Το brand name MANTILITY αποτελεί μια ιδιότυπη σύνθεση λέξης ελληνικής [μαντίλι] και αγγλικής [mentality] με διεθνή αναγνωρισιμότητα. Στην πραγματικότητα επιδιώκει να ορίσει μία έννοια που απευθύνεται στην εκλεπτυσμένη λογική· στη συνήθεια που προκύπτει από τη χρήση της νόησης και της γνώσης· παγιώνει ένα σύμπαν αισθητικών αξιών. Είναι εύκολο στην προφορά και χαρούμενο.

Η καινοτομία της MANTILITY, είναι ο σκοπός της κι αυτό που τονίζει τη διαφορά της με άλλες πρωτοβουλίες και επιχειρήσεις που εμπορεύονται μετάξι: Να εκπροσωπεί πολλούς και διαφορετικούς καλλιτέχνες και σχεδιαστές από την Ελλάδα.

Η εν λόγω πρωτοβουλία ετοιμάζεται εδώ και τέσσερα χρόνια και τον Αύγουστο του 2019 πραγματοποίησε το πρώτο της βήμα διεκδικώντας χρηματοδότηση από τη διεθνή διαδικτυακή κοινότητα μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας crowdfunding της Indiegogo, με σκοπό να ταξιδέψει διεθνώς το ελληνικό design με όχημα το μετάξι. Τον Δεκέμβριο του 2019 πραγματοποιήθηκε η ίδρυση του πρώτου φυσικού καταστήματος (γραφείο, αποθήκη, showroom) στην Καβάλα, που ονομάζεται MANTILITY HOME. Τον Απρίλιο του 2020 ολοκληρώθηκε και δημοσιοποιήθηκε η διαδικτυακή gallery και e-shop της MANTILITY, που συνοδευόταν από το λανσάρισμα νέων συνεργασιών.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MANTILITY (@mantility_) στις

Πίσω από την οργάνωση του εγχειρήματος βρίσκεται η Βασιλική Ζαφειρία Υψηλάντη. Πυχιούχος πολιτειολόγος του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό στη Διπλωματία πόλεων της Νομικής ΔΠΘ και δεύτερο μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων του ΕΑΠ τα τελευταία έξι χρόνια σχεδιάζει και υλοποιεί επιχειρηματικές ιδέες για τρίτους ως Business Architect, με έμφαση σε projects που σχετίζονται με το design. H Βασιλική μας απάντησε σε μερικές βασικές ερωτήσεις που είχαμε.

Ποια είναι η φιλοσοφία, οι αξίες και ο στόχος της ΜΑΝΤILITY;

To όραμα μας είναι «να καταστεί η γκαλερί MANTILITY ένα σημείο συνάντησης, ένας νέος τόπος αυθεντικότητας, μια πολυδιάστατη εικαστική συλλογικότητα. Να γίνει η μεταξένια κλωστή που ενώνει την πανίδα και τη χλωρίδα με τους ανθρώπους, την τέχνη και τις τεχνικές τους».

«Στην ομάδα της MANTILITY αντιλαμβανόμαστε τα μαντίλια μας ως έναν ευγενή αγγελιαφόρο του μεταξιού και ως “καμβάδες” για ταλαντούχους καλλιτέχνες να αφηγηθούν ιστορίες και συναισθήματα και να δημιουργήσουν μοναδικά τεχνουργήματα μόδας που θα συντροφεύουν ιδανικά τις καθημερινές στιγμές των ανθρώπων που θα τα φορούν», σημειώνει η ιδρύτρια, ονομάζοντας την επιχειρηματική της πρωτοβουλία ως «Κίνημα MANTILITY», θέλοντας να υπογραμμίσει την ιδεαλιστική προσέγγιση που ένωσε τόσους δημιουργικούς ανθρώπους κάτω από μία ιδέα.

Κάθε MANTILITY είναι φορέας της λατρείας του ελαφροπερπατητή, του μαγιάτικου μαΐστρου, της αύρας από γιασεμιά, του ανοιξιάτικου φλοίσβου, του φθινοπωρινού ουρανού και της χειμερινής συντροφιάς. Φέρει τις αξίες του σύγχρονου ελληνικού design αλλά και της παράδοσης της μεταξουργίας, συνδυάζει επιμελώς τη μόδα με την τέχνη και διατίθεται σε περιορισμένα «αντίγραφα».

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MANTILITY (@mantility_) στις

Το κάθε σχέδιο MANTILITY διατίθεται αυστηρά από 50 έως 200 μαντίλια, αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τον εκάστοτε σχεδιαστή και με την εξάντλησή του δίνει τη σειρά του σε νέα σχέδια και νέους καλλιτέχνες να προσθέσουν τις δικές τους δημιουργίες στη γκαλερί της MANTILITY.

