Πριν από μερικά χρόνια η επιλογή ενός μονόπετρου ήταν εύκολη υπόθεση: ένα δαχτυλίδι από την κοσμηματοθήκη της μαμάς ή της γιαγιάς. Ή απλές ερωτήσεις όπως: λευκός χρυσός ή κίτρινος; Τι σχήμα να έχει η πέτρα;

Αυτές τις μέρες, υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη όταν υπολογίζει πότε, πού και πώς να αγοράσει ένα μονόπετρο δαχτυλίδι. Το οποίο, αν μας ρωτάς, είναι μία σημαντική αγορά, κυρίως από συναισθηματική άποψη.

Είτε είσαι ο εκείνος που θα πάει μόνος του να επιλέξει το δαχτυλίδι είτε θα αποφασίσετε να πάτε μαζί, υπάρχουν μερικοί κανόνες που θα ήταν χρήσιμο να έχεις/έχετε υπόψιν.

1. Μην παρασύρεσαι από τις τάσεις

Το δαχτυλίδι αρραβώνων είναι ένα διαχρονικό, κλασικό σύμβολο της αγάπης σας, που θα διαρκέσει για πάντα. Δες τι αγαπάει περισσότερο και τι ταιριάζει καλύτερα στο στυλ της. Προτιμά τα κίτρινα χρυσά ή τα πλατινένια κοσμήματα; Φορά statement κοσμήματα ή επιλέγει minimal κομμάτια; Υποθέτουμε ότι θέλεις να είναι ένα κόσμημα που θα θέλει να φορά κάθε μέρα για το υπόλοιπο της ζωής της, οπότε αυτά είναι τα πρώτα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζεις εφόσον θέλεις αυτό το δαχτυλίδι να είναι έκπληξη άρα να το διαλέξεις μόνος σου.

2. Επίλεξε e-shops που θα σου προσφέρουν αγορές με ασφάλεια

Έχουμε όλοι διαπιστώσει, ξανά και ξανά, ότι τα διαδικτυακά καταστήματα μπορούν να προσφέρουν την καλύτερη επιλογή και τιμή.

Αναζήτησε ένα δαχτυλίδι μέσω ενός αξιόπιστου e- shop, πιθανόν να βρεις καλύτερη προσφορά, αλλά θα έχεις πρόσβαση σε μια πολύ μεγαλύτερη ποικιλία από διαμάντια και πολύτιμους λίθους και την άνεση και τον χρόνο να διαλέξεις αυτό που θες. Το jeweler.gr έχουν εξαιρετικές πολιτικές επιστροφής, δικαίωμα επιστροφής/ αντικατάστασης και όρους πληρωμών. Επιπλέον, εκτός από ειδικές παραγγελίες, θα έχεις το δαχτυλίδι σε 1-5 μέρες στην πόρτα σου.

3. Να μπορεί να το φορέσει σε οποιοδήποτε δάχτυλο

Πολλές γυναίκες επιλέγουν να φορούν το δαχτυλίδι τους στον παράμεσο αλλά η ευελιξία στα αξεσουάρ πάντα θα εκτιμάται. Ειδικά αν πρόκειται για ένα minimal κόσμημα τότε θα μπορεί να το φορέσει και στο μεσαίο δάχτυλο. Λάβε το υπόψη σου όταν μετρήσετε το μέγεθος.

4. Το μέγεθος έχει σημασία μόνο για όποιον πιστεύει ότι έχει σημασία

Το go big or go home, ναι, είναι ένα δυνατό σύνθημα αλλά όταν πρόκειται για το δαχτυλίδι θα πρέπει να συμφωνήσετε ότι έχει σημασία το μέγεθος. Σε αυτή την περίπτωση, ζυγίστε τις επιλογές σας. Ίσως σε αυτή την περίπτωση να αξίζει να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση στο μέγεθος και λιγότερο στο χρώμα και τη διαύγεια της πέτρας ή το χρώμα του μετάλλου.

