Παρά το πρόσφατο κύμα παραπλανητικών πρωτοσέλιδων, ο Simon Cowell τα πάει μια χαρά.

“Μόλις ανακάλυψα, σύμφωνα με το διαδίκτυο, ότι έχω μια “μυστηριώδη ασθένεια””, έγραψε ο Cowell στο Instagram. “Για όποιον ανησυχεί, έχασα δύο οντισιόν στο τέλος μιας ημέρας, πριν από δύο εβδομάδες, επειδή παθαίνω ημικρανίες μετά από πολλές μέρες στα φώτα των γυρισμάτων…Αυτός είναι ο λόγος που φοράω αυτά τα γυαλιά!”

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Simon Cowell (@simoncowell)

Στην πρώτη φωτογραφία της ανάρτησης, ο Cowell χαμογελάει και φοράει τα χαρακτηριστικά κόκκινα γυαλιά του. Στη δεύτερη, αυτοσαρκάζεται βάζοντας ένα κοντινό πλάνο μιας μύγας με μεγάλα χάλκινα μάτια. Αρκετοί άνθρωποι στα σχόλια ταυτίστηκαν, λέγοντας ότι και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν κρίσεις ημικρανίας και έχουν δοκιμάσει κάθε είδους θεραπεία για να τις αποτρέψουν.

Τι είναι η ημικρανία και πώς μπορεί να αποτραπεί με τη χρήση των χρωματιστών γυαλιών;

Η ημικρανία είναι μια κοινή νευρολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από έντονους πονοκεφάλους. Παράλληλα, έχει συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό και ευαισθησία στο φως και τον ήχο, τα οποία συχνά είναι εξουθενωτικά. Η πρόληψη μιας κρίσης ημικρανίας -το στάδιο κατά το οποίο τα συμπτώματα της πάθησης χτυπούν πιο έντονα- συνήθως περιλαμβάνει την αποφυγή παραγόντων, οι οποίοι μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο: αλκοόλ, στέρηση καφεΐνης, δυνατοί θόρυβοι, έντονα φώτα, συνεχές στρες και άγχος, ορισμένες οσμές ή αρώματα και άλλα πολλά.

Οπότε ναι, για ορισμένα άτομα με ημικρανία, το να φοράνε γυαλιά με χρώμα μπορεί να βοηθήσει στο να κρατήσει μακριά τον πόνο, ειδικά αν ορισμένοι τύποι φωτός ή το έντονο φως είναι το έναυσμα για πονοκέφαλο, λέει στο SELF ο Δρ. Τσέτκοβιτς, καθηγητής και πρόεδρος νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Nashville.

Αυτά τα ειδικά γυαλιά έχουν συνήθως μια απόχρωση που ονομάζεται FL-41, λέει στο SELF ο Κέβιν Γουέμπερ, επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο. “Πρόκειται για έναν τύπο απόχρωσης που έχει σχεδιαστεί για να μπλοκάρει το τμήμα του μπλε φωτός στο φάσμα του φωτός”, εξηγεί.

Υπάρχουν κάποια δεδομένα που υποδηλώνουν ότι συγκεκριμένοι τύποι φωτός μπορούν να επιδεινώσουν τους πονοκεφάλους ημικρανίας σε άτομα με την πάθηση. Μια μικρή μελέτη σε 69 άτομα που διαγνώστηκαν με ημικρανία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μπλε, το κεχριμπαρένιο και το λευκό φως επιδείνωσαν τους πονοκεφάλους. Τα γυαλιά FL-41, τα οποία αρχικά κατασκευάστηκαν για να μειώσουν την ευαισθησία στο φως που προκαλούν οι φθορίζουσες αποχρώσεις, μελετήθηκαν ακόμη και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, σε ένα μικρό ερευνητικό πρόγραμμα που έβαλε 20 παιδιά με ημικρανία να φορούν τις χρωματιστές αποχρώσεις για τέσσερις μήνες. Τα παιδιά που φορούσαν συγκεκριμένα γυαλιά με ροζ αποχρώσεις, παρουσίασαν εντυπωσιακή μείωση των πονοκεφάλων, από περίπου έξι το μήνα σε ένα με δύο το μήνα.

Με βάση αυτό, οι ειδικοί λένε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να καταλάβουμε πόσο καλά λειτουργούν πραγματικά, αν άλλοι τύποι αποχρώσεων μπορεί να είναι χρήσιμοι και γιατί. “Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα της ημικρανίας και ο καθένας έχει μοναδικά εναύσματα”, λέει ο Δρ Τσέτκοβιτς. “Τα φάρμακα και οι συσκευές που μπορεί να βοηθήσουν ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργούν για άλλα”.

Αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβεις τα ερεθίσματα που προκαλούν τις ημικρανίες. Εάν αντιμετωπίζεις τακτικά βίαιους πονοκεφάλους, ο Δρ Τσέτκοβιτς συνιστά να επισκεφθείς έναν ειδικό γιατρό. Αυτός μπορεί να αξιολογήσει τη συνολική σου υγεία και το οικογενειακό σου ιστορικό και να σε παραπέμψει σε ειδικό για πονοκεφάλους, αν χρειαστεί. Τα επόμενα βήματά σου, θα περιλαμβάνουν πιθανότατα την παρακολούθηση του πότε συμβαίνουν οι πονοκέφαλοί σου, καθώς και ορισμένες πτυχές της καθημερινής σου ρουτίνας, ώστε να μπορέσεις τελικά να προσπαθήσεις να χαρτογραφήσεις ένα μοτίβο.

Κάποιοι άνθρωποι, έχουν μεγάλα οφέλη από τους χρωματιστούς φακούς. Αν αυτό είναι κάτι που ταιριάζει στον προϋπολογισμό σου, δεν είναι κακό να το δοκιμάσεις!