Ο θυμός είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα το οποίο πολλές φορές μπορεί να μας κάνει να χάσουμε τον έλεγχο. Άλλες φορές πάλι τον καταπιέζουμε επειδή για κάποιο λόγο δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να τον εκφράσουμε. Σε αυτή την περίπτωση τον μετατρέπουμε σε κάποιο αστείο ή κεκαλυμμένη επιθετικότητα ή ακόμα και σε αρνητική αυτοκριτική. Είναι προφανές ότι καμία από αυτές τις καταστάσεις δεν είναι λειτουργική και πολλές φορές δημιουργούν ακόμα και ψυχοσωματικά προβλήματα. Παρότι το ζήτημα του πως θα έπρεπε να διαχειριστείς τον θυμό σου μπορεί να φαντάζει περίπλοκο, υπάρχουν κάποιοι τρόποι να το κάνεις απλό.

Αναγνώρισε τον θυμό σου

Είναι σημαντικό να καταλαβαίνεις τη ρίζα του προβλήματος που σε κάνει να θυμώνεις. Σίγουρα θα υπάρχουν επιφανειακές αφορμές αλλά τι υπάρχει από κάτω; Μήπως αισθάνεσαι παγιδευμένη ή σε έχουν πάρει για δεδομένη; Ο θυμός είναι μία κατάσταση στην οποία όλοι βρισκόμαστε ανά φάσεις και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αν θεωρείς ότι δεν θυμώνεις ποτέ και είσαι πολύ ήρεμος άνθρωπος είναι πιθανό να καταπιέζεις για κάποιο λόγο τα συναισθήματα σου. Απ’ την άλλη μπορεί να έχεις βρει τρόπους να το διαχειρίζεσαι λειτουργικά χωρίς φωνές και ξεσπάσματα. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση βεβαιώσου πως δεν πνίγεις τα θέλω σου και είσαι σε θέση να έχεις αυτά που χρειάζεσαι χωρίς να δαγκώνεις τα χείλη σου με το άγχος του αν θα καταφέρεις να τα αποκτήσεις.

Να είσαι γενναία

Πρέπει να μάθεις να λες τι σε ενοχλεί και να το συζητάς. Αν σου ζητήσω να φέρεις στο μυαλό σου μία θυμωμένη γυναίκα το πιθανότερο είναι να φανταστείς μία γυναίκα που φωνάζει και ίσως πετάει και τασάκια στους τοίχους. Δεν είναι όμως αυτός ο πιο υγιής και λειτουργικός τρόπος να εκφράζεσαι. Μίλα για αυτό που σε ενοχλεί ανθρώπινα και πολιτισμένα και σιγουρέψου ότι ο άνθρωπος απέναντί σου κατάλαβε ποιο είναι το πρόβλημα. Υπάρχει πιθανότητα κάνοντας το αυτό να δεις ότι κάποιοι ενοχλούνται. Από εκεί που η συμπεριφορά σου τους βόλευε επειδή προσπαθούσες να τους ικανοποιήσεις όλους, ξαφνικά τους ξεβολεύεις γιατί αλλάζεις θέση. Μάθε να είσαι γενναία, να μιλάς για όσα σε πειράζουν και να μη φοβάσαι το να γίνεις δυσάρεστη ειδικά σε ανθρώπους που δεν αξίζουν να τους είσαι αρεστή.

Χρησιμοποίησε την ορμητικότητα σου

Ένα τόσο έντονο συναίσθημα βγάζει προς τα έξω τον αυθορμητισμό και την παρορμητικότητα σου. Χρησιμοποίησε αυτή τη δύναμη έξυπνα. Συγκεντρώσου, σκέψου και ανέλυσε δημιουργώντας ένα πλάνο που θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς την κατάσταση. Δεν μιλάμε φυσικά για την κατάστρωση ενός ύπουλου σχεδίου που θα σε κάνει να βρεις το δίκιο σου. Αυτό που εννοούμε είναι να βρεις έναν πρακτικό τρόπο να εκφράσεις αυτό που θέλεις. Αν για παράδειγμα είσαι θυμωμένη με το αφεντικό σου και μπεις στο γραφείο του φωνάζοντας το πιθανότερο είναι λόγω του τρόπου σου να χάσεις το δίκιο σου και -ίσως- και τη δουλειά σου. Αντίθετα αν κάτσεις να μιλήσεις ήρεμα και με σωστά επιχειρήματα είναι πιο πιθανό να λύσεις αυτό που σε απασχολεί.

Μάθε να φεύγεις

Θα υπάρξουν σίγουρα καταστάσεις και άνθρωποι που στην πορεία θα δεις ότι δεν σου κάνουν. Αν εκφράζεις τα προβλήματά σου αλλά αισθάνεσαι σαν να έχεις έναν τοίχο απέναντι σου ίσως είναι καλύτερα να απομακρυνθείς από αυτή την κατάσταση. Δεν έχει σημασία αν είναι δουλειά, φίλη ή σύντροφος. Οι άνθρωποι αλλάζουμε (μόνο εφόσον το θέλουμε οι ίδιοι να το κάνουμε) και μαζί αλλάζουν και τα θέλω μας. Είναι ok κάτι που σου έκανε παλιά να μη σου κάνει πια. Ψάξε να βρεις καλύτερα και πιο κατάλληλα πράγματα για εσένα φεύγοντας από καταστάσεις που σε τραυματίζουν. Αυτή είναι η υπέρτατη μορφή αγάπης προς τον εαυτό σου.

Featured photo: www.unsplash.com