Αν δεν ξεκουράζεσαι καλά, απλά δεν αισθάνεσαι καλά τη διάρκεια της ημέρας.

Μία νέα μελέτη διαπίστωσε ότι μια αυστηρή ρουτίνα ύπνου κάνει περισσότερα από το να σε βοηθά να νιώθεις ανανεωμέν@ – μπορεί επίσης να είναι ευεργετική για την καρδιά σου.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, ακολούθησε τα πρότυπα ύπνου 2.032 ενηλίκων άνω των 45 ετών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου επτά ημερών.

Η διαπίστωση ήταν ότι οι συμμετέχοντες με μεγαλύτερη ανωμαλία στη διάρκεια του ύπνου τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες τους από εκείνους με σταθερές συνήθειες ύπνου.

«Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η διατήρηση μίας ρουτίνας ύπνου ή ο ύπνος κοντά στο ίδιο συνολικό χρονικό διάστημα κάθε βράδυ, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Kelsie Full, PhD, MPH, επιδημιολόγος συμπεριφοράς και ένας επίκουρη καθηγήτρια στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα των οποίων η συνολική διάρκεια ύπνου ποικίλλει κατά δύο ή περισσότερες ώρες από βράδυ σε βράδυ κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλά επίπεδα πλάκας στις αρτηρίες τους. Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού του σώματος μπορεί να είναι η σύνδεση μεταξύ του κακού ύπνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Σχεδόν όλες οι κύριες καρδιαγγειακές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παλμών, της αρτηριακής πίεσης, του αγγειακού τόνου και των λειτουργιών του ενδοθηλίου, ρυθμίζονται από γονίδια του κιρκάδιου ρυθμού», αναφέρει η έρευνα. Παρά αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν ότι τα ασυνεπή πρότυπα ύπνου έχουν άμεση συσχέτιση με καρδιακά προβλήματα.

Αν και δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν μια αιτιολογική σχέση μεταξύ του ανεπαρκούς ύπνου και της καρδιακής νόσου στη μελέτη, οι γιατροί γνωρίζουν ήδη ότι η πρώτη επηρεάζει τη δεύτερη σε κάποιο βαθμό:

«Η διαταραχή ή ανισορροπία του κιρκάδιου ρυθμού μπορεί να διαταράσσει αυτές τις σημαντικές καρδιαγγειακές λειτουργίες, με αποτέλεσμα τη χρόνια φλεγμονή, τις αλλαγές στο μεταβολισμό της γλυκόζης, την αυξημένη ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, όλα εκείνα που προδιαθέτουν τον κίνδυνο εξέλιξης της αθηροσκλήρωσης», έγραψαν οι ερευνητές.