Στον θεατρικό κόσμο, λίγοι είναι οι ρόλοι που έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στις μνήμες των ανθρώπων και συνεχίζουν να επηρεάζουν το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι μέχρι σήμερα. H Lady Macbeth είναι μία από αυτούς. Ένα από τους πιο εντυπωσιακούς χαρακτήρες που δημιουργήθηκαν ποτέ, “γεννήθηκε” από τον Shakespeare και αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς καλλιτέχνες μετά από αυτόν. Μετά από πολλές θεατρικές και κινηματογραφικές μεταφορές, η Lady Macbeth βρίσκει και πάλι το σπίτι της στη βρετανική θεατρική σκηνή, αυτή τη φορά χάρη στη Saoirse Ronan.

H Saoirse Ronan είναι η πρωταγωνίστρια της νέας παράστασης The Tragedy of Macbeth

H ίδια μέχρι στιγμής έχει αναλάβει πολλούς απαιτητικούς ρόλους. Από την ταινία Mary Queen of Scots μέχρι το ρόλο της ως Lady Bird, έχει αποδείξει ότι είναι μία από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της. Φέτος, μετά από μία χρονιά μακριά από θέατρα και σινεμά, είπε το “ναι” για πρώτη φορά σε μία βρετανική θεατρική παραγωγή. Επέλεξε να κάνει έτσι το ντεμπούτο της στην Αγγλία με μία φεμινιστική εκδοχή της ιστορίας του Macbeth.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο “φεμινισμός” της εκδοχής αυτής έγκειται απλά σε ένα μόνο σημείο. Ο Macbeth και η Lady Macbeth θα παρουσιαστούν ως δύο άνθρωποι ίσης αξίας κι έχοντας μία ισότιμη σχέση. Αυτό από μόνο του είναι σχετικά “επαναστατικό”, αν σκεφτεί κανείς το συγκείμενο του έργου συνολικά.

Παράλληλα θα κυκλοφορήσει και μία σειρά με τον ίδιο τίτλο

Φαίνεται πως πρόκειται για άλλη μία χρονιά όπου η ιστορία των Macbeth θα μας απασχολήσει αρκετά. Συγκεκριμένα, υπάρχει κι ένα νέο πρότζεκτ στα σκαριά, με πρωταγωνίστρια της Frances McDormand στο ρόλο της Lady Macbeth. Εκεί συμπρωταγωνιστής της στον ομότιτλο ρόλο θα είναι ο Denzel Washington. Πρόκειται για ένα δίδυμο που κανείς δεν περίμενε να δει στην οθόνη, κι όμως θα συμβεί.

Όσο για την Saoirse, το πιο πρόσφατο κινηματογραφικό της εγχείρημα ήταν το Ammonite, στο πλάι της Kate Winslet. Αυτό, όμως, που όλοι περιμένουν αγωνιωδώς είναι φυσικά το French Dispatch του Wes Anderson που κάνει πρεμιέρα αυτόν τον Οκτώβριο.