Ίσως φαντάζει δύσκολο να σκεφτεί κανείς πως ο Hubert de Givenchy, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, χαρακτηρίστηκε το 1950 ως “emerging designer” (εκείνος δηλαδή που προέκυψε σχεδιαστής χωρίς τις ανάλογες σπουδές ή εμπειρία). Ο γοητευτικός αριστοκράτης ξεκίνησε το δικό του ομώνυμο brand το 1952 σε ηλικία 25 χρονών, αφού είχε συγκεντρώσει τις απαραίτητες γνώσεις δουλεύοντας για την Elsa Schiaparelli και για τον Cristobal Balenciaga. Με τη Bettina Graziani ως μούσα του, έκανε το ντεμπούτο του στην υψηλή ραπτική πιστεύοντας πως “μια γυναίκα θα μπορούσε να δημιουργήσει το δικό της στυλ αντί να ακολουθήσει αυτό που επιτάσσει η μόδα“. Η σύνδεσή του με την Audrey Hepburn πρόσθεσε μια σοφιστικέ δόση λάμψης στην καριέρα του.

Μεταξύ 50’s και 60’s, ο Hubert de Givenchy κρατούσε τα σκήπτρα του κόσμου της μόδας. Αυτός και ο μέντοράς του, C. Balenciaga, συχνά περιγράφονταν ως “αδιαμφισβήτητα οι πιο προφητικοί σχεδιαστές του κόσμου. Κατά την ίδια περίοδο και ταυτόχρονα με τον Balenciaga, εισήγαγε το επαναστατικό “Sack Dress”, το oversized φόρεμα που έφτανε ως το γόνατο, το οποίο δεν αναδείκνυε τη γυναικεία σιλουέτα, όπως συνηθιζόταν μέχρι τότε.

Ο Givenchy κατάφερε να κάνει τον οίκο του συνώνυμο του ωραίου γούστου. “Ήταν από εκείνους τους σχεδιαστές που τοποθέτησαν το Παρίσι σταθερά στην καρδιά της παγκόσμιας μόδας μετά το 1950, δημιουργώντας παράλληλα μια μοναδική προσωπικότητα για το δικό του brand”, δήλωσε ο πρόεδρος της LVHM, Bernard Arnault, στου οποίου τα χέρια πέρασε ο οίκος το 1988.

Η Audrey Hepburn με φόρεμα Givenchy στο Breakfast At Tiffany's Image: harpersbazaar
Image: harpersbazaar
Image: givenchy.com
Image: givenchy.com
Image: crfashionbook.com
Image: crfashionbook.com
Image: givenchy.com
Image: givenchy.com
Image: crfashionbook.com
Image: crfashionbook.com
featured image: hypebeast.com