Σκοπός, λοιπόν είναι να δημιουργηθεί ένα κοινό «συλλεκτών» μαντιλιών, οι οποίοι θα γίνουν κοινωνοί της πρωτοβουλίας αλλά και πρεσβευτές της δημιουργικής συλλογικότητας.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MANTILITY (@mantility_) στις

Ποιοι συμμετέχουν στο project;

Η γκαλερί MANTILITY συνεργάζεται αυτή τη στιγμή με δεκαπέντε (15) δημιουργούς οι οποίοι έχουν σχεδιάσει μαντίλια που διαφέρουν σε τεχνοτροπία, προσέγγιση και διάθεση. Διαφορετικοί σχεδιαστές και καλλιτέχνες από ποικίλες κατηγορίες του Design (ζωγράφοι, αρχιτέκτονες, γραφίστες, κεραμίστες, σκηνογράφοι, καλλιτέχνες graffiti) παρέχουν στην γκαλερί τα έργα τους ώστε να «περαστούν» σε μεταξένιο καμβά. Κατόπιν, η MANTILITY τα τυπώνει ψηφιακά επάνω σε μαντίλια διαφόρων διαστάσεων (90Χ90εκ, 45Χ45εκ, 70Χ200εκ) τα οποία παράγονται στο Σουφλί από 100% υψηλής ποιότητας (6A/5Α) μετάξι.

Η MANTILITY προσπαθεί να οργανώσει έναν «κήπο» δημιουργικότητας ο οποίος θα είναι ανοιχτός για όλους τους εν δυνάμει καλλιεργητές καλλιτεχνικών ιδεών και που θα προσφέρει γόνιμο χώμα για την υγιή ανάπτυξή τους. Ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασίες με ανεξάρτητους καλλιτέχνες αλλά και με κοινωνικές οργανώσεις για την υποστήριξη και υλοποίηση δημιουργικών προγραμμάτων, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το μετάξι και την καλλιτεχνία.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MANTILITY (@mantility_) στις

Ακολουθείτε τις γραμμές τις μόδας με συλλογές ανά σεζόν ή τα κομμάτια στο eshop μπορεί να τα βρει κανείς ανεξάρτητα εποχής; Μπορεί κάποιος να βρει ένα παλαιότερο κομμάτι ξανά σε εσάς;

Τα μαντίλια έχουν το «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» να είναι πάντα στη μόδα και να συνοδεύουν αρμονικά αλλά και δυναμικά τις τάσεις. Η gallery MANTILITY, λόγω του πλουραλισμού των σχεδιαστών και των τεχνοτροπιών παρέχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία σχεδίων, που μπορεί να ικανοποιήσει πολλά και διαφορετικά στιλ και οutfits.

Επίσης, τα μεταξωτά μαντίλια δεν έχουν εποχή. Φοριούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, μια και το μετάξι έχει την ικανότητα ως δυσθερμαγωγό, να καθίσταται εξαιρετικό θερμομονωτικό, προσδίδοντας στα μεταξωτά μαντίλια τη δυνατότητα να διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος χειμώνα και καλοκαίρι. Επιπλέον, το μετάξι είναι γνωστό ως το «δεύτερο δέρμα του ανθρώπινου σώματος» και αναφέρεται ως “Fiber Queen” στη βιομηχανία της μόδας.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MANTILITY (@mantility_) στις

Επιπλέον, τα MANTILITY δεν έχουν φύλο και ηλικία. Όλα τα σχέδια και οι διαστάσεις είναι unisex και μπορούν να φορεθούν από ηλικίες ενός έως 100 ετών! Τα κομμάτια της MANTILITY μπορεί να τα βρει κάποιος μέχρι να εξαντληθεί ο αριθμός αντιγράφων. Αυτός ποικίλει από 50 έως 200 αντίγραφα, αναλόγως το σχέδιο.

Πως μπορούμε να βρούμε τις δημιουργίες σας και περισσότερα για εσάς;

Στη διαδικτυακή gallery μας: www.mantility.com. Στο κανάλι YouTube μπορείτε να δείτε το story της πρωτοβουλίας

Το concept κάποιων σχεδίων μας και www.youtube.com και προτάσεις δεσίματος. Εδώ θα ενημερωθείς για την καμπάνια στην Indiegogo Και στα social media της MANTILITY: Facebook και Instagram

featured photo credits: Photo: Billy Heis Styling: Dazzy Taco Dressing, Christina Leontiadou Make up Artist: Genti Marianna Models: Olga Gutuleac, Marianna Maragkidis Production: Styletag
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Why Silk?

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MANTILITY (@mantility_) στις