Τα “Φιλαράκια” δεν είναι μόνο μία ανάλαφρη κωμωδία αλλά κρύβει αρκετά μαθήματα ζωής μέσα από όσα βιώνουν οι χαρακτήρες της. Η σειρά επικεντρώθηκε στις ζωές έξι νέων ανθρώπων, είτε ήταν στα πάνω τους είτε στα κάτω τους στην επαγγελματική ή προσωπική τους ζωή. Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο ακούμε τη Monica να λέει στη Rachel: “Καλώς ήρθες στον πραγματικό κόσμο! Είναι χάλια. Αλλά θα σου αρέσει!”.

Ποιες είναι όμως οι συμβουλές για την καριέρα μας που πήραμε από τους χαρακτήρες της σειράς “Φιλαράκια”;

Chandler: Ποτέ δεν είναι αργά για μία καινούργια αρχή

Αν είσαι κολλημένος με τη σειρά, θα ξέρεις σίγουρα τη σκηνή όπου ο Chandler φεύγει για άλλη μία φορά για την Tulsa για να δουλέψει την περίοδο των εορτών. Τότε η Monica του λέει: “Είναι άδικο. Αφού δεν σου αρέσει καν η δουλειά σου.” Η απάντηση του Chandler ήταν: “Και λοιπόν; Σε ποιον αρέσει;”.

Και τότε ακούμε τις συγχρονισμένες απαντήσεις των υπολοίπων:

Phoebe: “Μου αρέσει η δουλειά μου.”

Joey: “Λατρεύω τη δουλειά μου.”

Rachel: “Ανυπομονώ να γυρίσω στη δουλειά.”

Ross: “Δεν χορταίνω τους δεινόσαυρους!”

Αν έχεις νιώσει ποτέ σαν τον Chandler και πιστεύεις πως το να μισείς τη δουλειά σου είναι κάτι φυσιολογικό, πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αφήσεις πίσω αυτή την πεποίθηση και να βρεις κάτι που λατρεύεις. Ο Chandler μας απέδειξε ότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν βρίσκουν κανένα ενδιαφέρον στον εργασιακό τους χώρο. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά να κάνεις μία νέα αρχή με κάτι που αγαπάς.

Monica: Αγάπησε την οργάνωση

Η Monica θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα από τα άτομα που ξέρουν από νωρίς τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους και όταν το κάνουν να είναι οι καλύτεροι σε αυτόν τον τομέα. Όσο κι αν σπάει τα νεύρα των φίλων της, επαγγελματικά μπορεί να ξεχωρίσει.

Το καλύτερο παράδειγμα που θα μπορούσαμε να βρούμε για το πόσο καλή ήταν στη δουλειά της είναι σε εκείνο το επεισόδιο που αναγκάζεται να απολύσει το μισό προσωπικό του Allesandro’s, αφού έλαβαν μία κακή κριτική. Μπορεί να έπεσε θέμα bullying (γεγονός που δεν είναι καθόλου κωμικό) αλλά στάθηκε στα πόδια της και έδειξε ότι δουλεύει σκληρά και το πόσο καλό αφεντικό μπορεί να είναι. 

Rachel: Βάλε υψηλούς στόχους και μην τα παρατάς μέχρι να τους φτάσεις

Χωρίς αμφιβολία, η Rachel θα μπορούσε να θεωρηθεί ηρωίδα στα πλαίσια της καριέρας. Ξεκίνησε ως ένα άτομο που δεν είχε δουλέψει ούτε μία μέρα στη ζωή του και άρχισε ως σερβιτόρα στο Central Perk. Μπορεί να μισούσε τη δουλειά της, έμαθε γρήγορα την αξία της σκληρής εργασίας και κατέληξε στο γεγονός ότι δεν πρέπει να παρατάει τα όνειρά της. 

Έκανε ό,τι μπορούσε για να μπει στο χώρο της μόδας και δε δίστασε όταν ο Joey και ο Mark την πρότειναν για συνέντευξη μέσα στην εταιρία. Ήξερε τι σημαίνει το να εκμεταλλεύεται κανείς κάθε ευκαιρία. 

Όλα τα μαθήματα καριέρας που μας έδωσαν τα ΦιλαράκιαΌλα τα μαθήματα καριέρας που μας έδωσαν τα Φιλαράκια
theeverygirl.com

Phoebe: Η ζωή είναι πολλά περισσότερα από τη δουλειά

Η επαγγελματική ζωή της Phoebe στα Φιλαράκια είναι κάτι που μπορεί να μην συζητήθηκε αρκετά στη σειρά, αλλά τη βλέπαμε πόσο χαιρόταν να κάνει πράγματα που τη γέμιζαν χαρά μέρα με τη μέρα. Δούλεψε ως μασέζ σε διάφορα σπα είτε μόνη της και ήταν συνεργάτης της Monica σε υπηρεσίες catering. Αυτό όμως δεν την εμπόδισε στον παίζει κιθάρα και να γράφει τραγούδια. Και πάντα έβρισκε χρόνο για την οικογένειά της (να βρει τον μπαμπά της, να γνωρίσει τη βιολογική της μητέρα και να γεννήσει τα παιδιά του αδερφού της) αλλά και τους φίλους της.

Ross: Μη μπερδεύεις την επαγγελματική με την προσωπική σου ζωή

Όπως και η αδερφή του, ο Ross ήξερε από νωρίς τι να κάνει με την επαγγελματική σου ζωή. Αγαπούσε τους δεινόσαυρους, τα απολιθώματα και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Η αγάπη για τη δουλειά του τον έκανε να θέλει να μαθαίνει όλο και περισσότερα πράγματα. Ωστόσο καμία φορά μπέρδεψε την επαγγελματική με την προσωπική του ζωή.

Joey: Μην τα παρατάς όσα εμπόδια κι αν συναντήσεις

Η καριέρα του Joey είχε τα πάνω και τα κάτω της. Η σειρά ξεκίνησε με τον Joey να προσπαθεί να κάνει κάτι επιτυχημένο έχοντας αρκετές αρνητικές κριτικές σε ό,τι έκανε. Με την ατζέντη του, την Estelle, κατάφεραν να κλείσουν τον ρόλο του Dr. Drake Ramoray στη σειρά Days of Our Lives και τα κατάφερε μια χαρά. Ο Joey λάτρευε σίγουρα τη δουλειά του και δεν τα παράτησε παρά τις δυσκολίες. 

Mike: Κάνε αυτό που αγαπάς

Όταν γνωρίζουμε τον Mike Hannigan, μαθαίνουμε ότι υπήρξε ένας επιτυχημένος δικηγόρος αλλά πλέον είναι πιανίστας. Είναι πραγματικά εμψυχωτικό να βλέπεις κάποιον με σταθερή και ανοδική καριέρα, να τα παρατάει όλα για να κάνει κάτι που αγαπάει. 

David (ο επιστήμονας): Προτεραιότητα είναι ο εαυτός σου

Αν είσαι φαν, σίγουρα θα θυμάσαι τον David. Μπορεί να έπαιξε σε λίγα μόνο επεισόδια, αλλά μας έδειξε ότι το πάθος του για τη δουλειά δεν τον σταμάτησε πουθενά. Καθώς προτεραιότητα ήταν πάντα ο εαυτός του. 

Πηγή: theeverygirl.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου
featured image: Friends Wiki – Fandom