Όσα χρόνια κι αν περάσουν, από τότε που ήμασταν παιδιά μέχρι σήμερα ως ενήλικες, είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι, όταν πλησιάζει εκείνο το απόγευμα της Κυριακής, η διάθεση πέφτει. Η μελαγχολία έρχεται, οι σκέψεις συννεφιάζουν. Η ανεμελιά που χαρακτηρίζει το Σαββατοκύριακο ξεθωριάζει και μπαίνουμε στο βαρύ mood της Δευτέρας.

Αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες για το συγκεκριμένο «σύνδρομο”, βρέθηκα αντιμέτωπη με μια λύση που δεν είχα αναλογιστεί ποτέ… Ο πνευματικός ανασχεδιασμός του Σαββατοκύριακου σου, βοηθά στη μετάβαση προς την Δευτέρα, σύμφωνα με μια έρευνα

Η εν λόγω έρευνα, δίνει τα αποτελέσματα από δύο μελέτες όπου συμμετείχαν πάνω από 500 άτομα, με σκοπό να αξιολογήσουν το επίπεδο της ευτυχίας του το Σαββατοκύριακο. Στην πρώτη ομάδα, δόθηκε η οδηγία να πράξουν το σαββατοκύριακο σαν να ήταν καθημερινές, δηλαδή να μην αφήσουν τις υποχρεώσεις τους. Ενώ στη δεύτερη ομάδα, δόθηκε η οδηγία να βιώσουν το Σάββατο σαν διακοπές.

Καθώς ήρθε η Δευτέρα είχε ζητηθεί και στις δύο ομάδες να κρατήσουν ένα ημερολόγιο με όσα έκαναν μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι “τουρίστες” δήλωσαν πως ήταν πιο ευτυχισμένοι από ό,τι συνήθως. Σε αντίθεση, η άλλη ομάδα, δεν είδε κάποια βελτίωση της κατάστασης. Όσοι από κόπηκαν από την καθημερινότητα τους, έκανα λιγότερες αγκαρίες. Το συμπέρασμα ήταν πως για όσους έκαναν διακοπές, αυτό που έπαιξε ρόλο ήταν ο τρόπος σκέψης σύμφωνα με τον οποίο βίωσαν εκείνο το διήμερο. Συνεπώς, αυτό που προκύπτει είναι ότι το σημαντικό είναι το πως αισθάνεσαι όταν κάνεις κάτι και όχι απαραίτητα το τι κάνεις. Το θέμα είναι να έχεις ένα vacation mindset.

Αυτό που πρέπει να κάνεις λοιπόν είναι να εστιάσεις στον εαυτό σου και να προσπαθήσεις μέσα σε ένα διήμερο να αναζωογονηθείς και να προετοιμαστείς ψυχολογικά έμμεσα, για τις επερχόμενες μέρες. Ουσιαστικά, το Σαββατοκύριακο απαιτείται να κάνεις ένα διάλειμμα από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Πως γίνεται όμως να υιοθετήσεις αυτό το mindset δίχως να παραμελήσεις τις ανάγκες τις τακτικής σου ζωής;

Το κλειδί είναι να μην κοιτάς το σαββατοκύριακο σου ως διακοπές, αλλά ως επιτυχημένες διακοπές. Ειδικότερα προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεσαι κάποια απλά βήματα.

Ανακατασκευή: Φρόντισε να ζεις σε ένα πιο χαλαρό διαφορετικό πλαίσιο. Να αναπληρώνεις όλη την κούραση της εβδομάδας. Προσπάθησε να απέχεις από όσα κάνεις στην καθημερινότητα σου, για δύο μέρες έστω.

Θρέψη: Πρόκειται για μια εύκολη και τόσο απαραίτητη διαδικασία. Απλά να κοιμάσαι περισσότερο. Ο ύπνος είναι ο σημαντικότερος μηχανισμός ανάκτησης για τον ανθρώπινο οργανισμό. Θα μεταμορφώσει το σαββατοκύριακο σου σε μια ένδοξη εποχή, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Επιπρόσθετα, μπορείς, να διαθέσεις λίγο χρόνο για ανασυγκρότηση, ψυχολογική και πνευματική. Επίσης, μην ξεχνάς, πως και η κοινωνικοποίηση και η ενασχόληση με κάτι νέο, μπορούν να σε βγάλουν από τη ρουτίνα σου και να σε ανανεώσουν. Τι λες για εκείνα τα μαθήματα φωτογραφίας σκεφτόσουν να ξεκινήσεις;

Αποσύνδεση: Άσε έξω από το Σαββατοκύριακου σου οτιδήποτε σχετίζεται με δουλειά. Μην τσεκάρεις το επαγγελματικό mail, μην πάρεις τηλέφωνο κάποιον συνεργάτη σου για να ρωτήσεις αν ολοκληρώθηκε το Χ project. Αποσύρσου για λίγο από τις υποχρεώσεις της δουλειάς σου και το άγχος που αυτή σου προκαλεί. Πρέπει σωματικά και ψυχικά να απέχεις από τη δουλειά σου. Το χρειάζεσαι.

Συνοψίζοντας λοιπόν, κάνε το Σαββατοκύριακο σου διακοπές, αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου, σε όσα σου αρέσουν, στους αγαπημένους. Ζήσε με χαρά. Και θα το δεις, το vacation mindset θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τη μουντίλα της Δευτέρας, αλλά και να είσαι πιο αποδοτική και παραγωγική καθημερινά από τώρα και στο εξής.

images: MyDomaine