Με την αύξηση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, μένουμε σπίτι, απομακρυσμένοι από τους φίλους και τους αγαπημένους μας. Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της διατήρησης κοινωνικών σχέσεων για την ψυχική μας υγεία εν μέσω της πανδημίας. Για πολλούς, αυτό σημαίνει “μαραθώνιους” στο Zoom. Όμως, αρκετούς μήνες μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας, μπορεί να υποφέρεις από κόπωση λόγω Zoom και οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό.

Οι δυσκολίες του Zoom

Πολλοί από εμάς συμμετέχουμε σε συναντήσεις βίντεο για δουλειά καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, επομένως η ιδέα να το χρησιμοποιήσεις και για κοινωνικοποίηση μπορεί να μην είναι τόσο ελκυστική. Υπάρχουν επίσης τεχνικές δυσλειτουργίες που προκαλούν καθυστέρηση των συνομιλιών, αλλά και άβολα σχόλια καθώς κοιτάς τον εαυτό σου. Αυτό μπορεί να κάνει τις βιντεοκλήσεις αμήχανες, ειδικά για άτομα με κοινωνικό άγχος. Επιπλέον, χάνουμε πολλές από τις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις, που έχουμε όταν βλεπόμαστε διά ζώσης.

Η ιστορία μας έχει μάθει ότι οι άνθρωποι πρέπει να διαβάζουν τα συναισθήματα των άλλων για να μπορούν να προβλέψουν το περιβάλλον τους και να περιηγηθούν καλύτερα στον κόσμο. Αυτά είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνουν μέσω Zoom, εξηγούν οι ειδικοί. Δεν μπορούμε να “διαβάσουμε” τη γλώσσα του σώματος και ακόμη πολλές εκφράσεις του προσώπου μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο να ερμηνευτούν.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στη συνομιλία και αμηχανία για οποιονδήποτε και μπορεί να είναι βασανιστικό για όσους έχουν κοινωνικό άγχος. Αλλά μην φοβάσαι. Εάν οι συζητήσεις μέσω Zoom σε κουράζουν, ακολουθούν έξι τρόποι για να παραμείνεις συνδεδεμένη με άλλους κατά τη διάρκεια των περιορισμών του COVID-19.

1. Ξεκίνα μια εικονική λέσχη βιβλίου

Ζήτα από φίλους, εάν ενδιαφέρονται, να διαλέξετε ένα βιβλίο και να το διαβάσετε ταυτόχρονα. Στη συνέχεια, οργάνωσε ένα meeting για να το συζητήσετε. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για κοινωνική σύνδεση, γιατί σε κάνει να είσαι ενεργή και αφοσιωμένη. Ακόμη και κατά την ανάγνωση ενός βιβλίου, μπορεί να σου δώσει την αίσθηση του σκοπού. Εαν δεν θες αυτό το meeting να γίνει μέσω κάμερας, μπορείς να το οργανώσεις μέσω email ή facebook group. Κάποια δομή στη συζήτηση μπορεί να βοηθήσει οποιονδήποτε να αισθανθεί πιο άνετα, ειδικά κάποιον με κοινωνικό άγχος. Διώχνει την πίεση που δημιουργείται, όταν προσπαθείς να κάνεις τυπικές συζητήσεις ή όταν ψάχνεις να βρεις κάτι να πεις.

2. Δραστηριοποιηθείτε μαζί

Εαν είσαι γραμμένη σε γυμναστήριο, ζήτα από έναν φίλο σου να κάνετε μαζί ένα workout class ή κανονίστε να κάνετε ταυτόχρονα γιόγκα μέσω ενός βίντεο Youtube που σου αρέσει. Από γιόγκα μέχρι χορό, μπορεί κάθε φορά να επιλέγει άλλος τον τρόπο άθλησης. Με αυτόν τον τρόπο έχεις ένα αγαπημένο άτομο με το οποίο μοιράζεσαι τους στόχους της σωματικής σου κατάστασης, αλλά κερδίζεις και ενδορφίνες από την συστηματική άθληση. Επιπλέον, υπάρχουν κάποια fitness apps, όπως το Strava και το Fitbit που σου επιτρέπουν να συνδεθείς με φίλους, συγγενείς, ακόμα και με ξένους για να συμμετάσχεις σε προκλήσεις φυσικής κατάστασης.

