, ακόμα και διαδικαστικές ασχολίες) ήρθε η ώρα να αναλάβεις τα ηνία. Θα γίνεις πιο υπεύθυνος, πιο ανεξάρτητος, θα μπορείς να σταθείς στα πόδια σου ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ναι είναι βολικό να παίρνεις μια δεύτερη γνώμη ή μια χείρα βοηθείας όταν σε απασχολεί κάτι, αλλά πιο σημαντικό είναι να ακούς το ένστικτό σου και να είσαι υπεύθυνος των πράξεών σου. Για να μη γυρίσεις μια μέρα και πεις ότι δεν πήρες τις δικές σου αποφάσεις σε θέματα που έχουν σημασία.

Featured photo: www.unsplash.com