Αν έχεις θέσει κάποιους ισχυρούς στόχους όσον αφορά το σώμα σου, τότε μπράβο είμαστε εκεί, μαζί σου και θέλουμε να βοηθήσουμε με μικρά tips και tricks και συμβουλές για κάθε κομμάτι του ταξιδιού σου. Για αρχή, ενώ πραγματικά είναι πολύ ωραίο να έχεις μεγάλους γυμναστηριακούς στόχους, ο κίνδυνος του να το παρακάνεις είναι εξίσου μεγάλος. Άκου το σώμα σου και ρώτα συχνά τον εαυτό σου πως νιώθεις μετά την προπόνηση, αφού η υπερβολή μπορεί να δημιουργήσει κάτι που λέγεται «κόπωση των επινεφριδίων». Η κόπωση των επινεφριδίων μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να μην γίνει αντιληπτή και χωρίς καν να το καταλάβεις να καταστρέψει και τους στόχους σου και την πρόοδο σου.

Το σώμα μπορεί να αντέξει κάποια συγκεκριμένη ποσότητα στρες και η εποχή που ζούμε με τις τρελές ώρες στη δουλειά και τις παράλληλα έντονες προπονήσεις (ειδικά ο συνδυασμός εκγύμνασης με βάρη και έντονης αεροβικής άσκησης) μας κάνει πιο επιρρεπείς στο να πάθουμε κόπωση των επινεφριδίων και να μην δώσουμε την πρέπον σημασία γιατί πολύ απλά ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ!

Σημάδια κόπωσης των επινεφριδίων και υπερκόπωσης

Νιώθεις ληθαργικός. Οι προπονήσεις θα πρέπει να σου δίνουν ένα κύμα ενέργειας και να σε κάνουν να νιώθεις ανανεομένος όχι κουρασμένος.

Συνεχής κόπωση. Αν έχεις την μόνιμη αίσθηση ότι δεν σου φτάνει ποτέ ο ύπνος, όσες ώρες και να κοιμάσαι, τότε αυτό είναι ένα αδιάψευστο σημάδι ότι το παράκανες! Τσέκαρε τις ώρες που κοιμάσαι και αν νιώθεις κούραση ακόμα και μετά από 7 με 8 ώρες ύπνου τότε απ ότι φαίνεται έχεις καταπονήσει το σώμα σου από το υπερβολικό σωματικό (ή και συναισθηματικό) στρες.

Σκέφτεσαι «ομιχλώδη». Δηλαδή αν έχεις την δυσκολία να σκεφτείς καθαρά και η μνήμη σου δεν είναι τόσο καλή ξαφνικά, τότε ναι,  λυπάμαι αλλα έχεις κόπωση επινεφριδίων.

Αρρωσταίνεις πιο συχνά απ ότι συνηθώς. Αν έχεις συνηθίσει να έχεις ένα πολύ δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα και από εκεί που κρύωνες 1 με 2 φορές τον χρόνο, τώρα πραγματικά κολλάς κάθε φορά που έρχεσαι σε επαθή με άρρωστο ανθρωπο, αυτό είναι ένα αναδιάψευστο σημάδι υπερκόπωσης.

Γίνεσαι καλά σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι συνήθως. Τότε ήρθε η κατάλληλη στιγμή να ελαφρύνεις λίγο το πρόγραμμα σου και την γυμναστική σου. Καλοί οι στόχοι, αλλα ακόμα καλύτερο το να είσαι σωματικά υγιής ώστε να μπορέσεις να τους ικανοποιήσεις!

Πώς να το διορθώσεις

  1. Πάρε μια μέρα ρεπό.
  2. Πήγαινε για περπάτημα (αντί να πας για σκληρή προπόνηση)
  3. Κάνε yoga. (Σε χαλαρώνει περισσότερο από όσο πιστεύεις!)
  4. Μάθε να αναπνέεις σωστά, βαθεία και όχι γρήγορα και αγχώδη.
  5. Κοιμήσου. Το χρειάζεσαι!

Διάβασε επίσης: Γιατί ζαλίζεσαι κατά τη διάρκεια της γυμναστικής και Τι φταίει και δεν βλέπεις τα αποτελέσματα που θες ενώ γυμνάζεσαι