Λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του, το Seaspiracy βρέθηκε στο τοπ10 του Netflix σε πολλές χώρες του κόσμου. Μονοπώλησε μάλιστα τη συζήτηση σε πολλά threads του Twitter σχετικά με τις αλήθειες που αποκαλύπτει.

Σήμερα, δεν είναι λίγα τα άρθρα που αμφιβάλουν για την ειλικρίνεια και την αντικειμενικότητά του, ενώ οι θεατές εξακολουθούν να σοκάρονται από τα ευρήματά του.

Το Seaspiracy ξεκίνησε ως μία έρευνα για τη μόλυνση των ωκεανών

Oι δημιουργοί Ali και Lucy Tabrizi ξεκίνησαν θέλοντας να εξερευνήσουν το πως η υπερβολική χρήση και η ρίψη πλαστικών στους ωκεανούς επηρεάζει τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Στην πορεία, όμως, η έρευνα τους κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικά νερά. Μαζί ξεκίνησαν να “ξεσκεπάζουν” ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό της υπεραλίευσης και των καταστροφικών συνεπειών της στο υδάτινο οικοσύστημα. Για να μπορέσουν να στηρίξουν τα ευρήματα τους, κάλεσαν και πήραν συνέντευξη από διάφορους ειδικούς και ακτιβιστές που θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τα λεγόμενα τους. Το συμπέρασμα που βγάζει κανείς μέχρι το τέλος του ντοκιμαντέρ είναι ότι στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε σε έναν διαρκή πόλεμο με τους ωκεανούς και για κάποιο λόγο θέλουμε απελπισμένα να κερδίσουμε. Φυσικά, κινητήριος δύναμη αυτού του “πολέμου” είναι πάντοτε το κέρδος.

Ένα από τα πιο σοκαριστικά δεδομένα που ακούς στο ντοκιμαντέρ είναι ότι 5 εκατομμύρια ψάρια σκοτώνονται κάθε λεπτό που περνά

Αυτό σίγουρα δεν είναι ένα fact που προσπερνάς εύκολα. Όπως επίσης το ότι 10 εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώνονται κάθε χρόνο. Μέσα από αυτά τα δεδομένα, το Seaspiracy καταλήγει στο ότι δε μπορεί να υπάρξει βιώσιμη αλίευση. Με τους ρυθμούς που ακολουθεί η ανθρώπινη κατανάλωση, υπολογίζεται ότι σε 27 χρόνια από τώρα οι ωκεανοί δεν θα υφίστανται πια. Κατά συνέπεια, το ανθρώπινο είδος θα οδηγηθεί σε αφανισμό. Πολλοί ωστόσο έσπευσαν να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα αυτών των ισχυρισμών. Κάποιοι μάλιστα αμφισβητούν και το κύρος των ομιλητών και των επιστημόνων που μίλησαν στο Seaspiracy. Στην πραγματικότητα, το ντοκιμαντέρ θεωρείται εξαιρετικά αμφιλεγόμενο καθώς παρουσιάζει μόνο μία συγκεκριμένη πλευρά του θέματος. Σε ορισμένες περιστάσεις φαίνεται σαν να προσπαθεί να πείσει το κοινό, παρά απλά να παρουσιάσει τα δεδομένα και να αφήσει τον καθένα να αποφασίσει από εδώ και πέρα τις ενέργειες του. Αυτό σίγουρα δεν συνιστά ένα καλό ντοκιμαντέρ. Το Seaspiracy, όμως κατάφερε να κάνει όλον τον κόσμο να μιλά γι’αυτό, οπότε αξίζει να του δώσεις μία ευκαιρία.
featured image: Netflix