rosehip-oil-to-thaumatrourgo-sistatiko

Rosehip oil: Το θαυματουργό συστατικό για δέρμα, μαλλιά και σώμα

Το rosehip oil ή λάδι αγριοτριανταφυλλιάς, λέγεται ότι είναι καλό για τη θεραπεία σχεδόν όλων των «προβλημάτων» του δέρματος.

Βοηθά από τα σημάδια ακμής, έως το αφυδατωμένο δέρμα και το έκζεμα.

Το έλαιο αγριοτριαντάφυλλου (ή το έλαιο σπόρου αγριοτριαντάφυλλου), που εξάγεται από τους σπόρους του λουλουδιού, είναι γεμάτο με απαραίτητα λιπαρά οξέα που είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές δέρμα. Αποτελεί ένα από τα μυστικά της Cara Delevingne, της Kate Middleton και της Victoria Beckham.

Γιατί αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι τόσο...απαραίτητα;

Το δέρμα έχει το δικό του προστατευτικό φράγμα. Όταν αυτό το φράγμα καταρρεύσει (λόγω ηλικίας, υπερβολικής απολέπισης, έκθεσης στον ήλιο και ρύπανση) η επιδερμίδα χάνει την υγρασία της, με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνει ξηρό, αφυδατωμένο και ευαίσθητο.

Τα βασικά λιπαρά οξέα βοηθούν στη διατήρηση και την αναδόμηση αυτού του φράγματος, διατηρώντας το δέρμα λείο, λαμπερό και λιγότερο ελαστικό. Είναι τα δια συστατικά που κάνουν το έλαιο αγριοτριαντάφυλλου κατάλληλο για την αποκατάσταση της ξηρότητας.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Το συγκεκριμένο έλαιο περιέχει επίσης ίχνη τρετινοΐνης - έναν τύπο ρετινοειδούς που βοηθάει την ταχεία ανακύκλωση των κυττάρων του δέρματος.

Βοηθά επίσης το δέρμα που είναι επιρρεπές στα σπυράκια, χάρη στην υψηλή συγκέντρωση λινελαϊκού οξέος (που βρίσκεται επίσης στο έλαιο σπόρων μποράγκο). Έχει αποδειχθεί πως βοηθά και στη θεραπεία της ακμής.

Πως φτιάχνεται

Το rosehip oil προέρχεται από τον καρπό που αφήνεται πίσω όταν έχει πια ανθίσει. Το έλαιο για skincare σκοπούς προέρχεται από τις άγριες ορεινές περιοχές της Χιλής και του Λεσότο, όπου μεγαλώνει  ​​σε κλίμα μεγάλου υψομέτρου.

Θα το συναντήσεις με την ένδειξη rosa canina oil, rosa rubiginosa oil ή rosa mosqueta oil - λατινικά ονόματα του φυτού.

Αλλά μην το μπερδεύεις με το τριαντάφυλλο γιατί το δικό του έλαιο προέρχεται από τα πέταλα και χρησιμοποιείται σε αρώματα ή αρωματικές λοσιόν σώματος.

Το έλαιο rosehip παράγεται με μια μέθοδο εκχύλισης «ψυχρής συμπίεσης». Η συγκεκριμένη, λέγεται ότι χρησιμοποιεί λιγότερη θερμότητα διατηρώντας έτσι όσο το δυνατόν περισσότερα από τα φυσικά θρεπτικά συστατικά.

Η εφαρμογή

Το έλαιο rosehip είναι εξαιρετικά πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, καθιστώντας το πολύ θρεπτικό και ενυδατικό. Επίσης, βοηθά στην επιδιόρθωση και αναζωογόνηση της επιδερμίδας. Εκτός από την ενίσχυση της λάμψης, πιστεύεται ότι βοηθάει σε φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως το έκζεμα ή η δερματίτιδα και αντιμετωπίζει ουλές, λεπτές γραμμές, ρυτίδες και ραγάδες χάρη στην ενυδατική του ικανότητα.

Προκαλεί το έλαιο ξεσπάσματα σπυριών;

Είναι εξαιρετικά θρεπτικό, όπως τα περισσότερα έλαια, αλλά και πολύ ελαφρύτερο από πολλά άλλα. Έτσι, είναι ιδανικό αν μισείς τις βαριές, λιπαρές υφές. Επιπλέον, απορροφάται γρήγορα από το δέρμα χωρίς να φράξει ή να ερεθίσει τους πόρους.

Και ενώ ορισμένοι ειδικοί συμβουλεύουν να μην εφαρμόζετε έλαια εάν το δέρμα σας είναι επιρρεπές σε σπυράκια ή ακμή, το συγκεκριμένο μπορεί στην πραγματικότητα να έχει εξισορροπητικό αποτέλεσμα. Με μοριακή δομή, παρόμοια στο σχεδιασμό με τη δική μας λιπαρότητα (σμήγμα), μπορεί να βοηθήσει μία λιπαρή επιδερμίδα.

Είναι καλό για ουλές από την ακμή;

Κλινικές δοκιμές στη Νότια Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του 1980, διαπίστωσαν ότι μια τοπική εφαρμογή του συγκεκριμένου ελαίου είχε σημαντική βελτίωση στην εμφάνιση ουλών. Κάτι που ήταν ιδιαίτερα εμφανές μετά από τέσσερις μήνες χρήσης.

Πώς να το χρησιμοποιήσεις

Όπως με τα περισσότερα έλαια, κι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με όλους τους τρόπους.  Πολλά brands το πωλούν ως ένα καθαρό, βιολογικό λάδι που λειτουργεί καλά όταν εφαρμόζεται ως το τελευταίο βήμα της νυχτερινής ρουτίνας.

Δεδομένου ότι είναι πολύ ελαφρύτερο, προσφέρεται και για χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας κάτω από το μακιγιάζ. Με την προϋπόθεση όμως, πως το δέρμα σου δεν είναι λιπαρό.

Άπλωσε το ως λάδι σώματος ή χρησιμοποίησε λίγο στα άκρα των μαλλιών σου για μια ελαφριά, αλλά θρεπτική θεραπεία.

Ορισμένες κρέμες, λοσιόν και οροί το χρησιμοποιούν ως συστατικό. Όμως, για να βεβαιωθείς πως αποτελεί σημαντικό μέρος του προϊόντος, έλεγξε αν βρίσκεται ανάμεσα στα τέσσερα πρώτα ingredients.

featured photo: Unsplash / Roberto Nickson
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.