Όταν φτάνεις μπροστά στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου, σίγουρα το πρώτο που αναζητάς δεν είναι η καρτέλα που γράφει “φιλοσοφία”. Πας κατευθείαν στα λογοτεχνικά και ψάχνεις τα best-seller της χρονιάς. Η φιλοσοφία έχει υπάρξει για χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρωπότητας γιατί προσπαθεί να λύσει τα πιο μεγάλα μας ερωτήματα – άσχετα που καταλήγει να θέτει ακόμη μεγαλύτερη. Στον τομέα αυτό, ολοένα και μεγαλύτερη είναι η συνεισφορά των γυναικών και των στοχασμών τους. Σίγουρα μπορείς να πάρεις στα χέρια σου κάποια κείμενα της Υπατίας και να διαβάσεις για πανανθρώπινα ζητήματα. Γιατί, όμως, να μη γνωρίσεις λίγο καλύτερα, σύγχρονες φιλοσόφους που ασχολούνται με ζητήματα της εποχής μας;

Angela Davis

H Angela Davis γεννήθηκε το 1944 και ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με τις κοινωνικές ανισότητες και τα δικαιώματα των μαύρων, όντας ενεργή ακτιβίστρια. Έγραψε πολλά συγγράματα για τη θέση των γυναικών στην πολιτική, για τις φυλετικές ανισότητες καθώς και μία αυτοβιόγραφία της για τα χρόνια που πάλεψε ενεργά για τα δικαιώματα των μαύρων. Σε όλα αυτά τα χρόνια, έχει διδάξει σε πολλές πανεπιστημιακές αίθουσες και τα κείμενα έγιναν και πάλι δημοφιλή με αφορμή το ξέσπασμα του κινήματος Black Lives Matter.

Martha Nussbaum

H Martha Nussbaum γεννήθηκε το 1947 και είναι μία από τις φιλοσόφους που ενέπευσε τις υπόλοιπες αυτής της λίστας να ασχοληθούν με τον τομέα. Μία από τις βασικότερες ιδέες της είναι το ότι οι άνθρωποι είναι κάτι πολύ περισσότερο από οικονομικοί παράγοντες της χώρας στην οποία ζουν. Το έργο της καλύπτει τις έννοιες της πολιτικής και της οικονομίας διακηρύσσοντας τα πανανθρώπινα δικαιώματα. Ο λόγος μάλιστα που το όνομα της έγινε τόσο γνωστό, είναι γιατί η γραφή της είναι αρκετά προσιτή στο ευρύ κοινό.

Jennifer Hornsby

H Bρετανή φιλόσοφος έχει ασχοληθεί με τη φιλοσοφία του φεμινισμού, αλλά και με τη φιλοσοφία της γλώσσας, της κίνησης και του νου. Μία από τις πιο πρωτοποριακές ιδέες που εισήγαγε είναι αυτή που λέει ότι “όλες οι ενέργειες είναι προσπάθειες”. Ωστόσο, όχι όλες οι προσπάθειες είναι ενέργειες – μόνο αυτές που τελικά πετυχαίνουν.

Sally Haslanger

Η Sally Haslanger ασχολήθηκε από νωρίς με αρκετούς τομείς της φιλοσοφίας. Ανάμεσα στα ενδιαφέροντά της βρίσκονται η επιστημολογία, η φιλοσοφία της γλώσσας, της φυλής και της πολιτικής. Συνδυάζοντας αυτά με τις φυλετικές σπουδές, οι θεωρίες της έγιναν ευρέως γνωστές και πλέον η ίδια τις διδάσκει στο ΜΙΤ.

Kate Manne

Η Kate Manne τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστή ως η “φιλόσοφος του #MeToo”. Στο πρώτο της βιβλίο εκείνη προσπάθησε να αποσαφηνίσει τις διαφορές μεταξύ σεξισμού και μισογυνισμού. Στο δεύτερο πήγε ένα βήμα παραπέρα για να συζητήσει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του μισογυνισμού. Συγκεκριμένα, τι φέρεται να αξίζουν άντρες και τι είναι υποχρεωμένες οι γυναίκες να τους προσφέρουν.

Michele Moody Adams

Η Αφροαμερικανή φιλόσοφος υπήρξε μαθήτρια της Nussbaum και αργότερα ασχολήθηκε με τη φιλοσοφία της ηθικής και της δημοκρατίας. Για εκείνη, “η φαντασία είναι το πρώτο βήμα της κοινωνικής αλλαγής”. Ένα από τα πιο πρόσφατα έργα της πραγματεύεται το πώς μπορεί να επιτευχθεί η δικαιοσύνη σε πολυπολιτισμικές δημοκρατίες.

Rosi Braidotti

H Rosi Braidotti ασχολήθηκε από νωρίς με τις φεμινιστικές σπουδές, αργότερα όμως οι στοχασμοί της μπήκαν σε άλλη τροχιά. Η ίδια ασχολείται με την ηθική της τεχνολογίας, αλλά και με το τι ενδεχομένως ακολουθεί “μετά τον άνθρωπο”.

 Featured Image: middlebury.edu