3. Μαγείρεψε την ίδια συνταγή μαζί τους

Το φαγητό είναι εξίσου κοινωνικό θέμα. Σε πολλούς πολιτισμούς, τα γεύματα είναι μια κοινωνική εκδήλωση και μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν να αισθανθούμε συνδεδεμένοι μεταξύ μας. Μερικοί τρόποι για να παραμείνεις συνδεδεμένη μέσω του φαγητού είναι να ανταλλάσσεις φωτογραφίες ενώ μαγειρεύεις το ίδιο πιάτο. Στη συνέχεια, μπορείς να τηλεφωνήσεις μετά το γεύμα για να συζητήσεις τι σου άρεσε στο πιάτο και πιθανές αλλαγές υλικών στις συνταγές.

4. Παίξε ένα παιχνίδι ή πάρε μέρος σε μία κοινή δραστηριότητα

Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που σου επιτρέπουν να παίζεις παιχνίδια όπως σκάκι, Scrabble ή χαρτιά, αλλά δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι περιορισμένη στο smartphone σου. Κάνε ένα βήμα πίσω, σκέψου ποιές δραστηριότητες σε ευχαριστούν και μοιράσου τις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Αν σου αρέσουν τα σταυρόλεξα, για παράδειγμα, φέρε κάποιον να συμμετάσχει μαζί σου παίρνοντας τον τηλέφωνο ή μέσω κάποιας εφαρμογής. Εαν θέλεις να περάσεις χρόνο με έναν πιο παθητικό τρόπο, δοκίμασε να φιλοξενήσεις μια εικονική βραδιά με το Teleparty, πρώην Netflix Party. Η επέκταση Google Chrome συγχρονίζει την αναπαραγωγή βίντεο και προσθέτει μια ομαδική συνομιλία σε streaming υπηρεσίες όπως το Netflix, το Hulu και το HBO.

5. Άφησε ένα δώρο στην πόρτα τους

Είτε δωρίζοντας αντικείμενα σε έναν τοπικό οργανισμό που βοηθά όσους έχουν ανάγκη, είτε αφήνοντας ένα κουτί με καλούδια στην πόρτα ενός φίλου ή ενός αγαπημένου προσώπου, η δημιουργία ενός “πακέτου φροντίδας” για κάποιον άλλο, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αισθανθείς κοινωνικά συνδεδεμένη. Νιώθουμε όμορφα όταν κάνουμε ωραία πράγματα για τους άλλους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γνωρίζοντας ότι πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται όπως εμείς. Εαν ο παραλήπτης είναι κάποιος που γνωρίζεις, για επιπλέον σύνδεση, μπορείς να συμπεριλάβεις ένα παζλ που έχεις κι εσύ στο σπίτι. Μπορείς να τον καλέσεις και να δουλέψετε μαζί πάνω στο παζλ ή να μοιραστείτε φωτογραφίες όταν το παζλ ολοκληρωθεί.

6. Δοκίμασε μια παραδοσιακή τηλεφωνική κλήση

Εάν μια βιντεοκλήση σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα ή σου προκαλεί άγχος, τότε δοκίμασε μια απλή τηλεφωνική κλήση. Μπορείς ακόμα να στείλεις ηχητικά μηνύματα ή να βιντεοσκοπήσεις τον εαυτό σου και να το στείλεις σε αγαπημένα σου πρόσωπα. Όταν δεν είσαι live δεν έχεις τόσο άγχος για το τι θα συζητήσεις. Αντιθέτως, μπορείς να δεις τα μηνύματα και να απαντήσεις όποτε θες. Δεν έχει καμία σημασία ποιο μέσο θα χρησιμοποιήσεις. Θυμήσου ότι είναι σημαντικό να διατηρείς επαφές ενώ μένεις σπίτι για να προστατευτείς από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κοινωνική σύνδεση έχει πολύ ισχυρά αποτελέσματα στην υγεία μας και όπως πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο στο να είμαστε σωματικά ενεργοί, έτσι πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στις σχέσεις μας.
 featured photo: Τwenty20.com/DimaBerlin