Τα αεροπλάνα, τα τρένα και τα λεωφορεία θα σε πάνε εκεί που θέλεις, αλλά υπάρχει κάτι δελεαστικό στο να πάρεις το αυτοκίνητο και να ξεκινήσεις ένα καινούργιο ταξίδι. Το road trip μπορεί να αποτελέσει έναν καταπληκτικό τρόπο να ταξιδέψεις και να δεις περισσότερα από την πόλη/χώρα που θα επισκεφτείς. Ωστόσο, μπορεί να καταντήσει εξαντλητικό αν δεν έχει γίνει προηγουμένως η κατάλληλη προετοιμασία. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να κάνεις σωστό σχεδιασμό και προετοιμασία ώστε να οργανώσεις το τέλειο road trip.

1. Εξοικονόμηση χρημάτων

Οργανώνοντας ένα ταξίδι, αυτό είναι το πιο δύσκολο βήμα, οπότε αν δεν είσαι καλός στη διαχείριση των χρημάτων σου, αυτό το βήμα θα σου πάρει τον πιο πολύ χρόνο. Είτε σχεδιάζεις μια διήμερη απόδραση, είτε ένα road trip διάρκειας ενός μήνα, το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί να μαζέψεις χρήματα, γιατί το να βρεθείς σε δύσκολη οικονομική θέση στη μέση του πουθενά δεν είναι και πολύ καλή ιδέα.

2. Επίλεξε τους προορισμούς σου

Πριν ξεκινήσεις ένα road trip γνωρίζεις τον τελικό προορισμό, αλλά το να αποφασίσεις ποιες διαδρομές θα ακολουθήσεις και πού θα κάνεις στάσεις εξαρτάται από το στυλ ταξιδιού που προτιμάς. Το πιο σημαντικό πριν ξεκινήσεις είναι να σιγουρευτείς πως συμφωνείτε όλοι με τον τρόπο που θα εξελιχθεί το ταξίδι, ώστε να μην καταλήξεις σε ένα αυτοκίνητο με δυσαρεστημένους συνεπιβάτες για 8 ώρες τη μέρα. Αν πρόκειται να ταξιδέψεις με κάποιον του οποίου το γούστο στα ταξίδια δεν ταιριάζει με το δικό σου, τότε είναι προτιμότερο να κάνετε ένα road trip λίγων ημερών. Θα γλιτώσεις πολύ χρόνο και άγχος αν πριν φύγεις σχεδιάσεις σε ένα χάρτη τις στάσεις σου. Δύο από τις καλύτερες εφαρμογές που μπορείς να κατεβάσεις στο κινητό σου για να σε βοηθήσουν στην οργάνωση του ταξιδιού, είναι οι Roadtrippers και OnTheWay.

3. Ψάξε για ξενοδοχεία

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να είσαι αυθόρμητος και να κάνεις πλάνα τελευταία στιγμή ανάλογα με τη διάθεσή σου. Αντιθέτως, μπορεί να κάνει το ταξίδι πιο συναρπαστικό. Παρ’ όλα αυτά, είναι καλό να έχεις υπ’ όψη σου κάποιο ξενοδοχείο στην περιοχή που θα πας, ώστε να ξέρεις με σιγουριά ότι έχεις κάποιο μέρος να μείνεις το βράδυ και ότι το μέρος αυτό καλύπτει τις ανάγκες άνεσής σου. Για αυτό πριν φύγεις κάνε μια έρευνα για τα ξενοδοχεία της περιοχής ή ακόμα καλύτερα κάνε και μια κράτηση, γιατί το τελευταίο πράγμα που θα ήθελες μετά από μια πολύωρη διαδρομή, είναι να καταλήξεις σε ένα δωμάτιο της τελευταίας στιγμής επειδή δεν είχες προνοήσει.

Image: theodysseyonline.com
Image: theodysseyonline.com

4. Σημείωσε τα δρομολόγια

Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα. Αφού θα έχεις προγραμματίσει τα πάντα, πρέπει έπειτα να φτιάξεις μία λίστα η οποία να σε ενημερώνει για τις ώρες οδήγησης από τη μία στάση στην άλλη, και σε γενικές γραμμές για την ώρα που θα φτάσεις σε κάθε στάση. Είναι τόσο βολικό να έχεις τη λίστα στο κινητό σου και να ξέρεις επιτόπου αν έφτασες στην ώρα σου, πόση ώρα χρειάζεσαι ακόμα ή πόσος ελεύθερος χρόνος σου έμεινε.

5. Πακετάρισμα

Το πλήθος των πραγμάτων που θα πάρεις μαζί σου θα εξαρτηθεί από το πόσο καιρό θα κρατήσει το ταξίδι. Το να κουβαλάς έξι βαλίτσες και ένα ψυγείο στο ξενοδοχείο κάθε βράδυ δεν θα σε βολέψει και πολύ. Πάρε μαζί σου μόνο όσα πιστεύεις πως πραγματικά θα σου χρειαστούν, για να περιορίσες πρώτον, τον χώρο που θα πιάσουν οι βαλίτσες στο αυτοκίνητο και δεύτερον, τον αριθμό των πραγμάτων που πρέπει να θυμάσαι κάθε μέρα. Οργάνωσε έξυπνα τη βαλίτσα ή το σάκο σου, βάζοντας πάνω πάνω τα πράγματα που θα χρησιμοποιήσεις τις πρώτες μέρες και φρόντισε να έχεις μια δεύτερη αλλαξιά ρούχων σε εύκολα προσβάσιμο σημείο για έκτακτη ανάγκη.

6. Έλεγξε το αυτοκίνητο

Ακόμα κι αν το αυτοκίνητό σου δεν σου έχει δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα, ένας τελευταίος έλεγχος στα λάδια, στα λάστιχα και σε οτιδήποτε άλλο, είναι το κυριότερο που πρέπει να κάνεις πριν βγεις στο δρόμο. Είναι προτιμότερο να αντιμετωπίσεις εκ των προτέρων τυχόν προβλήματα, παρά σταματημένος στην άκρη του δρόμου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

7. Ζήσε τη στιγμή

Θυμήσου ότι κάνεις αυτό το ταξίδι για κάποιο λόγο. Είτε είναι μια διήμερη απόδραση, είτε ταξίδι μιας ζωής, κάνε το να αξίζει. Μην έχεις το μυαλό σου στην επόμενη στάση, στην επόμενη μέρα, ή ακόμα και στην επόμενη ώρα. Συγκεντρώσου σε όλα όσα βλέπεις και ζήσε τη στιγμή γιατί είναι πιθανόν να μη βρεις την ευκαιρία να επισκεφτείς ξανά το ίδιο μέρος.

featured image: unsplash