Τα τελευταία χρόνια το δαχτυλίδι είναι περισσότερο μια επέκταση του προσωπικού στυλ και αυτό για κάποιες γυναίκες σημαίνει σκόπιμη εξαίρεση από το κλασικό “bling”.

5. Επίλεξε το τέλειο μέταλλο

Υπάρχουν τέσσερις βασικές επιλογές: πλατίνα, λευκός χρυσός, κίτρινος χρυσός και ροζ χρυσός.

Αρχικός κανόνας είναι να επιλέξεις το χρώμα που συμπληρώνει καλύτερα το στυλ αυτού που θα το φορέσει. Αν έχει την τάση να φοράει ασημένια κοσμήματα, επιλέξτε λευκό χρυσό. Αν προτιμά περισσότερο χρώμα, σκεφτείτε ένα δαχτυλίδι από ροζ χρυσό. Σε γενικές γραμμές, προτείνουμε να επιλέξετε λευκό χρυσό από πλατίνα. Ο λευκός χρυσός είναι σημαντικά λιγότερο ακριβός (αν και φαίνεται πανομοιότυπος) και απαιτεί λιγότερη συντήρηση και καθαρισμό από την πλατίνα.

Δεύτερον, όταν αποφασίζετε μεταξύ χρυσού 14 καρατίων και 18 καρατίων, να έχετε κατά νου ότι η κύρια διαφορά είναι στη σύνθεση του κράματος τους. Ο χρυσός 14 καρατίων είναι 58,3% χρυσός και ο χρυσός 18 καρατίων είναι 75% χρυσός. Και τα δύο αναμειγνύονται με άλλα μέταλλα για να είναι αρκετά ανθεκτικά για κοσμήματα.

6. Μην φοβάσαι να σκεφτείς εντελώς πρωτότυπα και επιλέξεις ένα εντελώς μοναδικό δαχτυλίδι

Γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο για τις γυναίκες να αποφεύγουν τα διαμάντια και τις παραδοσιακές επιλογές και να επιλέγουν κάτι προσωπικό, μοναδικό και απροσδόκητο. Μπορείς να επιλέξεις μονόπετρο ροζέτα ή μονόπετρο με πλαινές πέτρες ή ένα εναλλακτικό μονόπετρο ή ακόμα κι ένα δαχτυλίδι με μαύρο πλατίνωμα και μαύρο διαμάντι.

7. Μην πας μόνος σου

Η αγορά του δαχτυλιδιού μπορεί να είναι μια δύσκολη αποστολή. Ρώτησε φίλους για συστάσεις κοσμηματοπωλείων και πάρε μαζί σου κάποιον που σας γνωρίζει καλά και τους δύο και του οποίου σέβεστε τη γνώμη του και αγαπάτε την αισθητική του.

8. Όρισε το budget σου

Ανάμεσα στις πολλές συμβουλές για αυτή την αγορά, μπορεί να ακούσεις κι ότι πρέπει να ξοδέψετε δύο ή τρεις μισθούς για ένα μονόπετρο. Η μοναδική συμβουλή είναι ότι θα πρέπει να καθορίσεις από πριν τον προϋπολογισμό βάζοντας ένα “ταβάνι” στο ποσό που θα διαθέσεις. Σε αυτά τα δεδομένα θα προσθέσεις κι όλα τα παραπάνω. Λάβε υπόψη σου την ευκολία πληρωμών σε 6 άτοκες δόσεις που θα βρεις σε online καταστήματα όπως το jeweler.gr. 

Το να παντρευτείτε και να ξεκινήσετε τη ζωή σας μαζί μπορεί να είναι μια δαπανηρή διαδικασία. Αγοράζοντας ένα μονόπετρο που μπορείς να αντέξεις οικονομικά, αντί να ακολουθείς παλιούς, ξεπερασμένους «κανόνες», θα μειώσει το άγχος σου. Αντίθετα, φρόντισε να εστιάσεις στο ουσιαστικό κομμάτι, το συναισθηματικό.